Noile sisteme Halcyon™ ajută două centre din Polonia la tratarea unui număr mare de pacienți este vorba de Centrul de Oncologie din Wroclaw - Silezia Inferioară și Centrul Oncologic Westpomeranian din Szczecin. În ambele cazuri, alegerea unui nou accelerator liniar (LINAC) a fost limitată de dimensiunea mică a buncărelor.
„Ne-am dorit un LINAC de ultimă generație, dar aveam nevoie de unul care să se încadreze în micul nostru buncăr, care adăpostise anterior un Clinac® 600 și - înainte de asta - un sistem de radioterapie cu cobalt”, a spus dr. Lukasz Trembecki, oncolog radiolog la Centrul Oncologic din Silezia de Jos.
„Un alt factor important a fost blindajul structural încorporat [al sistemului Halcyon], care a redus necesitatea de ecranare de care aveam nevoie în interiorul pereților buncărului”, a adăugat el.
Michal Falco, doctor în medicină, șef al departamentului de radioterapie clinică de la Centrul de Oncologie Westpomeranian, a spus că, pe lângă faptul că echipamentul trebuie să aibă loc într-un spațiu mic, el avea nevoie ca noul LINAC să poată gestiona un volum mare de pacienți. Centrul său deservește o zonă cu peste 1,5 milioane de locuitori. Pe lângă amprenta mică a sistemului, el „este extrem de rapid: putem livra o fracție în mai puțin de trei minute”.
Eficiență operațională pentru un randament ridicat al pacientului
Sistemul Halcyon al centrului Szczecin a fost primul instalat, în ianuarie 2018, în aproximativ o săptămână.* Sistemul centrului Wroclaw a fost instalat în aceeași lună, la mai puțin de două săptămâni. * A durat mult mai mult ca amplasamentele să obțină permisele necesare de la Agenția Poloneză pentru Energie Atomică, necesare pentru utilizarea clinică a sistemului.
În anul ce a trecut de atunci, dr. Trembecki și echipa sa au tratat peste 250 de pacienți. „Am crescut semnificativ volumul de pacienți”, a spus el, „ceea ce este important, având în vedere că sistemul nostru Halcyon funcționează doar de la 8 dimineața până la 3 după-amiază”.
Dr. Falco și echipa sa folosesc sistemul Halcyon timp de 14 ore și tratează aproximativ 94 de pacienți pe zi. „Am început cu leziuni parțiale, precum și cu tumori prostatice și tumori ginecologice”, a spus el. „Pe măsură ce am devenit mai abili in utilizarea sistemului, ne orientam asupra tumorilor la plămâni, cap, gât si creier. Tratăm, de asemenea, cancerul de sân, dar tratăm în principal cancerul de abdomen și pelvis”.
Echipa dr. Trembecki relatează că utilizează sistemul pentru a furniza tratamente VMAT sau IMRT pentru cancerul pulmonar, al prostatei, al capului și gâtului, precum și metastaze ale creierului și oaselor. „Pentru volume mici, în mod normal, folosim unul până la două arcuri sau trei-patru câmpuri IMRT”, a explicat dr. Trembecki. „În cazul unor volume mai mari, cum ar fi cancerul de prostată cu implicare nodală, creștem numărul de arcuri la patru. Eficiența mașinii este de neegalat. Configurăm, obținem imagini și tratăm majoritatea pacienților în zece minute.
În viitor, ar trebui să putem crește volumul pacienților și să tratăm până la șase pacienți într-o oră”.
Asigurarea calității mai facilă, imagistica și planificarea tratamentului mai simple
Controlul calității sistemului Halcyon este simplu, a spus dr. Trembecki, subliniind caracteristici precum lipsa unui braț C și a unui sistem laser stabil, care este acoperit de un „control automat al performanței” zilnice, care servește la simplificarea proceselor de control.
Ca și centrele de oncologie cu radiații (ROC) din Toowoomba, Australia, echipa de la centrul Wroclaw a început cu imagistica MV-CBCT și a adăugat kV-CBCT când aceasta a devenit disponibilă, odată cu Halcyon 2.0. „La sfârșitul lunii septembrie 2018, am actualizat la versiunea 2.0 cu imagini kV-CBCT”, a spus dr. Trembecki. „Acum folosim kV-CBCT pentru verificarea volumetrică și MV-MV pentru verificarea planară. Mai mult, Interactiv CBCT ne ajută să vizualizăm mai bine punctele de referință, scala de gri și [anumite] structuri anatomice”.
În ceea ce privește planificarea tratamentului pentru sistemul Halcyon, dr. Trembecki apreciază măsura în care a fost automatizat procesul. „Simțim că automatizarea reduce riscul de eroare umană”, a declarat el.
Dr. Falco a menționat că un proces de ghidare a imaginii simplificat, care permite imagistica cu fiecare fracție, ajută echipa sa să se simtă confortabil cu reducerea marjelor la planificarea volumelor țintă, în special pentru prostată. Precizia de direcționare este îmbunătățită în continuare de viteza tratamentului, ceea ce lasă puțin timp pentru mișcarea între fracții.
Confortul pacientului este, însă, cel mai important avantaj al sistemului Halcyon, a spus dr. Falco. „Mașina ne permite să oferim o doză foarte rapid și foarte precis și asta este confortabil pentru pacienții noștri. Aproape o treime din pacienții noștri sunt tratați în sistemul Halcyon, care primește la tratament de două ori mai mulți pacienți comparativ cu celelalte linii ale noastre”.
*Timpul de instalare variază în diferite zone geografice; consultați reprezentantul Varian.
(www.varian.com/oncology/events- resources/centerline/halcyon-system-brings-greater-access-quality-radiotherapy)
Informațiile prezentate aici reprezintă experiența reală a persoanelor menționate și pot să nu reprezinte neapărat opiniile Varian sau ale instituției menționate mai sus. Persoanele nu au fost compensate pentru participarea lor. Tratamentul cu radiații poate să nu fie adecvat pentru toate tipurile de cancer. Rezultatele individuale pot varia.
LINAC – l.eng. liniar acelerator – l.rom. accelerator liniar
MV-CBCT – l.eng. megavoltage cone beam CT – l.rom. CT cu fascicul conic mega voltaj
kV-CBCT – l.eng. kilo voltage cone beam CT – l.rom. CT cu fascicul conic kilo voltaj
MV-MV – l.eng. megavoltage – megavoltage – l.rom. mega voltaj – mega voltaj, presupune folosirea a 2 imagini plane
Interactiv CBCT – l.eng. interactiv cone beam CT – l.rom. CT cu fascicul conic interactiv