None

Proceduri de hidrotermoterapie:Baile terapeutice(II)

După cum arătam într-un articol anterior, băile terapeutice pot fi generale sau parţiale. La rândul lor, băile generale pot fi simple: băi la temperatura de neutralitate termică, băi reci şi răcoroase, băi peste temperatura de neutralitate, băi de aburi, băi de aer cald sau pot fi băi medicinale, care conţin diferite substanţe cu rol terapeutic (iod, sare, plante medicinale, bioxid de carbon, oxigen, hidrogen sulfurat). Continuăm prezentarea acestora:

Baia cu aburi constituie o procedură de termoterapie propriu-zisă în care temperatura iniţială a mediului de 38°-42°C creşte treptat la 50°-55°C, durata fiind de 5-30 minute, în funcţie de rezistenţa pacientului şi de scopul urmărit. Efectul băii asupra organismului este de stimulare extremă cardiacă, respiratorie şi metabolică. Indicaţiile acestei băi sunt: procedura de încălzire (premergătoare aplicaţiilor reci), tulburările de circulaţie periferică (pentru băile de scurtă durată), obezitatea, hipotiroidismul, reumatismul cronic degenerativ şi inflamator, în afara puseelor acute, neuropatii periferice.

B aia de aer cald recurge la o tehnică asemănătoare cu cea de la baia cu aburi, căldura uscată fiind mai bine tolerată decât cea umedă. Datorită marii eficienţe a procesului de termoliză a organismului, se poate ajunge în baie la temperatura de 100°C. O variantă cunoscută a băii cu aburi o reprezintă sauna, utilizată în scopul călirii organismului şi reechilibrării sale termice, fiind o procedură cu factori termici contrastanţi. Încăperea în care se desfăşoară procedura este din lemn de pin, aerul este foarte uscat, sistemele de termoreglare sunt eficiente şi solicitate la maximum, se produce termoliza pe calea evaporării, mai ales prin sudoraţie şi hiperventilaţie, umiditatea aerului ajungând la 1-5%.

Băile medicinale utilizează, pe lângă factorii fizic şi termic, şi factorul chimic.

Băile cu ingrediente chimice au temperatura apei de 35°-37°C, durata de 10-20 de minute şi utilizează iod (50-100 grame iodură de potasiu pentru o baie completă, efectul fiind cel vasodilatator, scăderea vâscozităţii sângelui, reducerea inflamaţiei, creşterea capacităţii de apărare nespecifică a organismului, indicaţiile fiind afecţiunile inflamatorii cronice, boala reumatismală, inflamaţiile cronice genitale, nevralgiile, afecţiunile dermatologice; se mai poate folosi şi sare de Bazna), sare (6-10 kg de sare pentru o baie generală, efectele fiind vasodilataţia superficială, modularea metabolismului general, a echilibrului fosfocalcic, creşterea eliminării de acid uric, efect antiinflamator şi resorbtiv), sublimat, săpun.

Băile cu plante medicinale sau cu substanţe organice pot conţine infuzie de muşeţel (500-1000 grame flori de muşeţel, sau 300-500 grame frunze de mentă, indicaţiile băii fiind afecţiunile reumatismale, nevralgiile, astenia, anxietatea), de mentă, făină de muştar (baia foloseşte o pastă obţinută din 10-100 grame de făină de muştar şi apă la 25°C care se introduce, într-un sac, în apa de baie, efectele fiind revulsiv şi excitant pentru tegument, indicaţiile fiind făcute pentru afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, mialgii, nevrite, boală reumatică degenerativă sau inflamatoare), tărâţe de grâu, malţ, amidon (pentru toate cele trei tipuri de băi se foloseşte un decoct din 1-3 kg din făina respectivă, indicaţiile băii fiind afecţiunile dermatologice, nevralgiile, afecţiunile reumatismale), coajă de stejar sau de castan (se foloseşte decoctul cu efect astringent asupra pielii, fiind indicat în eczemele acute şi cronice, urticarie, alergii medicamentoase).


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha