Inegalitatea pupilelor reprezintă o situaţie frecvent întâlnită. Cauzele pot fi de la complet benigne (anizocoria fiziologică), până la foarte grave (disecţie carotidiană, anevrism cerebral¹). Aproximativ 20% din populaţie prezintă anizocorie fiziologică (diferenţa între cele 2 pupile este mai mică de 1 mm). Uneori, anizocoria este descoperită întâmplător de un observator. Alteori, se însoţeşte de alte semne oculare (diplopie, durere, ptoză, anomalii de motilitate).
Atunci când este descoperită, prezenţa anizocoriei implică obligatoriu controlul oftalmologic. Se examinează dimensiunea pupilelor în lumină, în întuneric, se apreciază forma acestora. Anizocoria mai mare în lumină sugerează că pupila anormală este cea cu diametrul mai mare. Anizocoria mai accentuată în întuneric sugerează că pupila anormală este cea cu diametrul mai mic.
Dacă pupila anormală este mică (miotică), cauzele pot fi multiple. Poate fi urmarea instilării² unui agent miotic (pilocarpina). Iridociclita produce mioza³, însoţită de durere oculară, roşeaţă, precipitate în camera anterioară. Sindromul Horner, caracterizat prin mioză, ptoză⁴ uşoară, heterocromia⁵ irisului, anhidroză pe partea afectată, se produce prin pareza simpatică (în accident vascular cerebral), afectarea coloanei cervicale (tumoră, inflamaţie), leziuni ale vârfului plămânului (tumori, metastaze), adenom tiroidian, disecţia carotidei interne. Pupila Argyll Robertson (de cauza sifilitică) – este o afecţiune asimptomatică, în care ambele pupile sunt miotice, neregulate, cu uşoară anizocorie. Specifică este reactivitatea slabă sau absentă la lumină, dar cu păstrarea constricţiei în convergenţă.
Dacă pupila anormală este mai mare (midriatică), pot fi implicate mai multe cauze: instilarea unui agent midriatic (ex. atropina), un traumatism ocular cu lezarea sfincterului irian⁶.
Pupila tonică Adie se caracterizează prin midriaza neregulată, fotofobie, reacţie minimă la lumină şi tonică la convergenţă. Specifică este hipersensibilitatea la pilocarpina diluată. Adesea, afecţiunea este idiopatică⁷, dar poate apărea şi după traumatisme, intervenţii chirurgicale orbitare, în infecţia cu herpes zoster.
Paralizia de nerv oculomotor (III) se asociază cu ptoză, paralizii ale muşchilor extraoculari. Atunci când este însoţită de afectarea pupilei (midriaza fixă), cauzele paraliziei pot fi: anevrisme ale arterei comunicante posterioare, tumori, traumatisme cerebrale, leziuni ale sinusului cavernos, boli orbitare. Paralizia de N. III fără afectarea pupilei se întâlneşte în boli ischemice microvasculare (diabet, hipertensiune).
După cum se observă, în puţine situaţii anizocoria este rezultatul unei afecţiuni strict oculare. Controlul oftalmologic se completează obligatoriu cu examen neurologic, însoţit de radioimagistică (RMN cerebral, coloană cervicală, orbită, gât, torace superior - pentru tumori, metastaze). Angiografia cerebrală poate diagnostica un anevrism cerebral, o disecţie carotidiană. Examinarea clinică şi paraclinică completă pot depista hipertensiune arterială, diabet, semne de infecţie (sifilis).
Tratamentul anizocoriei nu este întotdeauna uşor de realizat, el adresându-se cauzei care a produs afecţiunea. Se tratează, de asemenea, celelalte simptome care însoţesc anizocoria (ptoza, strabismul). Rolul oftalmologului în depistarea şi tratarea anizocoriei este important, dar nu singular. Este obligatorie conlucrarea acestuia cu alte specialităţi medicale şi chirurgicale pentru a diagnostica şi trata corect aceasta afecţiune.
Legendă termeni medicali
- ¹dilatare patologică a pereţilor unui vas sangvin
- ²administrarea prin picurare
- ³contracţie a pupilei oculare
- ⁴deplasarea în jos a ochiului ca urmare a slăbirii şi a relaxării ligamentelor de susţinere
- ⁵diferenţa de culoare a irisului
- ⁶fibrele circulare ale muschiului irisului
- ⁷boală independentă de alte afecţiuni ale corpului
ramona elena
fetitei mele i se dilata pupila stanga mai mult decat ce-a dreapta,asa o are de cand am nascut-o,acum are doua luni,nu vad nicio problema,nu vad sa se simta rau si mi se pare vede bine,ma urmareste cu privirea,rade cand ma vede.am fost cu ea la medicul pediatru si el nu vede sa aiba vreo problema,numai acasa seara la lumina artificiala se vede diferenta.as vrea sa merg cu ea la un medic oftalmolog,dar eu sunt in spania si aici nu pot merge decat dac medicul ei cere asta.nu mai stiu ce sa fac,sunt foarte ingrijoarata.va rog sa-mi raspundeti.va multumesc
July 20, 2012, 8:45 p.m.redactie
Creierul copiilor se maturizeaza mai greu. Ei incep sa focalizeze cu privirea deabea dupa 6 saptamini de viata. Sfatul meu este sa consulte un oftalmolog deabea dupa 6 luni de viata ale copilului, daca nu corecteaza pina atunci. Eu cred sincer ca va corecta pina atunci. Dr. Ioana Soare, medic expert de asigurari
July 29, 2012, 8:56 p.m.moraru iuliana
Buna ziua, baietelul meu in varsta de 4 luni jum are anizocorie in lumina slaba, artificiala(sesizata de mine la 3 sapt). A fost vazut de 4 oftalmologi, s-a facut dilatare si fund de ochi-normale, dar niciodata nu s-au masurat pupilele ca sa vedem care este diferenta intre ele. intrebarea mea este daca se poate exclude sindr Horner doar prin faptul ca s-a dilatat pupila miotica?si in acest caz se considera anizocorie fiziologica? mentionez ca sunt medic pediatru si sunt foarte frustata de lipsa acestor raspunsuri. va multumesc
Nov. 13, 2012, 5:33 p.m.Gabriela
Eu am 21 de ani....am pupila din partea dreapta la lumina mai dilatata....nu am probleme de vedere....am facut control oftlmologic dar neavand probleme mi s-a spus sa nu imi fac griji e posibil sa se corecteze in timp...
Aug. 31, 2014, 5 p.m.Simona
As dori sa iau legatura telefonic cu cele doua mamici si copilul meu are pupile inegal dilatate uneori. Va rog ajutati-ma cu un sfat
Dec. 19, 2016, 10:09 a.m.