None

Putem preveni osteoporoza si boala artrozica pe calea practicarii activitatii fizice?

Exerciţiile fizice, incluse în programe de gimnastică medicală se adresează deopotrivă articulaţiilor, muşchilor, oaselor cât şi aparatului cardiovascular.

Activitatea fizică efectuată cu regularitate este benefică, deoarece ne ajută să dormim mai bine, ne oferă un spor de atenţie şi ne relaxează.

Specialiştii ne propun un compromis între activităţile noastre statice sau care presupun menţinerea unor pozitii timp îndelungat şi derularea în mod constant a unui program de exerciţii sau a unei activităţi sportive, chiar şi din categoria celor de agrement.

Cele mai eficiente sunt programele de exerciţii recomandate de medicii specializaţi în recuperare medicală şi realizate sub supravegherea kinetoterapeuţilor. 

Programele de exerciţii asigură: 

-creşterea forţei musculare prin ameliorarea metabolismului şi a circulaţiei sanguine la nivelul muşchilor care se contractă,

-creşterea mobilităţii articulare şi a coordonării mişcărilor şi a mersului cu prevenirea bolii artrozice,

-recondiţionarea aparatului respirator,

-prevenirea demineralizării şi a apariţiei osteoporozei,

-prevenirea sau ameliorarea modificărilor cerebrale,

-prevenirea sau ameliorarea funcţiei cardiace (utile în boala cardiacă ischemică, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic etc), cu scăderea tensiunii arteriale,

-îmbunătăţirea metabolismelor glucidic (utile la diabetici) şi lipidic (utile în situaţia dislipidemiilor sau hipercolesterolemiilor),

-îmbunătăţirea rezistenţei generale a organismului la efort şi îmbolnăviri,

-ameliorarea troficităţii tuturor aparatelor şi sistemelor, inclusiv a pielii, cu prevenirea disfuncţionalităţilor şi a îmbolnăvirilor la nivelul aparatului digestiv (dischinezie biliară, gastrită, ulcer, insuficienţă enzimatică, constipaţie etc) şi renourinar (litiaza urinară, infecţii urinare etc),

-ameliorarea tulburărilor circulatorii venolimfatice (varice ale membrelor inferioare, edeme gambiere etc) sau arteriale (arterita obliterantă diabetică sau aterosclerotică etc).

Ce asociem programului de exerciţii fizice menit să prevină osteoporoza şi artroza

Exerciţiile fizice care solicită aparatul locomotor în general şi scheletul osos în particular sunt menite să asigure consolidarea masei osoase şi să menţină starea de sănătate osoasă şi articulară, indiferent de vârstă.

Activităţii fizice adecvate i se adaugă factorii alimentaţionali, alături de un aport suficient de calciu şi de vitamina D, dacă expunerea la soare este insuficientă.

Consolidarea prin exerciţii fizice a stării de sănătate a aparatului locomotor se petrece încă din copilarie şi nu trebuie întreruptă nici după parcurgerea vârstei adulte, dovedind eficienţă maximă şi la persoanele de vârsta a treia.

Recomandarea specialiştilor este că activitatea fizică să se efectueze progresiv, pornind de la 30 de minute, zilnic sau 60 de minute la două zile iar exerciţiile să se adreseze tuturor articulaţiilor şi lanţurilor cinematice de mişcare.

Se indică practicarea unei activităţi sportive şi/sau de agrement, cu o frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha