Din mlădițele de Zmeur, prelucrate în stare proaspătă într-un amestec glicero-alcoolic, se obține extractul gemoterapic, care este în gemoterapie, aproape un panaceu în tulburările genitale feminine. Acționează prin reglarea secreției hormonale ovariene (estrogen și progesteron), cu restabilirea echilibrul endocrin la femeie și corectarea tulburărilor de natură hormonală la orice vârstă. Dezechilibrele de la nivelul aparatului genital feminin sunt foarte variate și diferă în funcție de vârsta la care apar.
Pot apare dezechilibre LA PUBERTATE (care poate fi precoce sau întârziată); la adolescență (când predomină tulburările de ciclu - ca frecvență, durată, cantitate și dismenoreea - durerea abdominală din timpul menstrei). Acestea se pot regla de cele mai multe ori gemoterapic, principalul extract recomandat fiind Extractul din mlădițe de Zmeur, administrat câte 1 ml (sau 3 picături – din forma concentrată a extractului), de 2 -3 ori pe zi, timp de 2 luni sau mai mult.
LA FEMEIA TÂNĂRĂ întâlnim frecvent sindromul premenstrual, ovarul polichistic, fibromul uterin, tulburările de libido și destul de des sterilitate.
Sindromul premenstrual asociază simptome fizice, dar și psiho-emoționale, ce apar înainte de menstruația propriu-zisă.
Simptome fizice: dureri de cap, sâni tumefiați și dureroși, retenție de apă cu creștere în greutate, balonare, diverse dureri, mai ales musculare și articulare.
Simptome emoționale: iritabilitate, nervozitate, anxietate, oboseală, lipsa concentrării, insomnie.
Se consideră că peste 70-80 % dintre femei au astfel de simptome, iar 10% prezintă agravări.
Sunt de ajutor în această perioadă exercițiile fizice ușoare, cu evitarea efortului exagerat și a alimentației grele. De elecție este Extractul gemoterapic din mlădițe de Zmeur, care ameliorează simptomele amintite. În cazul simptomelor fizice mai puternice, apelați la Polygemma 20 - premenstrual (conține gemoterapice din Zmeur, Călin, Castan sălbatic si sarea Schussler Magnesia phosphorica), iar pentru insomnie, nervozitate, anxietate se poate asocia cu Extractul din muguri de Tei argintiu.
Fibromul uterin apare în contextul unui dezechilibru hormonal, asociat de cele mai multe ori cu un context emoțional și un stil de viață neregulat. Tratamentul acestuia include modificarea stilului de viață, mai multă mișcare fizică, alimentație regulată cu evitarea grăsimilor animale și lactate grase, relaxare mentală și emoțională.
Se vor asocia mai multe extracte gemoterapice, de exemplu:
Extract din mlădițe de Zmeur cu rol de echilibrare endocrină, 2 ml dimineața,
Extract din muguri de Arin alb, remediu cu efect puternic pe aparatul genital feminin, antiinflamator și antifibrotic, 2 ml la prânz,
Extract din mlădițe de Mur, cu efect antifibrotic și antisenescent, reface elasticitatea uterului, 2 ml seara.
După 2-3 luni se poate continua cu o altă asociere de gemoterapice. Schemele sunt orientative și se stabilesc de către medicul ginecolog sau cel specializat în gemoterapie, în funcție de mărimea fibromului, vârsta pacientei, patologia asociată, etc.
Chisturile ovariene constau în mici săculeți plini cu lichid, ce se formează în ovare; apar la multe femei, uneori dispar de la sine cu trecerea timpului, majoritatea apar în legătură cu funcționarea anormală a ovarelor; cel mai mare pericol îl reprezintă ruperea unui chist, care se manifestă prin durere puternică în abdomenul inferior, sângerare vaginală, vărsătură, infecții, etc.
Asocierea gemoterapică recomandată este:
Extract din muguri de Coacăz negru, antiinflamator și antioxidant, 2 ml dimineața,
Extract din mlădiţe de Zmeur, reechilibrant hormonal, 2 ml la prânz,
Extract din mlădiţe de Cimișir, antiinflamator pe țesutul fibros, alternativ (câte o lună) cu Extract din mlădițe de Merișor, ca antihialinozic, câte 2 ml seara.
Se administrează timp de 2 - 3 luni, cu repetare la nevoie și reevaluări periodice de către medicul ginecolog și medicul specializat în gemoterapie.
LA FEMEIA MAI ÎN VÂRSTĂ sunt prezente fenomenele deranjante din premenopauză și menopauză.
Menopauza este o etapă fiziologică în viața unei femei, datorată scăderii producției de hormoni sexuali. Acest proces începe în general după vârsta de 40-45 ani și produce modificări importante în întreg organismul. Pot apărea modificări ale ciclurilor menstruale, hemoragii genitale, transpirații, bufeuri, stări depresive, insomnii, tulburări de comportament etc. Postmenopauză se instalează osteoporoza și crește riscul bolilor cardiovasculare. Un caz aparte este menopauza instalată brusc postchirurgical, cu modificări brutale în organism.
Extractul din mlădițe de Zmeur poate fi utilizat ca terapie unică, îndeosebi atunci când menopauza este mai bine suportată sau pacienta prezintă doar bufeuri; 1 ml de 3 ori pe zi, timp de 2 luni, cu repetare la nevoie.
O asociere bine venită este cu Extractul din mlădițe de Merișor, considerat principalul gemoterapic al menopauzei; acesta reactivează funcția ovarelor îmbătrânite, are efect antiaging (antiîmbătrânire), favorizează absorbția calciului din intestine, protejând împotriva osteoporozei.
În caz afectare cardiovasculară cu debut sau concomitentă cu menopauza ( HTA, bufeuri, palpitații, insomnie nervoasă) se poate asocia Extractul gemoterapic din mlădițe de Păducel.
Dacă predomină tulburările emoționale, se recomandă și Extractul din muguri de Tei argintiu.
Polygemma 9 femei 50+ , este o formulă gemoterapică ce acoperă o gamă largă de manifestări din premenopauză și menopauză (asociere de extracte gemoterapice de Zmeur, Mur, Merișor, Sequoia). Putem să o folosim și preventiv, ca antiaging, înainte de instalarea menopauzei, câte 2 luni de 2 ori pe an.
Există deasemenea combinații specifice pentru tratarea conse-cințelor sau complicațiilor menopauzei, de exemplu osteoporoza sau dislipidemiile (creșterea concentrației grăsimilor în sânge). Consultul medical, la un medic specializat în gemoterapie, va stabili care dintre combinații se potrivește fiecărei persoane în parte, dar produsul de bază pentru a menține stabilitatea organismului în această perioadă este Extractul din mlădițe de Zmeur.