11
None

Tumorile de piele şi de părţi moi

Fiind de regulă căutaţi pentru tratarea sau scoaterea aluniţelor din raţiuni estetice, pacienţii ajunşi la o clinică de profil au ocazia de fapt să trateze din timp afecţiuni cu mult timp înainte de a se ajunge la probleme cu adevarat grave.

Din nefericire, datorită expunerilor îndelungate şi repetate atât la radiaţiile solare cât şi la cele ultraviolete, apariţia în ultimii ani a acestor tumori de piele este îngrijorătoare.

Una din clasificări împarte tumorile în benigne, pre-maligne şi maligne.

Tumori benigne 

Lipomul - Este o tumoră benignă a ţesutului subcutanat, fiind o dezvoltare aberantă a unor celule grăsoase, care s-au organizat într-un conglomerat. Este cea mai frecventă tumoră din acest grup.

Maladia Madelung - O hiperdezvoltare anarhica a unor lipoame, gigante, pe zone extinse ale corpului, benigne, simetrice, în special în zona din jurul gâtului şi a pelvisului.

Leiomiomul - Este o tumoră benignă a ţesutului muscular neted.

Tumori maligne subcutanate

Liposarcomul - Este o tumoră malignă a ţesutului grăsos. Deşi lipomul are tendinţa de a apărea oriunde la nivelul organismului, liposarcomul apare cu predilecţie la nivelul treimii supero-mediale a coapselor.

Tumori mesodermale

Sunt un grup de tumori ale pielii, atât benigne cât şi maligne, care sunt denumite tumori fibrohistiocitare.

Histiocitomul fibros benign - Sunt destul de des întâlnite şi apar ca noduli netezi sau papule, de obicei la nivelul extremităţilor, dar orice parte a corpului poate fi implicată. Sunt considerate tumori benigne şi de obicei, în urma unei excizii corecte, ratele de recidivă sunt foarte scăzute.

Dermatofibrosarcommul protuberans - Unul dintre formele maligne de histiocitoame fibroase. Tratamentul este chirurgical, dar trebuie luate în considerare tehnici de Chirurgie Moh care să asigure o excizie largă, cu ţesuturi peri-tumorale libere, deoarece rata de recurenţă locală este peste 50%.

Tumori musculare

Leiomiomul - Este o tumoră benignă a ţesutului muscular neted. Apar ca nişte noduli, de obicei la nivelul extremităţilor şi ferm aderente la tegument.

Leiomiosarcomul - Este o tumoră malignă a ţesutului muscular moale şi nu apare aproape niciodată singură la nivelul pielii.

Tumorile vasculare

Glomul tumoral - Formaţiune reprezentată de o malformaţie vasculară, care conţine şunturi arterio-venoase. Se întâlneşte cu predilecţie la nivelul patului unghial. Tratamentul este chirurgical, prin excizie sau prin chiuretaj, radiofrecvenţă sau cauterizare.

Glomul piogenic - Considerată ca fiind o tumoră vasculară sau, considerat de unii un ţesut de granulaţie care poate să apară în urma unei infecţii sau traume.

Malformaţii Vasculare

Malformaţiile vasculare rezultă din structuri vasculare anormale atât ca dimensiune cât şi ca număr. Aceste malformaţii vasculare se manifestă de obicei ca şi „semne din naştere” şi au o clasificare vastă, care produce implicit o serie de confuzii de termeni. Tumorile vasculare şi malformaţiile vasculare apar de obicei la vârste mici.

Hemangiomul – este o tumoră vasculară care se dezvoltă prin hiperplazia endoteliului. Aproximativ 30% sunt vizibile la naştere, restul de 70% apar între 2-4 ani.

 

Comentarii


Tudora

Bună seara! Am fost diagnosticata in urma biopsiei cu Keratoza actinică mucoasa buza inferioară. Mi s-a făcut a treia oară electroterapie pentru ca a recidivat si s-a prelevat iar proba pentru examen histopatologic. Sunt cam îngrijorată. Se poate schimba diagnosticul? Va mulțumesc.

Oct. 20, 2019, 9:57 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha