Protezarea genunchiului, numită și artroplastie de genunchi, este o procedură chirurgicală de refacere a unui genunchi afectat de artrită sau de o leziune gravă. Diferite tipuri de artrită pot afecta articulația genunchiului. Osteoartrita, o boala articulară degenerativă care afectează mai ales adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă, poate provoca degradarea cartilajului articular și a osului adiacent din genunchi. Poliartrita reumatoidă, care provoacă inflamarea membranei sinoviale și are ca rezultat un exces de lichid sinovial, poate duce la durere și rigiditate. Artrita traumatică, artrită care apare în urma unei leziuni, poate provoca deteriorarea cartilajului genunchiului.
Indicații ale artroplastiei genunchiului
Artroplastia totală a genunchiului are indicație la orice vârstă, atunci când durerile periclitează calitatea vieții și nu răspund la alt tip de tratament (tratament medicamentos, recuperare medicală, infiltrații). De asemenea, când leziunile de cartilaj sunt extinse și nu pot fi reparate prin proceduri de reconstrucție a cartilajului, protezarea genunchiului poate fi cea mai buna soluție.
Cine poate fi candidat pentru intervenția de protezare a genunchiului?
Majoritatea persoanelor care se supun acestei intervenții chirurgicale suferă de artrită avansată a genunchiului, în care cartilajul genunchiului este deteriorat. Acest lucru provoacă durere, rigiditate, instabilitate și o schimbare în alinierea corpului. Operația de înlocuire a genunchiului poate ajuta, de asemenea, unele persoane care au o articulație a genunchiului slăbită din cauza unei accidentări sau a unei alte afecțiuni.
Vei avea nevoie de o artoplastie de genunchi dacă genunchiul îți provoacă durere, rigiditate, instabilitate. De asemenea, daca pierderea funcției îți afectează viața și activitățile zilnice, vei avea nevoie de o interventie de protezare a genunchiului. Există dovezi care atestă că rezultatul chirurgical poate fi mai bun dacă nu aștepți până când genunchiul devine foarte rigid sau deformat.