None

Ce trebuie sa stiti despre caria dentara?

Ce este caria dentară - o afecţiune dentară, cu anumite caracteristici (pierdere de substanţă dentară, dureri la rece şi dulce etc) care afectează marea majoritate a populaţiei, fiind principala cauză de pierdere a dinţilor.

De ce apare - datorită unui cumul de factori, cei mai incriminaţi fiind:

-bacteriile de la nivelul cavităţii bucale (în special Str. Mutans şi lactobacili),

-igiena precară (se formează placa dentară ce duce la demineralizarea smalţului şi ulterior la distrugerea acestuia),

-calitatea scăzută a ţesuturilor dentare (cel mai frecvent, datorită aportului scăzut de fluor)

-alimentaţia (consumul exagerat de dulciuri şi alimente lipicioase)

Unde apare - Caria pe suprafaţa cu care se mestecă a dinţilor, apare frecvent la copii deoarece, în timpul periajului dentar aceste suprafeţe sunt deseori omise.

-Caria interdentară. Zonele dintre dinţi sunt greu accesibile periuţei de dinţi, cariile interdentare putându-se dezvolta dacă nu sunt folosite şi mijloace ajutătoare ale periajului, cum ar fi aţa dentară.

-Caria de la rădăcina dinţilor, este des asociată cu boli ale gingiilor (parodontopatii). Apare de obicei la persoanele în vârstă.

Cum evoluează - Ea începe în smalţ (stratul dur, extern al dintelui) şi, pe măsură ce creşte în dimensiune şi avansează în dentină, încep să apară dureri la dulce, la rece, poate să reţină resturi de mâncare şi pacientul o poate simţi cu limba. Dacă nu e tratată nici în această fază, se ajunge la infecţia pulpei dentare, însoţită adesea de dureri atroce, şi apoi a ţesutului din jurul vârfului rădăcinii (parodontiul apical). Aceste infecţii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră şi stare de rău general. Adesea, dintele nu se mai poate recupera şi trebuie extras.

Cum o tratăm - în cabinetul stomatologic.

Cum prevenim caria dentară –

1. igienă orodentară corectă: efectuarea periajului dentar corect de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare, folosirea mijloacelor ajutătoare periajului (aţă dentară, apă de gură, duşuri bucale)

-2. igiena alimentaţiei: consum moderat de dulciuri, eventual doar o dată pe zi, după masa principală şi evitarea alimentelor dulci lipicioase, caramele etc; Încurajarea consumului de fructe şi zarzavaturi crude (efect mecanic de curăţire a dinţilor); Evitarea alimentelor foarte fierbinţi, în special alternanţa alimente f. fierbinţi / băuturi f. reci, întrucât determină microfisuri în dinţi-locuri unde cariile se vor dezvolta mai uşor.

-3. fluorizarea pe cale generală (tablete fluorurate administrate de la naştere până la 14-15 ani, sub control stomatologic) şi pe cale locală (clătiri cu soluţii fluorurate, aplicaţii locale de geluri etc)

-4. sigilarea dentară

Cum prevenim evoluţia şi complicaţiile cariei dentare - control de două ori pe an la medicul stomatolog, care va depista şi va trata cariile dentare încă din stadiile incipiente.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha