30
None

Terapii naturale în afecțiuni respiratorii însoțite de tuse

Tusea, conform definiției, este un reflex brusc și repetitiv care ajută la curățirea tractului respirator superior de secreții, substanțe iritante, particule, corpuri străine sau microbi.

În funcție de durată, tusea poate fi acută, dacă durează mai puțin de 3 săptămâni, subacută (între 3 și 8 săptămâni) și cronică, dacă durează mai mult de 8 săptămâni.

În funcție de tipul tusei, aceasta poate fi seacă sau productivă.
Caracterul tusei poate da indicii medicului despre etiopatogenia tusei și despre stadiul bolii, ceea ce va ajuta la stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat: tusea răgușită, cu afonie, tusea lătrătoare, tusea cu wheezing, tusea convulsivă.
Atunci când apare acest simptom, trebuie stabilită cauza lui. La copii poate fi un reflex fiziologic normal, ei pot tuși în medie de 10 ori pe zi fără o patologie asociată.

Tusea seacă apare la debutul afecțiunilor respiratorii. Dacă este apărută în contextul unei viroze sau infecții microbiene respiratorii, se asociază cu alte simptome ale aparatului respirator (strănut, rinoree, durere faringiană) sau generale (febră) și este de dată recentă. Poate apărea și în debutul bolilor eruptive (pojar). În afecțiunile cardiace, tusea apare la cei cu insuficiență cardiacă, pericardită sau boli valvulare cu dilatarea atriului stâng.Tusea seacă poate fi strict psihogenă la copiii cu tulburări nevrotice sau emoționale, o tuse prin obișnuință (tic) sau intenționată.
O tuse seacă cu sufocare, brusc apărută, în plină stare de sănătate, la un copil, pune problema aspirației unui corp străin și constituie o urgență.

Tusea productivă este un indiciu pentru o afecțiune a aparatului respirator care evoluează cu hipersecreție bronșică, urmează de obicei după o tuse inițial seacă.

Tusea răgușită sau cu afonie este determinată de afecțiuni ale laringelui sau ale zonelor din vecinătate, care determină compresiune.

Tusea cavernoasă are un timbru metalic și este determinată de existența unei caverne, în cazul tuberculozei pulmonare.
Având în vedere multitudinea cauzelor posibile ale tusei este de dorit ca tratamentul să înceapă numai după ce un medic a stabilit cauza acesteia.
În cazul tusei acute din bolile respiratorii sezoniere, la persoane fără altă patologie asociată, tusea poate fi tratată ca atare, fără investigații suplimentare. Pentru aceste situații, dar și pentru patologia cronică, după ce diagnosticul a fost stabilit, gemoterapia și fitoterapia pot fi de real ajutor.
La debutul unei afecțiuni respiratorii, însoțită de disconfort la nivelul gâtului – senzație de iritație, tuse seacă, iritativă puteți începe prin administrarea comprimatelor masticabile Fiorda ce conțin ingrediente 100% naturale (extracte de Lichen islandez, Nalbă de grădină, Măceș, iar varianta Fiorda Junior – Lichen islandez, Tei argintiu și lactoferină), pot fi administrate copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, diabeticilor. Acționează formând un film protector pentru terminațiile nervoase, ce duce la atenuarea senzației de iritație a mucoaselor și reduce reflexul de tuse.


Pe de altă parte, extractele gemoterapice pot fi eficiente în tusea seacă și productivă, precum și în tusea restantă postinfecțioasă care, uneori, la copii cu hiperreactivitate bronșică, poate să rămână săptămâni după o infecție respiratorie. Recomandate frecvent în afecțiunile respiratorii cu tuse sunt: Extractul din mlădițe de Caprifoi negru, Extractul din muguri de Carpen, Extractul din muguri de Călin.
Cel mai des recomandat este gemoterapicul de Carpen, care acționează asupra sinusurilor nazale și paranazale, la nivelul rinofaringelui, bronșiilor și plămânilor.
Există și combinații de gemoterapice specifice (din gama Polygemma) pentru tuse sau pentru refacere în și după afecțiuni pulmonare (Polygemma 3-Tuse și Polygemma16 -Plămâni).
Polygemma 3 – Tuse conține gemoterapice de Carpen, Caprifoi și Călin, fiind utilă în ameliorarea tusei, atât seacă cât și productivă sau cu componentă spastică.
Se administrează la adulți și copii peste 7 ani câte 2 ml în puțină apă, de 2-3 ori pe zi. La copiii de 2-7 ani doza se reduce la 1 ml. În situații acute se poate administra și de 4-5 ori pe zi în primele zile, iar apoi se continuă cu administrarea de 3 ori pe zi pentru încă 10 zile. În cazurile cronice se recomandă o cură de o lună de zile.
Pentru copilul mic, o altă variantă este siropul Vitatussin Junior, cu o compoziție în extracte gemoterapice – Carpen, Brad, Alun, Măceș, Mesteacăn - și suc de Ridiche neagră – sirop care are în plus și acțiune antiinflamatoare, vitaminizantă și fortifiantă. Are un gust plăcut, dat de siropurile naturale de Măceș și Cătină ce constituie baza de preparare a siropului pentru tuse.
Polygemma 16 – Plămâni este o combinaţie de extracte gemoterapice din muguri de Alun, Castan comestibil şi mlădiţe de Mur. Creşte capacitatea respiratorie, cu recomandare în tusea restantă, în convalescența după afecțiuni respiratorii, precum și la fumători şi persoane expuse la noxe respiratorii profesionale. Se administrează câte 2 ml de 3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, în cure de 1 sau 2 luni, de la caz la caz și repetate la nevoie.
Terapiile naturale pot fi alegerea de primă intenție la debutul unor afecțiuni respiratorii sau adjuvante eficiente în afecțiunile care vin cu complicații, precum și în boli cronice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha