None

Terapii traditionale islandeze si in romania

Credinţa în puterea vindecătoare a uleiului de rechin este veche de când lumea. În Nordul îndepărtat variate produse provenind din rechin au constituit, de mii de ani, cele mai populare remedii naturale.

În vremurile mai recente, islandezii, ca şi celelalte popoare nordice, au folosit rechinul pentru efectele sale medicinale: uleiul din ficat de rechin a fost folosit pentru vindecarea rănilor şi pentru a obţine protecţie împotriva a numeroase boli.

În secolele trecute, islandezii pescuiau rechini şi extrăgeau valorosul ulei din ficatul acestora, folosindu-l atât în scopuri medicinale, cât şi în scopuri casnice.

În zilele noastre, în lumea modernă a ştiinţei şi progresului, este mai uşor să apreciem efectele medicinale benefice majore ale produselor din rechin, care ne pot oferi mai multe avantaje decât puteau obţine strămoşii noştri.

Uleiului din ficat de rechin i se acordă o atenţie deosebită în special pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar. Datorită conţinutului bogat în alcoxigliceroli ajută la producerea globulelor albe din sânge, pietrele de temelie ale sistemului de autoapărare al organismului. Alcoxiglicerolii au fost decelaţi în măduva oaselor sănătoase şi în laptele matern uman, dar uleiul din ficat de rechin conţine de câteva ori cantitatea pe care corpul uman o poate produce.

Islandezii au o veche tradiţie a consumului de peşte şi a consumului de ulei din ficat de peşte, la toate vârstele. De secole, din cauza lipsei luminii solare în timpul lungii nopţi de iarnă, ei au făcut din uleiul obţinut din ficatul de cod o sursă indispensabilă de vitamina D.

Chiar şi după sintetizarea acestei vitamine, uleiul din ficat de cod a continuat să fie la fel de popular în Islanda, majoritatea populaţiei consumându-l cu regularitate.

Islandezii declară că buna lor stare de sănătate şi longevitatea de top se datorează consumului regulat de ulei de peşte.

Printre efectele benefice ale vitaminelor A şi D se numără asigurarea creşterii normale a dinţilor (fără carii) şi a oaselor, precum şi asigurarea unei vederi normale, în special la copii, dar şi ameliorarea simptomelor osteoporozei la adulţi. S-a observat de asemenea o îmbunătăţire a funcţiei cognitive la copiii care au consumat constant ulei de peşte.

Uleiul din ficat de cod cumulează efectele acizilor graşi Omega-3 şi ale vitaminelor A şi D, fiind benefic pentru menţinerea stării generale bune de sănătate, la toate vârstele.

Studii recente au arătat că în calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier, nervi şi retină, DHA (acidul docosapentaenoic, acid gras Omega-3 ) este vital pentru funcţionarea normală a acestor ţesuturi.

Vă amintiţi vechea zicală care spune că „Peştele este hrana creierului”?

Cercetătorii au dovedit că acizii graşi polinesaturaţi DHA, conţinuţi de majoritatea peştilor graşi, sunt într-adevăr combustibil pentru creier. DHA are un rol central în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central la copiii mici. Studii ştiinţifice au arătat că acei copii care au beneficiat de un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligenţă, mult mai bine decât cei care au avut un deficit de DHA în dieta lor. Laptele de mamă şi peştii graşi conţin mari cantităţi de DHA, dar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat în acest acid gras polinesaturat.

În Islanda, copiilor mici li se administrează în mod tradiţional ulei din ficat de cod, ceea ce le asigură nu numai un bun aport zilnic de vitamine A şi D, ci şi de acizi graşi DHA, cărora li s-a recunoscut, relativ recent, importanţa în dezvoltarea funcţiei cognitive la copii.

Ca rezultat al descoperirilor ştiinţifice, producătorii de lapte praf de pretutindeni au găsit modalităţi de a adăuga DHA în hrana copiilor. Bebeluşii primesc raţia necesară din laptele mamei, dar acesta nu este întotdeauna disponibil. În astfel de cazuri, o sursă alternativă de DHA este necesară.

Asadar, DHA descreşte numărul lipidelor, al trigliceridelor (TG), creşte HDL(high density lipoproteins - colesterolul bun); are efect antihipertensiv, diminuează presiunea sângelui, are efect antiinflamator, acţionând în faza iniţială a procesului inflamator, stimulează creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a sistemului nervos; face parte din lipidele conţinute de membranele celulelor creierului, nervilor şi ochilor; ameliorează simptomele clinice de depresie şi schizofrenie.

DHA are un rol vital în timpul sarcinii şi al dezvoltării infantile şi, de asemenea, asupra persoanelor de vârsta a treia, asupra stării mentale precum şi multe alte efecte benefice.

Un alt component major al uleiului de peşte este EPA (acidul eicosapentaenoic, acid gras Omega-3) care are efect antitrombotic, descrescând tendinţa de coagulare a sângelui, reduce şi previne aritmiile periculoase, stabilizând ritmul inimii şi are efecte antiinflamatoare.

Produsele bogate în EPA au efecte benefice în principal asupra sistemului cardiovascular, reduc depunerea de lipide pe pereţii vaselor sangvine şi reduc problemele inflamatorii.

Chiar dacă, la prima vedere, nu există multe similitudini între ţara noastră şi Islanda, aceste uleiuri au fost folosite în Islanda din cele mai vechi timpuri şi o traditie asemănătoare exista şi în România, când oamenii îşi menţineau sănătatea simplu, natural, tradiţional, obţinând vitalitate, sănătate şi longevitate până la 100 de ani.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha