Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează radiaţiile ionizante în terapia tumorilor maligne şi mai puţin în alte situaţii (tumori benigne etc). Iradierea cu ortovoltaj este o metodă de radioterapie externă care utilizează radiaţii X în tratamentul leziunilor superficiale, cum sunt cancerele de piele.
Echipamentul de radioterapie cu ortovoltaj (cum este Gulmay Xstahl 300, disponibil la Clinica HIFU Terramed Conformal din Bucureşti) este ideal pentru tratamentul leziunilor maligne tegumentare (cum sunt carcinoamele bazocelulare şi spinocelulare). De asemenea, poate fi folosit cu succes într-o serie de alte afecţiuni (maligne şi benigne) şi în îngrijirea paliativă a pacienţilor cu cancere avansate şi metastatice.
Cele mai frecvente indicaţii pentru iradierea superficială sunt:
Tumori primare
- Carcinomul bazocelular
- Carcinomul spinocelular
- Sarcomul Kaposi
- Limfoame cutanate cu celule T
- Carcinomul cu celule Merkel
Afecţiuni benigne:
- Ginecomastia (secundară tratamentelor hormonale în cancerul de prostată)
- Afecţiuni inflamatorii
- Afecţiuni degenerative
Paliative:
- Metastaze osoase
- Noduli permeaţie (cancer mamar)
Cancerele de piele (carcinoamele bazocelulare, spinocelulare) au o incidenţă din ce în ce mai mare. Sunt determinate de expunerea îndelungată (ani) la radiaţiile ultraviolete.
Radioterapia reprezintă o modalitate importantă de tratament în managementul acestor leziuni, în special la pacienţii vârstnici, având o serie de avantaje:
- Păstrarea intactă a anatomiei pacientului
- Evitarea intervenţiei chirurgicale în anumite situaţii clinice:
- localizare particulară a leziunilor la nivelul feţei; - pacienţi aflaţi sub tratament anticoagulant; - pacienţi vârstnici cu afecţiuni care contraindică anestezia sau chirurgia;
- Permite îmbunătăţirea controlului local al bolii în cazurile în care marginile de rezecţie chirurgicală sunt pozitive (rezecţie incompletă) sau există factori de prognostic negativi care cresc riscul de recidivă locală.
Radioterapia este o metodă de tratament local, alternativă la chirurgia radicală a unor astfel de leziuni neoplazice, mai ales dacă intervenţia chirurgicală poate fi mutilantă.
Iradierea poate fi:
- exclusivă - unica metodă de tratament în cazul în care leziunea este inoperabilă sau dacă există contraindicaţii pentru chirurgie (inclusiv refuzul pacientului pentru intervenita chirurgicală);
- adjuvantă – în cazul în care excizia este incompletă sau există risc crescut pentru recidivă locală; radioterapia este folosită, în acest caz, după intervenţia chirurgicală.
Colaborarea în echipă multidisciplinară - dermatolog (sau chirurg plastician), anatomopatolog şi radioterapeut - asigură rezultate terapeutice optime, cu scăderea ratei de recidivă locală a cancerelor tegumentare şi aspecte cosmetice foarte bune.
orzaru fanel
Buna ziua. Am efectuat 6 sedinte radioterapie ortovoltaj, pentru pinteni calcanieni. Tratamentul a fost efectuat sub supravegherea d-nei dr. Barna. Deabia azi am terminat. Sper sa ma simt bine, oricum ce a fost nu mai este. La 62 ani sper sa joc fotbal cu seniorii, macar o repriza. D-na dr. foarte amabila si draguta. Nu am stiut de aceasta clinica, desi am tot cautat de doi ani, pana cand dl. dr. Balasa de la spitalul militar mi-a recomandat sa vin aici. Acum totul e OK. MULTUMESC
Oct. 27, 2017, 2:56 p.m.Ghita Carmen
Se pot trata nodulii de permeatie pe o suprafata de aproximativ 30 cm patrati in regiunea supra si subclaviculara prin aceasta metoda?
March 20, 2018, 5:22 p.m.