37
None

Medicina Traditională Chineză utilă atât în recuperarea post-traumatică cât și în refacerea post-efort a sportivilor

Adesea pacienții cât și medicii de alte specialități consideră că Medicina Tradițională Chineză (MTC) se rezumă la acupunctură. Trebuie precizat din capul locului că MTC cuprinde un număr de tehnici complementare dintre care menționez: TUINA (masaj pe puncte și meridiane de acupunctură), ACUPUNCTURĂ, MOXIBUSTIE (arderea de plante medicinale pe ace și zone ale corpului), TERAPIA CU VENTUZE, TERAPIA GUA-SHA (masaj cu piatră de jad pe meridianele corpului).

Deci acupunctura nu e sinonimă cu MTC, ci este doar o procedură (tehnică) a acesteia. Voi aminti despre utilitatea aplicării unor tehnici de MTC în pregătirea sportivilor, în recuperarea post-traumatică și în refacerea post-efort. Aceste tehnici aduc un plus pentru sportivi, pe langă metodele clasice ale medicinei sportive. Pentru recuperarea unor leziuni (entorse, contuzi, nevralgii, algii de orice natură, etc.) putem folosi ACUPUNCTURA, atât simplă cât și împreună cu proceduri complementare. Aplicarea combinației de proceduri este mult mai eficace și scurtează considerabil timpul de recuperare. Dar atenție, acupunctura se poate folosi și pentru refacerea post-efort prin înțeparea anumitor puncte de pe meridian. În felul acesta echilibrarea metabolică, enzimatică și hormonală se reduce la ore în loc de zile.
Atât pentru pregătirea de competiție cât și pentru afecțiunile post-traumatice ale sportivilor putem folosi TUINA, un masaj complex osteo-musculo-articular.
TUINA reprezintă practici de manipulare prin care se aplică pacienților un masaj standardizat cu ajutorul mâinilor, brațelor sau altor părți ale corpului. Masajul TUINA trebuie să fie permanent (în funcție de cerințe), puternic (să țină cont de constituția pacientului, de condiția lui patologică, de zona lui afectată, etc.) și nemilos (în sensul că trebuie să fie ușor dar nu superficial, cu forță dar nu dur sau chinuitor). Există mai multe tehnici de executare a TUINA în funcție de formele mișcării. Acestea pot fi de rotire, frecare, vibrație, apăsare, ciocănire și mobilizare a articulației.
MOXIBUSTIA, adică arderea de plante medicinale pe acele de acupunctură sau în cutii ce sunt aplicate pe diferite zone ale corpului, se folosește cu succes  în țările asiatice dar și în țările europene care au înțeles demult că MTC trebuie inclusă în medicina sportivă (Franța trebuie menționată în mod special la acest capitol). Moxibustia se bazează pe posibilitatea stimulării punctelor de acupunctură prin caldură și este folosită în special în afecțiuni cronice (la sportivi cu accidentări mai vechi). Metoda este extrem de veche, unii susțin că este mai veche decât acupunctura. Moxa hrănește Yang-ul, întărește energia deficitară, alungă frigul, vântul, umezeala, lista bolilor tratate cu această procedură este mare. Moxa este facută din amestec de plante cu conținut ridicat de ARTEMISA VULGARIS (pelin).
TERAPIA CU VENTUZE a fost folosită de sute de ani și în România, în special în mediul rural, pentru afecțiuni inflamatorii de tipul virozelor respiratorii. Astăzi terapia este folosită pentru afecțiuni acute și cronice cu efect imediat de îmbunătățire a circulației  locale, pentru drenare, detoxifiere, “extragerea” energiei perverse (negative) din zona inflamată. Are drept rezultate echilibrarea energiilor Yin și Yang, disipă staza sângelui, tratează răceli și calmează dureri.
Au circulat pe toate rețelele mass-media pozele cu urme de ventuze de pe corpul campionului mondial la înot, legenda americană Michael Phelps, la J.O. de la Rio din 2016, ca și cele cu alți sportivi de top precum fotbaliștii Benzema și Neymar.
Evident că putem aminti aici doar câteva tehnici de MTC fără pretenția de a le epuiza pe toate. Recomand medicilor sportivi să le includă în pregătirea lor și să le folosescă apoi pentru recuperarea afecțiunilor din sport cât și în refacerea post efort (mai ales acolo unde se dispută unul sau mai multe meciuri într-o zi, lupte, judo și altele, pentru care acupunctura poate fi extrem de benefică).
Tehnicile de MTC se pot aplica cu succes și în alte afecțiuni decât cele osteo-musculo-articulare, cum ar fi cele neurologice (cefalee, sciatică, nevralgii de orice natură, etc.), afecțiuni endocrino-metabolice (hipo sau hipertiroidie, etc.), afecțiuni ale aparatului urinar, digestiv, ale pielii (transpirații excesive etc.) și chiar în ORL. Alte avantaje ale terapiilor MTC sunt: nu dau reacții adverse, nu au contraindicații, nu interacționează negativ cu alte terapii medicamentoase, interacționează optim cu alte tratamente homeopate (GUNA), produc și mențin efecte terapeutice pentru o perioadă mai lungă de timp decât fizioterapia.
Merită menționate la final, ca fiind extrem de utile în refacere, patul de masaj cu jad, turmalină și I.R.
În ceea ce privește recuperarea, recomand călduros terapia GUNA (infiltrații cu soluții  de tip homeopat în punctele de acupunctură pentru dureri de orice natură, pentru detoxifierea organismului, refacerea funcțiilor sistemului endocrin și întărirea sistemului imunitar al pacientului, sportiv sau nu). Această terapie merită în viitor un articol separat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha