Ca farmacist, am observat că în rândul pacienţilor există diferite practici greşite, mituri cu privire la tratamentul medicamentos.
Aş începe cu vechiul reflex de a lua medicamentele după mâncare. E greşită această concepţie. Deşi s-ar putea să pară incredibil, regula generală este că medicamentele se iau pe stomacul gol, asta însemnând cu cel puţin ½ oră înainte sau cel puţin 2 ore după masă. Sunt şi anumite excepţii şi aici intră medicamentele care pot irita sistemul gastrointestinal, ca de exemplu: antiinflamatoarele nesteroidiene (ex.: diclofenac, ibuprofen etc.), antiinflamatoarele steroidiene (ex.: prednison) dar şi alte medicamente din diferite grupări farmacologice (ex.:digoxin, bromhexin, etc.). Mai sunt şi medicamente ca de exemplu indapamida la care alimentele pot creşte rata absorbţiei şi astfel pot contribui la un efect farmacologic mai pronunţat.
O altă practică nedorită este administrarea concomitentă a mai multor medcamente în acelaşi moment. Medicamentele ar trebui să se administreze la o anumită distanţă de timp între ele. Dar nici să nu cădem în extrema cealaltă: să nu mai luăm medicamente pentru că nu putem să satisfacem toate aceste cerinţele; mai bine se iau medicamentele fie şi incorect decît deloc, iar fiecare om ar trebui să-şi găsească echilibrul în schema terapeutică.
Natural este si benefic ?
O altă concepţie greşită e că tot ce e natural este şi benefic. Cu riscul de a vă dezamăgi, adevărul este că în România sunt foarte multe produse naturiste care se încadrează la suplimente alimentare, pt. că legislaţia română nu cere un control riguros la aceste produse. De exemplu, în multe produse naturiste de creştere a potenţei s-a găsit printre altele şi substanţa activă din produsul Viagra, iar în produse naturiste pentru scădere în greutate s-au depistat principii active din diverse medicamente care necesită prescripţie. Au fost cazuri când unele „produse naturiste” au cauzat chiar şi decesul unor persoane. Totodată, nu este adevărat că produsele naturiste nu dau dependenţă şi că ar scuti pacientul de reacţii adverse, interacţiuni periculoase între ele sau cu alte medicamente, sau că nu sunt niciodată toxice. Din păcate unele produse naturiste pot fi pur şi simplu ineficiente, pentru că nu trec prin acele teste şi evaluări serioase la care sunt supuse medicamentele.
Tratarea răcelilor cu antibiotice
O altă abordare greşită o constituie tratarea răcelilor cu antibiotice. Răcelile au la bază o infecţie virală, iar majoritatea antibioticelor nu au efect sau au doar efect limitat împotriva virusurilor. În schimb, antibioticele luate în mod abuziv în astfel de situaţii pot strica în organismul nostru echilibrul la nivelul florei bacteriene proprii, ca să nu mai vorbim de efectele secundare şi de reacţiile adverse provocate de această grupă de medicamente. Să lasăm medicul să decidă dacă avem nevoie de antibiotic sau nu, asta ar trebui să fie atitudinea corectă.
Revenind la administrarea medicamentelor pe cale orală, ar fi bine să fie ingerate cu apă plată pentru a asigura un mediu cît mai neutru la nivelul de absorbţie a substanţei active. Medicamentele nu se iau cu lapte, sucuri sau cu lichide acidulate. Sigur, orice regulă are excepţiile ei, de exemplu produsul ketoconazol tablete are o eficacitate mai bună dacă se ia cu cola, dar astea sunt cazuri speciale unde e bine ca farmacistul să atragă atenţia.
gekados
De ce nu ne sugerati sa renuntam la orice medicament pentru ca ele creeaza mai multe probleme decat rezolva!??!!! Da, este adevarat! Va recomand urmatorul documentar: http://www.rainmakerteam.co/video/Foodmatters_ro/foodmatters_ro.html
May 10, 2012, 5:10 p.m.buski
o intrebare, de exemplu eu daca iau aintibiotice pe stomacul gol am toata ziua arsuri in stomac, si dureri.. de ce? pentru ca in al articol pe care l-ai scris precizai faptul ca antibioticele trebuie luate pe stomacul gol.
March 15, 2013, 5:05 p.m.