47
None

Alternative în tratamentul chirurgical al cataractei

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural (lentila intraoculară se transformă dintr-un „geam” transparent într-unul opac). Aceasta conduce la o vedere în ceaţă, la scăderea vederii pe timp de noapte, la schimbarea ochelarilor din ce în ce mai des.

Singurul tratament al acestei afecţiuni este cel chirurgical. Intervenţia modernă pentru îndepărtarea cataractei presupune efectuarea unor incizii mici, între 1.8 şi 3.2 milimetri, prin care se vor introduce instrumente foarte fine. Îndepărtarea efectivă a cataractei se realizează cu ajutorul ultrasunetelor (facoemulsificare).

Din cristalinul natural rămâne pe loc o parte din sacul care l-a conţinut, în care se va introduce cristalinul artificial.

Operaţia de cataractă cu implant rigid 

Acest tip de cristalin este confecţionat dintr-un material mai rigid. Pentru implantarea lui este necesară lărgirea inciziei mici la cel puţin 5.5 milimetri şi sutura acesteia cu un fir care se îndepărtează la circa o lună postoperator. Acest fir poate produce o jena la clipit, iar cicatrizarea plăgii operatorii mari poate conduce la apariţia unui astigmatism care va necesita corecţie cu ochelari inclusive la distanţă.

Majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru vederea de aproape.

Operaţia de cataractă cu implant foldabil sferic monobloc 

Cristalinele foldabile sunt confecţionate din materiale mai moi care permit plierea lor şi introducerea prin incizia mică prin care s-a efectuat îndepărtarea cataractei. Plaga operatorie nu se mai sutureaza la finalul operaţiei, ceea ce facilitează o vindecare mai rapidă, mai sigură şi mai confortabilă pentru pacient.

Majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru vederea de aproape.

Operaţia de cataractă cu implant foldabil asferic

Acesta este un cristalin din materiale „moi”, cu o formă specială (lentila asferică are marginile subţiate), ce permite introducerea sa printr-o incizie şi mai mică (1,8 - 2.4 milimetri), aceasta având ca rezultat o vedere mai clară, mai ales în condiţii de iluminat insuficient. Majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru vederea de aproape.

Operaţia de cataractă cu implant foldabil toric 

Acesta este de asemenea un cristalin foldabil asferic, destinat pacienţilor cu astigmatism mai mare de 1.5 dioptrii. Permite îmbunătăţirea vederii la distanţă fără ochelari, însă pentru citit sau lucru la calculator unii pacienţi vor avea nevoie de ochelari.

Operaţia de cataractă cu implant foldabil multifocal:

permite o calitate a vederii foarte bună la depărtare şi apropiere şi satisfăcatoare la distanţe intermediare.
 
Operaţia de cataracta cu implant foldabil asferic multifocal – adiţie + 2.5 DSf:
 
 
permite o calitate a vederii foarte bună la depărtare şi la distanţe intermediare şi satisfăcătoare la apropiere.
 
Operaţia de cataractă cu implant foldabil asferic multifocal toric 
 
Acest cristalin artificial este indicat pacienţilor cu astigmatism care vor de asemenea şi reducerea dependenţei de ochelari la vederea de aproape.
 
Aceste implanturi prezintă un filtru pentru radiaţiile albastre, care predispun la degenerescenţă maculară
 

 

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha