None

Psihologia sarcinii

Sarcina este trăită individual de fiecare femeie, iar psihicul femeii însărcinate este deosebit de sensibil. Plecând de la premisa că sarcina nu-ţi transformă doar corpul, ci că transformarea este mult mai complexă, unele dintre lucrurile care se petrec cu tine în această perioadă pot chiar să te surprindă.

În primele luni de sarcină, greaţa şi starea de oboseală îţi pot produce mult disconfort. Chiar şi atunci când dormi bine şi somnul este productiv, în urma transformărilor hormonale, dar şi a concentrării tale asupra fătului, peste zi, atenţia şi memoria ta pot fi afectate, aşa încât s-ar putea ca randamentul tău profesional să se diminueze.

Oscilaţiile emoţionale sunt şi ele frecvente, fără însă a fi expresia unor conflicte interioare sau a altor probleme afective, astfel încât toată perioada sarcinii este în egală măsura încărcată de angoasă şi speranţă, liniştea putând fi înlocuită brusc de temeri. E bine să fii atentă şi să ştii că, dacă stările de anxietate sau de depresie persistă, atunci e important pentru tine, dar mai ales pentru viitorul bebeluş, să consulţi medicul sau psihoterapeutul. S-a constatat că astfel de suferinţe ale mamei în timpul sarcinii au repercusiuni asupra comportamentului şi stărilor emoţionale ale copiilor la vârste de 4-5 ani (ADHD, dificultăţi de concentrare a atenţiei şi diverse probleme emoţionale).

Este important pentru tine să recunoşti şi să distingi depresia de oscilaţiile emoţionale. Mai des întâlnită în primul trimestru de sarcină şi spre finalul ultimului trimestru, depresia este caracterizată prin următoarele semne: anxietate crescută, stări de iritare accentuată, tulburări ale somnului, schimbări în modul de alimentaţie, pierderea interesului pentru activităţi care înainte iţi făceau plăcere, tristeţe constantă. Dacă regăseşti la tine mai multe dintre aceste semne, nu te grăbi să-ţi pui un diagnostic, dar consultă un specialist, pentru că, dacă amâni lucrurile, s-ar putea înrăutăţi! În plus, o depresie în timpul sarcinii creşte riscul apariţiei alteia după naştere. În cazul depresiei, abordarea multidisciplinară medic-psihoterapeut este cea mai eficientă.

Ca să eviţi depresia, este bine să-ţi exprimi sentimentele şi să vorbeşti despre stările, temerile şi incertitudinile pe care le trăieşti, astfel încât să nu laşi se acumuleze tensiunea psihică. Vorbeşte cu partenerul tău şi faceţi împreună anumite lucruri! Încercaţi să vă întăriţi legătura! Fii alături de cei dragi şi petrece timp cu prietenii! Ei îţi vor oferi sprijin emoţional, pentru că singurătatea nu este o soluţie. Încearcă să te relaxezi cât de mult posibil şi, neapărat, nu uita să ai o dietă echilibrată şi să faci exerciţiile fizice recomandate de medic, care au rolul de a îndepărta stresul! Poţi reduce stresul şi evitând schimbările majore care pot fi amânate pentru mai târziu (nu este indicată schimbarea locuinţei sau a serviciului etc.).

A deveni mamă înseamnă să-ţi asumi un nou rol social, care nu le anulează pe celelalte, aşa că nu uita să fii femeie, soţie, fiică, prietenă, colegă! Sarcina poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa ta, aşa că succes!

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha