None

Alimente binefacătoare pentru ochi (II)

    Printre afecţiunile materne care influenţează vederea fătului în timpul sarcinii menţionăm citomegalovirusul (cmv).

    Cmv este o infecţie virală care provoacă afecţiuni congenitale. 10% dintre copiii care au infecţii congenitale au simptome la naştere, în timp ce 19% pot avea manifestări silenţioase. Deşi în cmv pierderea vederii nu este prea des întâlnită ca pierderea auzului, ea poate  să apară la 1-2% dintre copiii asimptomatici, cauza  fiind retinita, leziunile maculare sau pierderea vederii din cauză corticală ( creierul nu poate interpreta ce vede copilul) sau atrofie optică. Toţi copiii născuţi de mame infestate cu cmv trebuie să fie controlaţi periodic de oftalmolog.

    Deşi majoritatea nou-născuţilor nu suferă de probleme optice, există unele afecţiuni ale ochilor care pot trece neobservate de părinţi sau chiar şi de medici.       O pupilă albă: poate indica o cataractă, detaşare (dezlipire) de retină,  o inflamaţie sau o tumoră      Pleoapă căzută sau inflamată: poate să fie o inflamaţie - dacă să întâmplă dintr-o dată este urgenţă - sau poate să fie doar o slăbire de musculatură sau o tumoră.     O cornee mai mare: poate fi semn de glaucom la nou-născut sau la sugar, mai ales dacă micuţul nu priveşte la lumină sau lăcrimează  mult.  (imagini preluate de Eye Care America )

    Cazurile de mai sus constituie urgenţe.

    Sunt  însă şi anumite semne care pot indica probleme de ochi, dar care nu sunt urgenţe:

  • obstrucţii de canal lacrimal,
  • strabism,
  • ochi neliniştiţi, care se mişcă des (nistagmus),
  • preferinţa de a sta cu capul pe o parte, fără să aibă torticolis
  • defect de pupilă,
  • pupile inegale.

    Există ipoteza că un grup de medicamente şi factori sunt toxice pentru ochi, provocând neuropatie optică, însă au rămas la stadiul de ipoteze (fumatul, tuberculostatice... ).

    Există însă dovezi ca malnutriţia, lipsa de vitamina B12,  acid folic, pot induce neuropatie optică. Afecţiunea oculară cel mai des întâlnită la copii, în general, este conjunctivita. Conjunctivitele pot  fi virale, alergice  sau bacteriene. Chiar cele virale sau alergice se pot suprainfecta.      Conjunctivitele,  în general, sunt foarte contagioase, ele transmiţându-se uşor de la om la om şi de la un ochi la altul. De aceea, prevenirea  şi tratamentul  sunt foarte importante. Semnele conjunctivitei  sunt  mâncărimea ochilor (se freacă la ochi), senzaţie de usturime până la apariţia secreţiei  lacrimale  abundente, inflamaţia şi roşeaţa ochiului, secreţii gălbui  şi lipicioase. Conjunctivita  se tratează în funcţie de factorul cauzal. La o conjunctivită bacteriană sau  care a ajuns să devină bacteriană se folosesc picături cu antibiotice, iar copilul poate  să revină  în colectivitate după 24 de ore de antibioterapie. Nu se tratează conjunctivita cu metode precum spălare cu ceaiuri sau cu lapte matern, ci întotdeauna se tratează cu tratament prescris de medic.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha