59
None

Tratamentul artrozei

      Scopurile principale urmărite de terapia artrozei sunt înlăturarea durerii în condiţii fiziologice normale şi împiedicarea înaintării modificărilor de uzură ale articulaţiei bolnave. Există, desigur, un tratament preventiv al artrozei, care vizează tratamentul la timp şi corect al inflamaţiilor sau traumatismelor articulare, asigurarea stabilităţii şi funcţiei articulare, corectarea la timp a deformaţiilor scheletale care duc la tulburări biomecanice, etc. Din păcate, aceste aspecte sunt deseori neglijate, ceea ce, împreună cu creşterea mediei de vârstă a populaţiei, face ca numărul artrozelor să fie din ce in ce mai mare.

     Pacientul se prezintă la medic de obicei când durerile devin supărătoare, atunci când artroza este instalată, uneori chiar avansată. Este de la sine înţeles că posibilităţile de tratament sunt cu atât mai puţine şi mai drastice, cu cât artroza este mai avansată.

     În fazele iniţiale ale artrozei, în care este vorba, mai ales, de o înmuiere a cartilagiului articular (malacie), terapia va consta în:

  • Mobilizare activă fără suprasolicitare a articulaţiilor prin bicicletă/ sau bicicletă ergometrică, înot,etc
  • Întărirea musculaturii adiacente articulaţiei în cauză
  • Injectarea intraarticulară de substanţe stimulative pentru refacerea sau consolidarea cartilagiului articular, cum sunt anumiţi produşi ai Acidului Hyaluronic
  • Corectarea devierilor de axă  a unor articulaţii cum ar fi şoldurile sau genunchii, pentru a împiedica suprasolicitările anumitor compartimente ale acestora
  • Medicamente antiinflamatorii administrate oral sau local, după caz
  • Fizioterapie prin caldură locală (băi sărate, sulfuroase, parafină, ultrasunet, laser, etc), gimnastică medicală.
  • Folosirea de orteze stabilizatoare sau corectoare de axă, indicate şi controlate de medicul specialist ortoped sau chirurg.

     În fazele mai avansate ale artrozei, devin necesare metodele de tratament operatorii, între care cele minimal invazive ocupă astăzi un loc din ce în ce mai important. Ideile că artroza nu poate fi oprită, că ea se termină cu anchiloză sau necesită « oricum » o protezare, nu mai sunt de actualitate. Îmi permit să afirm cu tărie, că artroza, chiar şi în stadiile mai avansate, poate şi trebuie să beneficieze de un tratament adecvat care să o oprească în evoluţie, micşorând durerile şi păstrând în mare parte funcţionalitatea. Va trebui să acţionăm în direcţia lămuririi populaţiei, dar şi a medicilor, de la cei de familie, până la specialişti.

     În fazele avansate ale artrozei, singura terapie efectivă este implantarea de endoproteze, adică înlocuirea suprafeţelor articulare deteriorate cu suprafeţe noi, care să permită reluarea funcţiei articulare şi să elimine durerile şi impotenţa cauzate de artroză. Îmbunătăţirea continuă a materialelor şi geometriei protezelor, dar şi a tehnicilor operatorii, au dus la creşterea importanţei  endoprotezelor în artrozele avansate.

Comentarii


Manuela Nicoleta

Sant bine venite si interesante articolele referitoare la Artroza de sold avansata,va multumesc.

Sept. 27, 2015, 5:12 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha