si cataplasmele
Medicina traditionala in actualitate
Compresele constau în aplicarea pe diferite regiuni ale corpului a unor bucăţi textile, de dimensiuni variate, înmuiate în apă aflată la temperaturi diferite.
În funcţie de temperatură, compresele sunt reci, calde, alternante, stimulante şi cu aburi. Ele pot fi aplicate pe cap, regiunea cervicală, abdomen, torace posterior, regiunea peri- şi subombilicală, pe membre. Compresa trebuie să fie bine întinsă pe suprafaţa tegumentului, stoarsă, să nu jeneze circulaţia locoregională, tegumentele să nu prezinte leziuni sau semne ale vreunei suferinţe.
Compresele reci sunt indicate în procesele inflamatorii sau dureroase acute, iar cele calde se aplică în procesele subacute sau cronice.
Compresele reci se înmoaie în apă rece, iar pentru menţinerea temperaturii constante se schimbă din 5 în 5 minute sau se combină cu o pungă cu gheaţă, aplicaţia variind între 20 şi 60 de minute. Efectele sunt: antitermic, antispastic, antihemoragic, antiinflamator, antialgic.
Compresele calde se înmoaie în apă la temperatura de 38-43°C sau de 45-55°C (cele fierbinţi), se aplică acoperite, pentru a li se menţine temperatura constantă, durata procedurii fiind de 20-60-90 minute. Efectele sunt: antispastic, analgezic, hiperemiant, resorbtiv (inflamaţiile cronice).
Compresele alternante recurg la aplicarea unei comprese calde, de 40-50°C, timp de 2-3 minute, urmată de o compresă rece, la 12-16°C, cu o durată de 30 secunde-1 minut, de 5-6 ori. Se începe cu compresă caldă şi se sfârşeşte cu cea rece. Efectele urmărite constau în stimularea circulaţiei sanguine şi a sistemului neuromuscular.
Compresele stimulante sau Priessnitz necesită două bucăţi textile, una mai mică, udată cu apă la temperatura camerei, stoarsă bine şi aplicată pe zona interesată, cealaltă compresă este uscată şi se aplică peste prima, depăşind-o cu 2-3 cm în dimensiune. Durata procedurii este de 2-6-12 ore. Efectele aplicaţiei constau în stimularea proceselor biologice nervoase şi circulatorii locale, fiind utile şi în suferinţele cronice, stimulând capacitatea de apărare şi metabolismul local.
Compresele cu aburi constau în aplicarea locală a unei textile uscate, peste care se aşază o bucată de textilă înmuiată în apă fierbinte, la 60°-70°C, bine stoarsă, peste aceasta aplicându-se o a treia textilă, uscată. Durata procedurii este de 20-60 minute. Efectele acestei proceduri sunt: resorbtiv, analgezic, antispastic.
Compresele cu diferite substanţe , cum ar fi alcoolul, sulfatul de magneziu, soluţie Burov, acţionează prin factorul chimic aplicat, efectul fiind de scădere a edemului şi a inflamaţiei locale.
Cataplasmele constau în aplicarea, la nivelul tegumentului, în scop terapeutic, a unor substanţe organice sau anorganice, aflate la temperaturi diferite. Acestea pot fi umede sau uscate, calde sau reci, frecvent utilizate fiind cele umede şi calde.
Cataplasmele umede utilizează plante medicinale sau diferite substanţe care capătă, prin amestecare cu apă caldă, un aspect păstos. Amestecul se introduce într-un săculeţ sau se aşază între două bucăţi de textile şi se aplică pe zona de tratat, apoi se acoperă cu o bucată de textilă mai groasă, pentru a împiedica răcirea. Se menţine 20-30 de minute sau până când apare o senzaţie de disconfort. Cel mai des folosite cataplasme sunt cele cu pâine, tărâţe, seminţe de in, făină de grâu, orz, ovăz, porumb, muşeţel, mentă, nalbă, muştar, hrean.
Cataplasmele uscate utilizează tărâţe de grâu, de secară, de porumb, sare, nisip, care se încălzesc, în prealabil, la o temperatură suportabilă, se introduc într-un săculeţ şi se aşază în stare uscată pe zona de tratat.
Efectele termic şi chimic ale aplicării de cataplasme conduc la hiperemie, resorbţie, antispasticitate, analgezie.
Cele mai frecvente indicaţii ale aplicării de cataplasme sunt: afecţiunile reumatismale subacute sau cronice, degenerative sau inflamatorii, afecţiunile ţesutului moale, nevralgiile, suferinţele colicative abdominale, contracturile musculare.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Eugenia
Buna ziua. Ati amintit in articolul dvs. despre solutiile Burov pt umflaturi in urma unei lovituri, entorse, etc. Pe vremea cand eram copil, numai asa scapam de dureri cand calcam stramb. Va rog, imi puteti spune care era substanta activa si daca se mai gaseste pe undeva? Si cu ce ar putea fi inlocuit, daca nu se mai fabrica? Multumesc tare mult.
Sept. 27, 2015, 10:28 p.m.stratulat
se poate inlocui cu sulfat de magneziu- SO4 .se gaste la farmacie.tratamentul ti-l indica farmacista.
April 18, 2017, 4:08 p.m.Branza Mariana
Buna ziua! As vrea sa imi dati un sfat ptr.cineva care sufera de gonartroza mai avansata are 72 de ani.Ce ar putea folisi ptr.ameliorare ca si pastile comprese tincturi impachetari sa ii mai treaca durerea .Abia se poate deplasa pina la toalete de durere.Va rog mult orice ne-ar putea ajuta n u mai stim ce sa folosim.Acum sunt pe piata f multe produse dar care dau rezultate mai putin bune.Multumesc si astept un raspuns!
Aug. 5, 2018, 12:21 p.m.Branza Mariana
Buna ziua! As vrea sa imi dati un sfat ptr.cineva care sufera de gonartroza mai avansata are 72 de ani.Ce ar putea folisi ptr.ameliorare ca si pastile comprese tincturi impachetari sa ii mai treaca durerea .Abia se poate deplasa pina la toalete de durere.Va rog mult orice ne-ar putea ajuta n u mai stim ce sa folosim.Acum sunt pe piata f multe produse dar care dau rezultate mai putin bune.Multumesc si astept un raspuns!
Aug. 5, 2018, 12:23 p.m.