47
None

Tehnologia viitorului în clinica de oftalmologie Ama Optimex

Un nou aparat pentru determinarea câmpului vizual

Așa cum ne-a obișnuit, Clinica de oftalmologie Ama Optimex a introdus un nou aparat pentru determinarea câmpului vizual, dotat cu o lentilă lichidă care permite schimbarea dioptriei cu o simplă apăsare de buton - Humphrey Field Analyzer 3, produs de către compania germană Zeiss. Câmpul vizual este o investigație standardizată care evaluează funcția nervului optic, permitând descoperirea și monitorizarea afecțiunilor acestuia.

Aparatul reduce timpul de examinare deoarece permite schimbarea dioptriei printr-o simplă apăsare de buton. Lentila lichidă are aceeași refracție pe toată suprafața sa și exclude astfel erorile și arefactele date de marginea lentilelor obișnuite, de probă, ale aparatelor tradiționale. Aparatul detectează dacă pacientul își schimbă direcția privirii, eliminând erorile cauzate de mișcările ochilor și îmbunătățește acuratețea investigației. Fiind un aparat de ultimă generație, memorează rezultatele obținute la examinări succesive și oferă indici de progresie utili pentru urmărirea evoluției anumitor afecțiuni, în intervalul de timp dorit. Acest aspect este de mare ajutor pentru că ne arată dacă există o deteriorare semnificativă a câmpului vizual la prezenta examinare față de cea anterioară. Mai mult, poate să facă rapoarte complexe, corelând datele obținute la o investigație cu rezultatele altor investigații, preluate de la alte aparate Zeiss, de exemplu tomografia de nerv optic. Poate detecta chiar și ptoza palpebrală, anume dacă pleoapa superioară este atât de coborată încât poate împiedica efectuarea corectă a câmpului vizual. 
 
Prin examenul de câmp vizual evaluăm funcția nervului optic. În timpul investigației, aparatul detectează sensibilitatea în anumite puncte ale câmpului vizual și evaluează funcția nervului optic folosindu-se de anumiți parametri statistici, de sensibilitate, considerați normali pentru o anumită populație și o anumită vârstă. Orice deviație față de acești parametri detectată în timpul examinării este scoasă în evidență și poate indica medicului o anumită afecțiune. 
 
Noul aparat permite diagnosticarea, evaluarea și urmărirea afecțunilor nervului optic, putând detecta atât afecţiuni cu punct de plecare ocular, cât și deteriorarea segmentelor nervului optic situate în spatele ochiului, mai exact afecțiuni neurologice. În prima categorie vorbim de afecțiuni oftalmologice grave precum glaucom, atrofie optică, nevrită optică, accidente vasculare retiniene. În a doua categorie intră afecțiuni neurologice precum accidente vasculare, tumori intracraniene, traumatisme craniocerebrale, afecțiuni endocrinologice (adenom hipofizar) – pacienții se prezintă la medicul oftalmolog pentru că simt o modificare a vederii într-o anumită zonă a câmpului vizual (de exemplu, văd mai slab obiectele situate în dreapta lor), iar în urma investigațiilor pot fi descoperite indicii ale acestor afecțiuni, pacienții fiind direcționați către alți medici specialiști. 
 
Această investigație, care determină câmpul vizual, este una dintre investigațiile oftalmologice cele mai dificile și neplăcute pentru pacient, deoarece acesta trebuie să fie extrem de atent, pe tot parcursul ei și să nu își miște privirea. Noul aparat ușurează atât efortul pacienților, cât și pe cel al cadrelor medicale, mai ales datorită lentilei lichide și a funcției de depistare a mișcării ochiului, dar cel mai important, ne permite să obținem rezultate cu o acuratețe mult mai mare și să corelăm rezultatele mai multor investigații.

 

După vârsta de 40 de ani, recomand efectuarea câmpului vizual, pentru că, în general, după această vârstă încep să apară anumite afecțiuni ale nervului optic care trebuie diagnosticate și tratate cât mai precoce. 

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha