Mai devreme sau mai târziu, în viaţa oricărui bărbat este inevitabilă dezvoltarea unei afecţiuni a prostatei. Cele mai frecvente sunt tumorile benigne ale acesteia, dar şi cele maligne (cancer). La apariţia primelor simptome este indicat să cereţi sfatul unui specialist (urolog). Infecţii acute ale prostatei pot apărea chiar din adolescenţă. De obicei, infecţia se produce prin act sexual. Odată cu înaintarea în vârstă, apariţia hiperplaziei benigne de prostată (HBP) este aproape inevitabilă. Deseori, HBP este însoţită şi de afectarea vieţii sexuale. Studiile au demonstrat că această boală afectează 50% dintre bărbaţii cu vârste de peste 60 de ani şi 100% pe cei peste 85 de ani.
În apariţia HBP un rol important îl au atât factorii care ţin de stilul de viaţă, cât şi modificările hormonale. Cantităţile mari de grăsimi de origine animală, zaharurile rafinate, pâinea albă, prăjiturile, alcoolul, consumul de cafea şi viaţa sedentară, toate duc la apariţia HBP.
Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul testosteronului scade, iar dihidrotestosteronul, care provine din degradarea hormonului, favorizează mărirea prostatei. Pentru prevenirea apariţiei bolii este importantă respectarea unui regim alimentar corespunzător şi utilizarea unor plante cu efecte benefice, blocând astfel transformarea testosteronului în metabolitul care favorizează apariţia adenomului de prostată. Un meniu bogat în proteine şi un aport crescut de zinc sunt utile în scop preventiv.
(un produs conceput de Laboratoarele Medica) este principalul remediu antiinflamator, decongestionant, antiedematos.
Pygeum este un arbore veşnic verde, a cărui scoarţă are efecte tămăduitoare. Substanţele sale active sunt steroli liposolubili şi acizi graşi care, de asemenea, ameliorează simptomele HBP. Pygeum conţine fitosteroli, inclusiv beta-sitosterol cu proprietăţi antiinflamatoare, având efect benefic în cazul hipertrofiei de prostată; de asemenea, terpenele pentaciclice (hidrocarburi de origine vegetală, incolore, cu miros caracteristic plăcut, din uleiuri eterice) au efecte antiedematoase şi decongestive.
Zincul are un rol important în funcţia de reproducere a bărbăţilor, participând la secreţia hormonului sexual masculin (la sinteza testosteronului) şi fiind benefic în prevenirea hipertrofiei de prostate. Este un mineral important deoarece se regăseşte în structura a numeroase enzime; intervine în metabolismul carbohidraţilor, lipidelor, proteinelor şi acizilor nucleici (ARN si ADN); este indispensabil pentru dezvoltarea sistemului nervos central; favorizează atât creşterea şi dezvoltarea organelor reproducătoare, cât şi funcţionarea normală a prostatei; susţine mecanismele endogene de apărare împotriva inflamaţiei, susţine sistemul imunitar, asigură sănătatea părului şi a unghiilor, grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor;
Asocierea pygeumului cu zinc ajută la diminuarea simptomatologiei HBP, ducând la creşterea calităţii vieţii.