Starea de graviditate implică o multitudine de schimbări de ordin cardiovascular, endocrin, immunologic etc. Toate aceste modificări vor influența starea generală de sănătate a gravidei. Volumul sangvin se mărește cu cca 50%, tensiunea arterială diastolică de asemenea. Pot surveni scăderi bruște de tensiune, modificarea factorilor de coagulare sanguină și rareori, anemii.
Tratamentul afecțiunilor în cazul pacientelor gravide va urmări o precauție suplimentară. Orice manoperă se va efectua cu minim de stress față de pacientă.
Sunt indicate, în cazul gravidelor, tratamentele și vizitele profilactice la medical dentist. Astfel se va avea ca scop obținerea unei stări de igienă orală optimă prin: controlul periodic al plăcii dentare bacteriene, reducerea inflamațiilor gingivale rezultate în urma tulburărilor endocrine, suplimentarea apei potabile cu fluor (conform unor studii de specialitate se reduce semnificativ incidența leziunilor carioase la copiii de până la 10 ani).
O întrebare frecventă este: în care perioadă a sarcinii se pot efectua tratamente stomatologice cu risc minim? Perioada de timp optimă pentru tratamente stomatologice curente, considerată și cea mai sigură, este reprezentată de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. În trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie să fie cât mai scurt, cu schimbări dese de poziție ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.
Expunerea pacientelor gravide la radiații Roentgen pentru efectuarea de radiografii dentare este indicată a se realiza începând cu al doilea trimestru de sarcină. Însă, cu condiția utilizării necondiționate a sortului protector de plumb ce va reduce radiația periculoasă în mod practic la zero. Efecturea oricărui tip de radiografie, chiar și dentara, este CONTRAINDICATĂ în primele 3 luni de sarcină când embrionul este în formare. Se pot face radiografii doar în situații de urgență și cu protejarea abdomenului cu un sort special de plumb.
Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate cu caracter definitiv se vor temporiza până după naștere, rezolvându-se doar acele tratamente dentare care constituie o urgență.
Cea mai comună complicație orală este inflamația gingivală ca un rezultat exagerat la iritanți locali. Relativ rar se poate observa așa-zisa "tumoră de sarcină"- epulis gravidorum – o mărire de volum a papilei interdentare. De reținut că , sarcina în sine nu conduce la boala parodontală ci numai o agravează.
Ca și substanțe și medicamente ce pot fi folosite pe perioada de sarcină si de alăptare se recomandă: anestezice: lidocaină, prilocaină iar mepivacaina trebuie administrată cu atenție și în doze reduse (după consult cu medicul curant); aspirina se va administra cu grijă în perioada sarcinii (risc de sângerare) și se va evita în perioada alăptării; acetaminophen se poate administra în ambele perioade; ibuprofen se folosește cu atenție în primele două trimestre și se va evita în ultimul trimestru (risc de sângerare); codeina produce depresia respirației, de aceea se va folosi cu grijă în timpul sarcinii dar este permisă în timpul alăptării; dintre antibiotice sunt permise în ambele perioade: penicilina, eritromicina, clindamicina, cefalosporinele, dar se va evita tetraciclina; protoxidul de azot este permis în ultimele două trimestre ale sarcinii ca și pe toată durata alaptării dar trebuie evitat în primul trimestru de sarcină - perioada de organogeneză, risc de avort spontan; sedativele de tipul benzodiazepinelor și barbituricelor se vor evita în ambele perioade. Concentrația substanțelor medicamentoase în laptele matern nu depășește 10% din concentrația substanțelor în sângele matern; de aceea, riscul "farmacologic" este minim. Subliniez faptul că nu se va lua nici un medicament fără a fi recomandat de medical curant.
În concluzie, tratamentul stomatologic la femeile însărcinate este posibil cu unele măsuri de precauție absolut indispensabile .