51
None

Rolul Vitaminei K în metabolismul osos

Vitaminele sunt o grupă de substanțe anorganice indispensabile bunei funcționări a organismului uman. Tradițional, vitamina K este recunoscută ca un important factor în procesul de coagulare a sângelui, dar studii recente indică implicarea acesteia în multiple procese ale organismului precum: creșterea și formarea oaselor, inhibarea calcifierii vasculare, rol ca factor antitumoral și creșterea sensibilității la insulină.

Osul este un țesut cu activitate metabolică intensă ce este supus constant unui proces de remodelare de-a lungul vieții. Acesta consta într-un continuu proces de reabsorbție și înlocuire a țesutului osos cu unul nou format cu scopul de a menține funcția optimă a acestuia prin intermediul osteoclastelor și osteoblastelor și sub influența unor factori precum hormoni, dietă, activitate fizică, consumul de alcool, tutun sau alte substanțe terapeutice sau de abuz. Cu înaintarea în vârstă, în special în cazul femeilor în perioada postmenopauză, apare un dezechilibru în favoarea resorbției osoase, în urma căruia crește incidența osteoporozei și astfel a deformărilor osoase și a fracturilor. Cu tendința actuală de îmbătrânire a populației, acest dezechilibru devine o problemă importantă de sănătate publică care implică doar la nivel European costuri anuale de peste 56.9 mld € (costuri asociate doar tratamentului fracturilor și dizabilităților asociate acestora). În acest context, multiple strategii (factori de creștere osoasa, medicamente, modificarea dietei, terapii hormonale) au fost propuse pentru a ameliora formarea osoasă. Studii recente au evidențiat posibilele efecte benefice ale vitaminei K în prevenirea afecțiunilor din sfera sistemul musculo-scheletal datorită stimulării formării osoase.
Vitamina  K se găsește sub 2 forme naturale K1 si K2 si un analog hidrosolubil sintetic K3 (menadiona) care la rândul său se metabolizează la nivel hepatic în forma K2.
Aportul de vitamina K1 si K2 variază în funcție de locația geografică. În societățile vestice predomină aportul de vit. K1, pe cand în țările asiatice dieta este mai bogată în vit. K2 pe fondul consumului crescut de produse fermentate și derivate din soia. Vitamina K1 de origine vegetală, numită și filochinonă se găsește predominant în fructe, legume (kiwi, broccoli, struguri, salată, avocado) și de asemenea în uleiuri (masline, rapiță, soia).
Vitamina K2 (menachinone) reprezinta un grup de vitamine care sunt produsul de metabolism al unor bacterii și se întâlnesc predominant în alimente fermentate sau în cele de origine animală. Întâlnită în produse precum ouă, pește, produse din pui, lapte, este forma dominantă din organismul uman și se gasește predominant în natto (produs din soia), în diferite brânzeturi și în produse de bacterii anaerobe de la nivelul colonului.
Există din ce în ce mai multe dovezi ale efectelor osteoprotectoare ale diferitelor terapii ce includ vitamina K. Aceste molecule, în special vit. K2 stimulează maturarea osteoblastelor, inhibarea osteoclastelor, reglarea mineralizării osoase și expresia genelor marker ale țesutului osos. Studii recente au subliniat potențialul acestui compus în ameliorarea osteoporozei, prevenirea fracturilor și stimularea refacerii osoase.

Prof. Dr. Tomoaia Gheorghe, UMF „Iuliu Hațieganu”
Cluj-Napoca, Membru Academia Oamenilor de Știință din Romania, Clinica de Ortopedie și Traumatologie, Spitalul Judetean de Urgenta Cluj

(text adaptat din Medical Market – Ortopedie 2022)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha