Folosirea tutunului impune o povară importantă asupra societății: 6 milioane de decese anual, peste 600.000 de decese datorate fumatului pasiv. În Europa 16% din totalul deceselor la adulții de peste 30 ani se datorează folosirii tutunului –cea mai mare rată din toate regiunile lumii.
Folosirea tutunului în rândul tinerilor este în creștere rapidă în multe țări; în unele este mai comun la tineri ca la adulți.
Țările cu cea mai înaltă creștere recentă în utilizarea tutunului de către tineri sunt în general țările slab dezvoltate. La nivel mondial numărul estimat de băieți și fete cu vârsta între 13-15 ani care fumează țigări este de aproape 25 milioane respectiv 13 milioane.
În perioada 1999-2016, conform Global Youth Tobacco Survey, 108 țări au completat cel puțin două sondaje pe acest subiect; dintre aceste țări în 43 nu au existat diferențe semnificativ statistic în folosirea tutunului, în 20 consumul a scăzut, în 18 a crescut. Țările în care consumul de tutun în rândul tinerilor a scăzut sunt cele cu index foarte înalt de dezvoltare umană (HDI).
De ce fumează adolescenții?
Nu există un singur motiv pentru care tinerii încep să fumeze. Studiile arată că există trei nivele de influență asociate cu începutul fumatului la tineri:
- individual
- social (integrare în grup, presiunea grupului)
- mediu (traiul într-o casă de fumători)
- promovarea fumatului de către mass-media îi poate face pe tineri să dorească să încerce aceste produse