30
None

Gemoterapia în alergiile de primăvară

Primăvara mult aşteptată, cu vremea frumoasă, care ne atrage spre ieşirea în natură, poate fi un adevărat calvar pentru cei ce suferă de alergii, care se manifestă prin simptome supărătoare, ce se răsfrâng asupra calităţii vieţii.

Alergiile de primăvară pot fi respiratorii, digestive sau cutanate
Alergiile respiratorii sunt cauzate de polenul pomilor şi florilor şi se produc prin inhalarea granulelor de polen.
Simptomele respiratorii cele mai frecvente sunt: strănuturi, nas înfundat sau secreţii nazale apoase, lăcrimare, mâncărime a ochilor sau a nasului, conjunctivită, senzaţii de gâdilitură în gât, care provoacă tuse, până la crize de astm bronşic.
 
Simptomele alergiei pot fi foarte uşoare, de la un simplu strănut atunci când mirosim o floare, până la şocul anafilactic, o situaţie gravă, care pune în pericol viaţa şi pentru care trebuie luate măsuri de urgenţă.
Alergiile cutanate se produc prin contactul direct cu planta alergizantă şi determină erupţii cutanate, numite dermatite de contact.
Alergiile digestive de primăvară sunt cauzate în special de căpşuni, mai ales la copiii mici, motiv pentru care se contraindică consumul la copiii sub vârsta de 1 an.
Manifestările sunt: erupţii la nivelul pielii cu mâncărime, dureri abdominale, vărsături, diaree, greaţă, însoţite de cefalee.
 
Mecanismul de producere a alergiilor
Este vorba de o dereglare a răspunsului imun, prin care organismul răspunde exagerat la substanţe de cele mai multe ori inofensive.
 
Depistarea alergiilor
Se face prin analize de sânge cu detectarea anticorpilor specifici sau prin teste cutanate prin introducerea celor mai cunoscute alergene, în cantitate foarte mică şi inofensivă la nivelul zonelor sensibile, de obicei pe antebraţe şi urmărirea reacţiei locale.
 
Prevenirea şi reducerea simptomelor alergiilor de primăvară
După primii 2 ani de manifestare a alergiilor, fiecare începe să-şi cunoască reacţiile, perioada de apariţie şi în majoritatea cazurilor, alergenii la care este sensibil. De aceea va putea lua măsuri de reducere a simptomatologiei.
 
Câteva recomandări
Evitarea ieşirii în dimineţile însorite de primăvară-vară, sau protecţie cu o mască pe nas şi gură.
La întoarcerea acasă, duş cu spălarea părului, a hainelor şi curăţirea pantofilor. Geamurile se ţin închise, eventual aer condiţionat cu un filtru special pentru polen. Maşinile prevăzute cu filtru pentru polen (multe au din fabricaţie un astfel de filtru), ce se curăţă sau se schimbă cu regularitate. Animalele se ţin numai afară sau numai în interior, pentru a diminua aducerea în casă a alergenilor în blană sau pe labe.
 
Se evită îmbrăcămintea din materiale sintetice, care prin frecare produce un câmp electrostatic ce atrage alergenii.
În perioadele cu simptome, trebuie evitat contactul cu substanţe iritante, cum sunt soluţiile de curăţat în casă, spray-uri pentru insecte, deodorante, vopsea, benzină şi mai ales fumul de ţigară.
 
Curăţirea des a casei cu cârpe umede sau din microfibră, care absorb alergenii, îndepărtarea covoarelor, spălarea perdelelor şi a geamurilor pe care se depune polen.
Nu se recomandă mutarea într-o altă zonă geografică în perioada alergenilor, deoarece o persoană cu predispoziţie alergică poate deveni alergică la noi polenuri. 
Cu toate aceste măsuri de prevenţie, simptomele pot apărea şi atunci este nevoie de intervenţie medicamentoasă.
 
Terapiile complementare oferă de multe ori sprijin, prin reducerea semnificativă a simptomatologiei şi uneori determină dispariţia completă a simptomelor. 
Ajutorul gemoterapiei în prevenirea alergiilor şi reducerea simptomelor specifice
 
 
Coacăzul negru 
Este primul gemoterapic care se administrează în orice tip de alergie. Se poate folosi şi în momentul apariţiei simptomelor, dar mai ales preventiv, cu o lună înaintea perioadei de instalare a simptomelor alergice şi pe toată perioada prezenţei polenului.
 
Se administrează dimineaţa, pentru a amplifica efectul cortizolului secretat de organism, pe perioade de 2-3 luni.
 
Extractul din muguri de Coacăz negru intră şi în compoziţia unui produs sub formă de spray, numit Alectra, ce se administrează sub formă de pufuri în cavitatea bucală.
 
Smochinul
Gemoterapicul din muguri de Smochin este foarte eficient în urticaria solară. Se va asocia cu gemoterapicul din Coacăz negru.
 
Rozmarinul
Şi în gemoterapie are acţiune deosebită asupra ficatului şi căilor biliare, recomandat fiind în special în alergiile digestive, de asemenea în asociere cu Coacăzul negru.
 
În cazul persoanelor aflate sub tratament medicamentos, nu se va întrerupe medicaţia, aceste preparate naturale putând veni în completare. Adresându-vă unui medic specializat în gemoterapie, acesta poate decide tratamentul optim pentru fiecare în parte.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha