48
None

Norme de conduita terapeutica in cancerul de sân

     Potrivit medicilor specialişti, din momentul diagnosticării cu o afecţiune mamară, există trei ipostaze pe care o femeie le poate parcurge până la tratarea şi vindecarea completă a bolii: afecţiune benignă, afecţiune suspect malignă (între benignă şi malignă) şi afecţiune malignă.

     În cazul patologiei benigne, leziunile se pot rezolva atât prin intevenţii chirurgicale, cât şi în regim ambulator, sub anestezie locală şi ghidaj ecografic prin puncţie aspirativă. Cea din urmă metodă face referire la ecografia intervenţională a leziunilor mamare benigne prin sistemul Encor-SenoRx. Sistemul Encor-SenoRx, foloseşte tehnica de secţionare şi vacuum-aspiraţie a tumorilor mamare, şi permite îndepărtarea parţială (biopsierea leziunilor mamare) sau totală a formaţiunilor patologice mamare cu sau fără expresie clinică (leziuni palpabile sau nepalpabile, dar cu expresie ecografică). Incizia este una minimă, 2-4 mm, se face în regim de ambulatoriu sub ghidaj ecografic, iar reintegrarea în mediu este imediată.

     Pentru leziunile maligne diagnosticul poate fi stabilit intraoperator prin excizie sectorală cu examen histopatologic sau în cazul stadiilor avansate, prin puncţie biopsie mamară (biopsie cu sisteme clasice de biopsiere sau cu sistemul Encor-SenoRx). După diagnosticarea bolii se stabileşte împreună cu echipa medicală (oncolog, chirurg, radioterapeut şi anatomopatolog) conduita terapeutică. Din punct de vedere chirurgical se poate opta pentru varianta conservatoare în care se decide păstrarea sânului în condiţiile asigurării controlului bolii sau se poate lua decizia unei intervenţii de tip mastectomie care se poate completa cu varianta reconstrucţiei în totalitate a sânului.

     Statisticile arată că anul trecut 6000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi mai mult de 90% dintre paciente au aflat despre boala lor într-o fază avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire ale acestora. Rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân, in stadii incipiente, este de 96-98%.

     Cancerul de sân este afecţiunea cu cea mai ridicată incidenţă în rândul femeilor, reprezentând 16% din toate formele de cancer depistate. La nivel mondial, numărul de cazuri de cancer la sân s-a triplat în ultimele decenii. Numai anul trecut, aproape jumătate de milion de femei din întreaga lume şi-au pierdut viaţa din cauza acestei afecţiuni.

Sursa Medlife

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha