None

Alimente benefice pentru sistemul osos

    Formarea oaselor începe din viaţa intrauterină, continuă în perioada  de sugar şi preşcolar (din punct de vedere anatomic ), iar din punctul de vedere al densităţii (masa osoasă) până la vârsta de 18-25 de ani. Se poate spune că perioada copilăriei clădeşte sănătatea osoasă pentru perioada geriatrică, cu alte cuvinte că prevenirea osteoporozei începe din primele zile de viaţă.

    Cantitatea de calciu şi consumul lactatelor au fost întotdeauna considerate cuvintele-cheie pentru sănătatea oaselor, este adevărat, dar nu şi suficient.

   Peste 99%  din  calciul întregului  organism este stocat în schelet. Balansul calcic al organismului depinde de mulţi factori, inclusiv creşterea, raportul calciului şi al vitaminei D, buna funcţionare  a receptorilor de vitamina D, un număr de hormoni şi relaţia între aceşti factori.

    Sugarii au nevoie,  de la naştere până la 6 luni, de 210 mg de calciu/zi, între 6 luni şi 1 un an au nevoie de 270 mg/zi, între 1 şi 3 ani au nevoie de 500 miligrame de calciu zilnic, echivalent cu cantitatea de calciu obţinută din 2 pahare de lapte.

   Copiii între 4 şi 8 ani au nevoie de 800 miligrame de calciu pe zi, adică 2 căni de iaurt, iar peste această vârstă necesarul de calciu creşte la 1300 miligrame, adică echivalent cu un pahar de iaurt  plus 2 căni de lapte, plus un pahar de suc de portocale fortificat pe zi.

    Dieta hiperproteică şi sărată creşte excreţia (pierderea) calciului prin urină.

    Fosforul  este al doilea mineral abundent în organism, reprezentând doar 1% din întregul organism. Se găseşte în fiecare celulă, 85% din fosfor aflându-se în oase şi dinţi.

   Calciul şi fosforul  sunt codependente. În oase fosforul se găseşte sub formă de fosfat - fosfatul de calciu - reprezentând 50% din calciul stocat în oase. Când cantitatea de fosfor creşte prea mult, organismul scoate calciul din oase ca să se lege de fosfor, scăzând astfel densitatea osoasă. Majoritatea dietelor sunt bogate în fosfor şi sărace în calciu, ceea ce duce la o scădere a cantităţii de calciu în depozitele organismului. Fosforul, calciul şi parthormonul sunt factori importanţi în menţinerea sănătăţii osoase, deoarece aduc echilibru în absorbţia mineralelor implicate în densitatea osoasă. Dietele bogate în proteine şi băuturi carbogazoase sunt un exemplu clar de dietă bogată în fosfor, deci dăunătoare pentru echilibrul factorilor implicaţi în densitatea osoasă.

    Zincul este cel mai important mineral pentru oasele  fragile, retardul de creştere osoasă depinzând foarte mult de cantitatea de zinc în organism. Pentru formarea oaselor avem nevoie de ţesutul colagen; putem numi ţesutul colagen infrastructura oaselor. Prezenţa colagenului este esenţială nu numai pentru densitatea osoasa,  ci şi pentru creşterea armonioasă a acestora, având un rol esenţial în formarea colagenului şi vitaminei C.

    Cantitatea zilnică de zinc recomandată este de aproximativ 12-15 mg. În timpul sarcinii, gravidele au nevoie mai mare de zinc deoarece fătul foloseşte din calciul, zincul şi vitaminele stocate în oasele mamei . Zincul se găseşte în carne, mai ales în cea de pui, în fasole şi nuci.

    Magneziul este stocat în oase în proporţie de 50%. Deficienţa de magneziu duce la alterarea metabolismului calcic şi hormonilor implicaţi în reglarea calciului.

    Surse bune de magneziu sunt cartofii, nucile, legumele de culoare verde închis, bananele, făina integrală şi fasolea.

   Organismul are nevoie de vitamina D pentru absorbţia calciului. Fără vitamina D organismul nu poate produce calcitriol (forma activă a vitaminei D), situaţie în care absorbţia de calciu scade, ceea ce face ca organismul să consume calciul din oase.

   Aportul de vitamina D se face pe trei căi: prin piele (razele solare), prin dietă sau prin supliment. 15 minute de stat la soare săptămânal este suficient pentru majoritatea oamenilor ca să aibă un aport suficient de vitamina D. Din punct de vedere nutritiv, un aport de 400-600 UI (unităţi internaţionale) de vitamina D zilnic este de ajuns. Alimente bogate în vitamina D sunt: ouă, peşte de apă sărată, ficat şi lapte fortificat.

    Copiii mici primesc supliment de vitamina D, iar cei mari (peste 2 ani şi jumătate), în afară de suplimentul terapeutic, timp de o lună pe an, trebuie să aibă activitate în aer liber, să primească alimente  fortificate cu vitamina D, fiind suficient, deoarece vitamina D se formează cu ajutorul soarelui.

    În ceea ce priveşte rahitismul, în general rahitismul nutriţional, acesta apare la o vârstă mai mică şi este o formă mai uşoară decât cele legate de boli rezistente la vitamina D.

   În mod normal, în lipsa unor  factori hormonali implicaţi, rahitismul nutriţional apare foarte rar. Rahitismul carenţial (prin deficite nutriţionale) nu se tratează doar prin administrarea de calciu şi vitamina D, ci prin suplimentarea controlată a mai multor minerale şi vitamine .

   Din păcate, majoritatea anomaliilor sau maladiilor osoase sunt confundate cu rahitismul, însă în mare parte sunt modificări genetice sau malformaţii congenitale.

    În afară de calciu şi vitamina D sunt şi alte vitamine şi minerale implicate în sănătatea oaselor, ca de exemplu vitamina B12, vitamina C şi E.

   Sănătate osoasă fără exerciţii fizice nu există, deoarece oasele sunt organe vii. Cele mai bune exerciţii sunt cele împotriva gravităţii - mers pe jos, alergare, tenis, dans, săritul coardei, aerobic, exerciţii fizice câte 10 minute de 3 ori pe zi -, care dau posibilitatea copiilor să aibă oase sănătoase.

   Aşadar,  în afară de calciu şi vitamina D,  avem  nevoie şi de alte minerale şi vitamine  pentru  menţinerea oaselor sănătoase. Dacă observaţi deformaţii osoase la copii, este indicat ca aceştia să fie văzuţi de medicul specialist ortoped pediatru, pentru un diagnostic şi tratament corect; niciun os nu se îndreaptă  prin administrarea suplimentelor.

   Nu exageraţi cu administrarea calciului şi vitaminei D, deoarece hipercalcemia duce la afecţiuni renale, scade absorbţia  fierului şi a zincului, precum şi a magneziului şi fosforului. Toate sunt necesare pentru sănătatea  oaselor!

    Nu uitaţi că niciun supliment nu ajută la sănătate fără sfatul medicului!

Comentarii


Andreea Paula Bunea

Am 34 de ani,mi s-a efectuat o radiografie toracica,mi s-a spus ca este rahitism,in partea stanga mi-a iesit o coastă proeminenta,se poate sa se suceasca cumva toată cutia toracica din lipsa vitaminelor?ma doare foarte mult cutia toracica

Nov. 22, 2023, 8:58 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha