None

Acupuntura face parte din medicina traditionala chineza

Aceasta se axează pe o serie de principii de bază, precum:

  • Prin corpul omului circulă în mod ciclic energii, care provin din cosmos şi de pe pământ,
  • În toate fiinţele vii există o bipolaritate (INN şi IANG),
  • Energiile circulă de-a lungul unor canale invizibile, numite meridiane,
  • Pe aceste meridiane se găsesc anumite puncte care, dacă sunt stimulate, pot ameliora anumite boli,
  • La nivelul suprafeţei corpului (tegumentului) sunt proiectate toate organele corpului,
  • Viaţa se supune legii celor cinci elemente.

Medicina tradiţională chineză îşi are originea într-o concepţie proprie despre lume, subordonată gândirii TAO.

Conform acestei gândiri, Universul este un tot format din materie şi energie, stăpânit de două forţe antagoniste şi complementare, numite INN şi IANG. Aceste forţe menţin echilibrul Universului şi se regăsesc în proporţii diferite în toate fenomenele şi lucrurile.

Tot ce există în Univers înseamnă energie, indisociabilă materiei. Energiile care circulă neîntrerupt prin corpul uman provin din cosmos şi de pe Pământ, din aer şi alimente. Energiile prezintă o bipolaritate şi circulă prin organism în mod ciclic, pătrunzând prin tălpi şi urcând spre cap, ca apoi să coboare din nou. Orice dereglare în scurgerea acestor energii înseamnă boală, iar încetarea definitivă a scurgerii înseamnă moarte.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a îmbătrânirii precoce, medicina tradiţională recomandă, alături de acupunctură, masaje, gimnastică şi alimentaţie energetică.

Meridianele prin care circulă energia de nutriţie sunt în număr de 24, câte 12 pentru fiecare jumătate de corp, numindu-se meridiane principale. Fiecare meridian are un traseu intern, prin intermediul căruia se află în legătură directă cu organul pe care îl deserveşte şi unul extern, cu sediul în piele.

Fiecare meridian poartă numele organului cu care se află în legătură energetică.

Pe lângă aceste meridiane principale, în organism se mai află şi meridianele secundare. Pe meridianele descrise se găsesc anumite puncte care, stimulate prin înţepătură de ac sau prin masaj, pot ameliora anumite boli.

Fiecare meridian are un număr fix de puncte situate în mici depresiuni ale pielii, prezente încă de la naştere şi persistând toată viaţa.

Cele mai importante puncte din punct de vedere terapeutic sunt la nivelul extremităţilor membrelor, sub coate şi sub genunchi. Pe piele se mai găsesc încă 400 de puncte numite extrameridiane, dintre care mai bine de jumătate se află la nivelul pavilionului urechii, utilizate pentru acupunctură. Suprafaţa unui punct nu depăşeşte 4 mm² iar în profunzime are un orificiu prin care intră în piele vasele şi nervii.

Punctele pot fi stimulate prin introducerea acului, prin masaj, prin moxă, prin aplicarea curentului electric special, a razelor laser, a câmpurilor magnetice, a vibraţiilor sonore, prin injectarea de diverse substanţe.

Fiecărui organ bolnav îi corespunde o anumită zonă dureroasă. Masarea acestor zone dureroase a condus la apariţia masajului reflex, prin care se acţionează la distanţă, prin stimularea anumitor zone, asupra organului bolnav.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


monica

am o durere de spate in zona cervicala si am inceput cateva sedinte de apucuntura ,dar nu prea simt rezultate am facut pana acuma 3 sedinte ,m-ar interesa cam in cat timp timp isi face efectu sau cate sedinte ar trebui sa fac

Sept. 19, 2012, 7:21 p.m.
3
0

Tache Georgiana

Monica, asteapta macar 6 sedinte de acupunctura. De obicei, primele 3-4 regleaza energetic, apoi apare efectul. De obicei, se fac 10 sedinte. Stau la dispozitie pentru niste exercitii de gimnastica, efectuate dupa acupunctura, in scopul consolidarii musculare a efectelor analgetice pe care speram ca le vei obtine. Multa sanatate

Sept. 29, 2012, 12:17 p.m.
2
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha