În sezonul rece, virozele respiratorii sunt frecvente și pot provoca simptome precum tuse, nas înfundat, dureri în gât și febră. Un tratament eficient pentru aceste afecțiuni poate include utilizarea de aerosoli, mai ales în rândul copiilor. Din practică am observat că medicii pediatri preferă recomandarea tratamentelor cu aerosoli fie ca tratament principal, fie ca tratament adjuvant.
Aerosolii sunt medicamente inhalate prin intermediul unui dispozitiv special numit inhalator. Acești aerosoli conțin medicamente sau substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor respiratorii prin dilatarea bronhiilor ușurând astfel respirația. Aerosolii sunt frecvent utilizați pentru a trata afecțiunile respiratorii precum bronșita, astmul și rinita.
Există mai multe tipuri de medicamente care pot fi administrate prin inhalație, inclusiv bronhodilatatoare, corticosteroizi și medicamente antiinflamatoare. Bronhodilatatoarele ajută la dilatarea bronhiilor și ușurează respirația, în timp ce corticosteroizii pot reduce inflamația căilor respiratorii. Medicamentele antiinflamatoare ajută la reducerea simptomelor de tuse și durere în gât.
Scopul principal al utilizării aerosolilor este acela de a obține concentrații ridicate de medicament în țesutul pulmonar, lucru care se obține cu succes folosind această terapie.
Există un interes semnificativ în utilizarea sistemului respirator ca portal pentru terapia sistemică a afecțiunilor care nu sunt de natură pur respiratorie, ceea ce a condus în ultimul timp la un interes reînnoit în domeniul terapiei medicamentoase cu aerosoli.
Deși pare un tratament banal, conduita terapeutică cu aerosoli se prescrie de către medicul specialist și nu este indicat să optăm pentru acest tratament ca formă de automedicație. De asemenea, este important ca pacientul să respecte instrucțiunile de utilizare ale inhalatorului și să țină cont cu strictețe de indicațiile medicului.
Atunci când medicul prescrie utilizarea de medicamente prin intermediul unui inhalator, se recomandă și adoptarea unor obiceiuri ce pot grăbi ameliorarea simptomelor:
- Consumul suficient de apă pentru a ajuta la umidificarea căilor respiratorii și pentru a ușura tusea.
- Evitarea expunerii la fum de țigară, polen, praf și alți iritanți ai căilor respiratorii.
- Odihnă suficientă pentru a ajuta organismul să lupte împotriva virusurilor.
- Folosirea unui umidificator pentru a menține umiditatea din casă la un nivel optim, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii.
Utilizarea de aerosoli poate fi o modalitate eficientă de a trata afecțiunile respiratorii, deoarece medicamentele acționează direct la locul afectat din căile respiratorii. În plus, aerosolii pot oferi o doză mai mică de medicamente, ceea ce poate reduce riscul de efecte secundare. Inhalatoarele pot fi utilizate pe termen lung pentru a controla afecțiunile respiratorii cronice, cum ar fi astmul.
În ultimele decenii, terapia cu aerosoli a reprezentat pilonul principal al tratamentului astmului la copii și este din ce în ce mai importantă pentru tratamentul altor afecțiuni respiratorii, cum ar fi fibroza chistică și displazia bronhopulmonară.
Administrarea medicamentelor sub forma de aerosoli la copiii mici reprezintă însă o provocare. Mai multe aspecte trebuie luate în calcul, unul dintre ele fiind acela că aproximativ o treime dintre copiii mici cu vârsta sub 2 ani sunt agitați și prezintă disconfort în timpul metodei de administrare.
În plus, majoritatea copiilor mici nu sunt capabili să respire pe gură la comandă, însă pe piață există un număr mare de dispozitive de administrare a aerosolilor, fiecare cu propriile specificații. Pentru o terapie cu aerosoli eficientă la copiii mici, medicul prescriptor trebuie să adapteze dispozitivul de administrare a aerosolului adecvat pacientului.
După cum știți, eu sunt o susținătoare a tratamentelor personalizate executate în laboratorul farmaceutic și vă mărturisesc că în ultimele luni, având în vedere și numărul mare de copii răciți, gripați, dar și lipsa medicamentelor importante de pe piață, au ajuns în farmacia mea foarte multe prescripții de soluții pentru aerosoli, ceea ce este îmbucurător, medicii mergând în această direcție de tratamente, mai ales în zona de pediatrie.
În încheiere, aș dori să atrag atenția asupra faptului că tratamentul cu aerosoli nu este potrivit pentru toată lumea și este important, ca pacient, să discutați cu medicul dacă acest tip de tratament este potrivit pentru afecțiunea dumneavoastră.