Medicina începutului de secol 21 este direct tributară cercetării și tehnologiei iar în ultimii ani, în primul rând computerelor, digitalizării și comunicațiilor. Când ne gândim la monitorizare cardiacă și în particular electrocardiografică, gândul ne duce în prezent la înregistrările de 24 -72 de ore realizate cu ajutorul sistemelor actuale larg răspândite de tip Holter. Dar oare acestea mai pot acoperi nevoia actuală de monitorizare cardiacă? Evident că doar punctual, cu destul disconfort pentru pacient și nu cu acces în timp real la datele obținute.
Prelungirea la 7 și chiar 14 zile a înregistrărilor ECG cu ajutorul unor sisteme integrate de tip dispozitive atașate prin sisteme adezive impermeabile direct pe zona precordială și fără disconfortul unor fire și unități de înregistrare atașate la talie permit acum prelungirea monitorizării cardiace. Ele reprezintă un pas înainte către o adevarată monitorizare de lungă durată. Există deasemenea multiple tipuri de “event recorder”- dispozitiv de înregistrare a ECG-ului de către pacient atunci când acesta prezintă simptome de tip palpitații, dar acestea nu acoperă aritmiile cardiace asimptomatice sau situațiile de sincopă. Pe lângă aceste metode clasice există nenumărate “gadget-uri” electronice care înregistrează pulsul, frecvența cardiacă sau prezența generică a unor aritmii/neregularități nespecifice ale pulsului începând cu banalele tensiometre electronice și până la brățările sau ceasurile computerizate de tip “smartwatch” capabile să redea variațiile zilnice ale pulsului sub formă de grafice.
Pasul decisiv pentru monitorizarea continuă de lungă durată a fost făcut prin miniaturizarea sistemelor implantabile subcutan precordial. Acestea au devenit – precum stimulatoarele cardiace pe a căror platformă au fost inițial construite în anii 90 – prin miniaturizare și creșterea memoriei de înregistrare, din ce în ce mai des folosite. Astăzi, inclusiv la noi în țară, se trece de la sistemele de tip așa numite ILR ( implantable loop recorder) sau ICM ( implantable cardiac monitor) ce presupun o mică incizie precordială de sub 1 cm, la schimbarea către “insertable/injectable”cardiac monitor – care rezolvă orice “problemă” estetică legată de introducerea monitorului fiind introduse practic printr-un tip de injectare. Greutatea dispozitivului s-a redus de la 15 g la sub 3 g iar capacitatea acestora de înregistrare a electrocardiogramelor este de 3-4 ani!! Relevarea și utilizarea datelor înregistrate poate fi făcută atât la controalele periodice asemănătoare celor pentru pacemaker cât și automat, zilnic, prin preluarea automată cu ajutorul unui dispozitiv prezent la domiciliul pacientului și care interoghează wireless dispozitivul implantabil și trimite datele automat prin internet unui centru de control și medicului curant (monitorizare de la distanță = remote monitoring).
Importanța deosebită a accesului și utilizării acestor dispozitive de monitorizare cardiacă/electrocardiografică continuă, apare prin obiectivarea unor tulburări de ritm paroxistice sau persistente adesea asimptomatice dar responsabile pentru complicații precum insuficiența cardiacă și în primul rând pentru accidente vasculare cerebrale embolice cum este cazul pacienților cu fibrilație atrială. Grupul de pacienți cu vârsta de peste 65 ani este în primul rând expus, fibrilația atrială crescând ca incidență semnificativ după această vârstă. Recunoașterea prezenței fibrilației atriale la acești pacienți și tratamentul profilactic farmacologic anticoagulant pot, în mare măsură, salva vieți și preîntâmpina apariția accidentelor vasculare cerebrale cu toate consecințele lor neurologice handicapante sau pot pune problema indicației unor măsuri terapeutice antiaritmice inclusiv intervenționale ablative. Diagnosticul altor tulburări de ritm, cum ar fi cele ventriculare, poate conduce la implantul unor dispozitive antiaritmice ce previn moartea subită ca în cazul pacienților post infarct de miocard cu insuficiență cardiacă severă sau cardiomiopatii și boli aritmice amenințătoare de viață, de natură genetică.
Pentru a relua importanța identificării episoadelor aritmice de tipul fibrilației atriale și prezența evenimentelor tromboembolice, inclusiv a accidentelor vasculare cerebrale, voi da exemplul studiului ASSERT I. În acest studiu, 2.580 pacienți cu vârsta peste 65 de ani, purtători ai unui stimulator cardiac sau cardiodefibrilator implantabil, dar fără istorie de fibrilație atrială, doar în 3 luni de urmărire, 10% din ei au prezentat episoade subclinice de tahiaritmii atriale cu frecvența peste 190/min și durata de peste 6 min ce au putut conduce la fibrilație atrială în aproximativ 15% din cazuri. Astfel de episoade sunt asociate cu o creștere de 2,5 ori a riscului thromboembolic pe o durată de urmărire de 2,5 ani.
Dacă interpretarea și analizarea computerizată a datelor unei monitorizări electrocardiografice de tip Holter de 24-48 de ore poate dura circa 30 de minute, o problemă interesantă apare când se pune problema analizării unei mari cantități de date și grafice de la mulți pacienți și pe perioade lungi de timp. Problema se transformă din analiză în arhivarea și prelucrarea rapidă a acestor date cu posibil impact clinic dar și epidemiologic ce necesită o capacitate uriașă de prelucrare expert a acestora. Necesitatea în viitorul apropiat a aplicațiilor medicale de inteligență artificială dedicate se poate întrevede în orizontul apropiat. Aș lua ca exemplu actual giganticul proiect „Biobank” UK care se bazează pe date achiziționate computerizat de la 500.000 de bărbați și femei cu vârste între 40 și 69 ani din Marea Britanie începând cu 2006. Acest proiect care analizează date demografice și clinice în evoluție, investigații paraclinice, biochimice, imagistice precum și toată patologia completă apărută între timp fie ea cardiovasculară, oncologică , neurologică sau de orice altă specialitate va permite o monitorizare în timp real a pacienților și datelor lor bioumorale, electrice și hemodinamice - există deja senzori implantabili pentru presiunea în circulația pulmonară - capabile să conducă la o personalizare a tratamentelor și o modificare activă în timp real, adaptativă a acestora. Și numărul parametrilor măsurabili computerizat în dinamica continuă depășește mult cadrul patologiei cardiovasculare!
În numărul următor:
Metode și Perspective
moderne de Cardiostimulare
AlexandraIoana
Las acest comentariui, pentru ca toata lumea ar trebui sa stie ca pe zi ce trece riscul unui infarct creste, din cauza asta eu mi-am achizitionat un tensiometru OMRON ( produs achizitionat la sfatul medicului) pentru a-mi monitoriza tensiunea, pentru ca noi traim in niste vremuri in care daca tu, nu faci ceva pentru tine, pentru sanantatea ta, nu o mai face nimeni, traim niste vremuri foarte stresante, ceea ce creste riscul unui infarct si avem nevoie de orice ajutor pentru a ne mentine/monitoriza sanatatea. Va recomand un tensiometru in casa, chiar este de folos!
March 31, 2020, 10:34 a.m.