53
None

Tuberculoza – una din primele 10 cauze de deces

Tuberculoza (TB) rămâne o prioritate globală de sănătate publică, fiind răspândită pe întreg globul și reprezentând una din primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Chiar dacă s-au înregistrat progrese considerabile în ultimul deceniu în controlul acestei maladii, milioane de oameni continuă să se îmbolnăvească în fiecare an.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Tuberculoză, publicat în septembrie 2018, menționează ca principal obiectiv până în 2030, sfârșitul epidemiei de tuberculoză. În acest raport se precizează că în anul 2017:

  • 10 milioane de persoane au dezvoltat tuberculoză (5,8 milioane de bărbați, 3,2 milioane de femei și 1 milion de copii) și 1,3 milioane au decedat prin această boală;
  • s-au înregistrat 558.000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină - cel mai eficient medicament de primă linie, din care 82% au avut tuberculoză multidrog rezistentă, reprezentând o reală amenințare la adresa sănătății;
  • aproximativ 1,7 miliarde de persoane, 23% din populația lumii, se estimează a fi infectați și sunt astfel la risc de a face boala de-a lungul vieții lor.

România, țară membră a Uniunii Europene (UE), înregistrează cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de patru ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate în UE, în condiţiile în care avem numai 4% din populaţia UE.
În ultimii ani, România a înregistrat totuși progrese importante în controlul tuberculozei: scăderea incidenței de la 142,2%000 în 2002 la 59,4%000 în anul 2018, scăderea mortalității de la 10,5%000 în 2001 la 4,2 %000 în 2017, respectiv o rată de succes terapeutic de peste 85% pentru cazurile noi de tuberculoză pulmonară confirmate bacteriologic, mult peste rata de succes terapeutic de 67% în UE.
Cu toate acestea, tulpinele cele mai rezistente la tratament contra tuberculozei ridică probleme grave în controlul bolii la nivel național: dacă tuberculoza sensibilă este tratată cu succes în România în peste 86% din cazuri, pacienții care dezvoltă forma bolii cu tulpini rezistente au șanse mult mai mici de vindecare, puțin peste 40%.
În România, Ministerul Sănătăţii și Guvernul consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică şi, ca urmare, activităţile antituberculoase sunt prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei iar populația țării noastre beneficiază gratuit de: diagnostic şi tratament pentru bolnavii cu TB, controlul persoanelor cu care bolnavii vin în contact, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare. Mai nou, ordonanța 25/2020 stipulează că persoanele cu tuberculoză au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pe toată perioada tratamentului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha