None

Sisteme de ajutor vizual pentru slab vazatori- LOW VISION AID

Prin slab văzător înţelegem o persoană a cărei vedere nu poate fi îmbunătăţită cu ajutorul ochelarilor normali, lentilelor de contact, medicamentelor sau intervenţiilor chirurgicale. Vederea respectivelor persoane este foarte slabă, astfel fiind considerate oarbe social; aceste persoane se pot orienta în spaţiu, dar funcţia vizuală este insuficientă pentru o activitate utilă în care trebuie implicată vederea centrală. Astfel, în această situaţie, privitul la televizor, cititul, scrisul, gătitul, efectuarea cumpărăturilor, etc., pot deveni lucruri extrem de greu de realizat.

Dispozitivele de ajutor vizual pentru slab văzători au menirea de a încerca să uşureze viaţa şi să redea independenţa acestor oameni fiind indicate în aceeaşi măsură adulţilor şi, poate mai mult copiilor. Utilizarea lor de către copii este utilă deoarece permite o mai bună dezvoltare intelectuală a acestora prin intermediul analizatorului vizual.

Afecţiuni ca degenerescenţa maculară senilă, retinopatia diabetică, glaucomul avansat, atrofia optică, maladia Stargardt, retinopatia de prematuritate, nistagmusul nesistematizat au ca rezultat scăderea acuităăii vizuale centrale, respectiv cei care suferă de aceste afecţiuni intră în categoria slab văzătorilor .

În momentul de faţă, în lume, aproximativ 130 milioane de oameni sunt catalogaţi ca slab văzători. Incidenţa este mai crescută în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Studiile arată că datorită faptului că speranţa de viaţă este în continuă creştere, numărul de slab văzători va creşte. Se estimează că până în anul 2030 numărul de slab văzători se va dubla. Modalităţile de a reda o vedere utilă acestor persoane se bazează, în special, pe sisteme optice de marire a imaginilor.

În acest moment, sunt puse la dispoziţie persoanelor slab văzătoare din Romnia aceste dispozitive de ajutor vizual, care au ca principiu mărirea şi schimbarea contrastului şi al culorilor.

Experienţa clinică de până acum, a evidenţiat satisfacţia pacienţilor în privinţa lucrului de aproape, aceştia au putut vedea diferite caractere grafice: litere, grafice, imagini (fotografii), până atunci imposibil de detaliat. Nu acelaşi lucru poate fi spus în privinţa vederii la distanţă, deocamdată, aparatura existentă neoferind această facilitate.

Există mai multe modele ale acestor dispozitive, toate având forma de mouse (ca cel de la computer),cel standard, cel mai simplu, respectiv cel mai accesibil ca preţ, are ca principiu mărirea, respectiv pacientul trebuie să plimbe acest dispozitiv peste grafic, fotografie, text, etc., imaginea alb-negru, marită fiind proiectată pe ecranul televizorului.

Dispozitivul îşi autoreglează luminozitatea şi contrastul. Modelele mai performante, la fel ca forma, au diverse facilităţi în plus, cum ar fi posibilitatea de a schimba contrastul, posibilitatea de a schimba fondul (litere albe pe fond negru sau litere negre pe fond alb); dispozitivele color au posibilitatea de a schimba culoarea literelor, imaginilor sau a fondului şi oferă o calitate a imaginilor mult mai bună. Pentru o mai bună mobilitate există modele ce se pot conecta la orice computer sau lap top prin intermediul unei mufe USB 2.0.

Instalarea echipamentului este extrem de simplă, fiind la îndemâna oricui.

Concluzionând, apariţia acestor tipuri de dispozitive constituie un ajutor preţios dat slab văzătorilor din România. Echipamentul este uşor de folosit, nu necesită o pregătire specială şi poate fi conectat la un televizor normal, la computer sau la laptop.

Comentarii


Ioan

Cat costa aceste dispozitive?

April 1, 2011, 5:31 p.m.
2
0

Chibelean Cristiana

Buna ziua. M-ar interesa,va rog, costul dispozitivelor.

May 7, 2015, 9:26 p.m.
0
1

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, pt informatii va recomand sa il contactati pe D-l Eugen Rotaru pe mail: eugen.rotaru@amaoptimex.ro

May 9, 2015, 3:22 p.m.
0
0

bercan

doresc sa stiu cit costa un dispozitiv ceva mai performant si unde il pot gasi la timisoara

June 20, 2017, 7:01 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua, costul depinde de tipul dispozitivului, colegii mei de la magazinele de 8ik vă pot ajuta cu acest informații, îi puteți contacta la 0725 OPTICA (0725678422) sau pe e-mail ochelari@amaoptic.ro. Mai multe detalii despre magazinele 8ik găsiți aici: https://www.amaoptimex.ro/servicii/8ik-optica-medicala/. Multă sănătate!

June 22, 2017, 6:36 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha