Piciorul plat flexibil este una dintre cele mai comune diformități ale membrului inferior, ce constă într-un arc plantar longitudinal medial prăbușit, abducția antepiciorului, rotația medială și flexia plantară a talusului. Toți copiii prezintă modificări ale arcului plantar medial în dezvoltarea lor datorită paniculului adipos plantar și datorită hiperlaxității ligamentare. În jurul vârstei de 5 ani, aponevroza plantară se retractează și arcul plantar medial se edifică în piciorul normal.
Există trei forme de picior plat: piciorul plat flexibil fara scurtare de tendon ahilean, piciorul plat flexibil cu scurtarea tendonului ahilean și piciorul plat rigid. Piciorul plat flexibil este cea mai comună formă și cea mai benignă în evoluție. Acesta afectează mai des băieții decât fetele, având o incidență proporțională cu indicele de masă corporală. De asemeni, încălțămintea neadecvată este un factor de risc pentru apariția piciorului plat și mediul urban.
Printre motivele care determină atât copiii cât și părinții să se prezinte la ortoped sunt durerea, oboseala precoce, mersul deformat și estetica piciorului. Calitatea vieții copilului este diminuată de incapacitatea de a efectua activități sportive, ceea ce poate antrena și excluderea socială. În anumite țări, diformitatea este o piedică în calea unei cariere militare.
Dincolo de tabloul clinic și imagistic, funcția piciorului se cere evaluată printr-o analiză video a mersului. Aceasta implică o reconstrucție digitală a corpului, cu ajutorul unui instrument de analiză tridimensională, și permite calcularea distanțelor, a unghiurilor, a vitezelor în mers precum și a tiparelor de mers, parametri utili în planningul preoperator.
Tratamentul piciorului plat a cunoscut multe variații în trecut, de la tratament conservator – orteze, susținătoare plantare, încălțăminte ortopedică cu rezultate mediocre – la intervenții chirurgicale care cunosc ajustări și adaptări continue: alungire transcalcaneană de rază externă tip Mosca, artrodeză extraarticulară tip Grice, dar și pseudoartrodeză, denumită ulterior arthroereisis.
Arthroereisis este o procedură simplă, de durată scurtă, cu o perioadă scurtă de recuperare, eficientă și cu riscuri mici, ce constă în introducerea unui șurub sub ghidaj radiologic în sinus tarsi printr-o incizie de 2 cm pe fața laterală a piciorului pentru a alinia articulația subtalară la parametri fiziologici.
Am realizat un studiu centrat pe pacienții cu picior plat flexibil simptomatic tratați prin această tehnică chirurgicală. Criteriile de evaluare clinică au fost amplitudinea mișcării, aspectul arcului plantar medial, abducția antepiciorului, eversia calcaneului, prezența hallux valgusului, mersul și mersul pe vârfuri. Toți copiii din lotul de studiu au fost supuși intervenției sub control radiologic, utilizând implanturile disponibile la momentul respectiv în clinică.
Rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare, cu o îmbunătățire a IMC-ului copiilor operați, cu o ameliorare semnificativă a calității vieții postoperator. Am constatat de asemeni că acoperirea talonaviculară (parametru caracteristic pentru platfus) s-a corelat cel mai bine.
None