14
None

Aparatele profesionale de microdermabraziune(MDA): care este deferenta dintre o masina de calitate si o pacoste

Este important aparatul?

Urmând evoluţia din ţǎrile occidentale, în România MDA a crescut mult în popularitate. Tendinţa este dictatǎ de cererea pacienţilor pentru metode eficiente şi puţin invazive, nedureroase, fǎrǎ perioadǎ de convalescenţǎ, care sǎ nu interfere cu viaţa profesionalǎ sau personalǎ. Oferta de aparate de pe piaţǎ este şi ea în creştere, fiecare producǎtor pretinzând cǎ metoda şi aparatul sǎu sunt superioare “celorlalte”. Fiind vorba despre o investiţie cu efecte asupra câştigurilor financiare, dar mai ales asupra reputaţiei unui profesionist, meritǎ ca înainte de cumpǎrarea unui aparat, documentarea sǎ fie riguroasǎ. Studiile clinice şi experienţa practicǎ au demonstrat cǎ rezultatele MDA nu sunt uniforme. Rezultatele bune sunt condiţionate de aparate bune şi de tehnica de tratament. Existǎ 2 metode principale de MDA, una folosind “diamante”, cealaltǎ folosind cristale de oxid de aluminiu.

Maş inile cu „diamante” (crystal-free)

Sunt replici ale maşinilor de dermabraziune şi realizeazǎ un peeling destul de brutal. Ideea de MDA cu “diamante” sunǎ atrǎgǎtor, dar maşinile ieftine nu folosesc diamante adevǎrate (cum ar putea fi ieftine?). Capetele de tratament seamǎnǎ cu piatra de polizor, având încrustate pe suprafaţǎ particule abrazive sintetice, de diferite mǎrimi. Cu cât particulele sunt mai mari, cu atât peelingul este mai eficient dar şi durerea este mai mare. Regula în cazul acestor maşini este clarǎ: dacă nu este dureros, eficienţa tratamentului este nesemnificativǎ. La durere, se adaugǎ traumatismul mecanic şi riscurile mai mari (în special riscul hiperpigmentǎrilor post-operatorii). Capetele abrazive nu au flexibilitatea necesarǎ executǎrii în siguranţǎ a unui peeling uniform (prin urmǎrirea reliefului cutanat). Un tratament (dacǎ este eficient) realizat cu un astfel de echipament lasǎ obligatoriu pielea eritematoasǎ şi uşor edemaţiatǎ imediat dupǎ tratament. În plus, deoarece acelaşi material abraziv se mişcǎ pe toatǎ suprafaţa cutanatǎ, existǎ pericolul extinderii unei eventuale infecţii. Maşinile nu necesitǎ aprovizionarea constantǎ cu cristale (consumabile), dar necesitǎ sterilizarea capetelor de tratament.

Maş inile cu cristale de oxid de aluminiu

Metoda clasicǎ de MDA îşi menţine supremaţia, fiind cea care defineşte avantajele MDA: tratament blând şi plǎcut, uşor de controlat, cu riscuri minime. Cristalele de oxid de aluminiu sunt materiale ceramice, inerte, complet inofensive (dovada: sunt folosite şi la fabricarea pastei de dinţi). Totuşi, nu toate maşinile din aceastǎ clasǎ furnizeazǎ aceeaşi calitate în timpul utilizǎrii. O maşinǎ de calitate face diferenţa dintre rezultatele bune sau rezultate care compromit metoda şi profesionistul care o foloseşte. La cumpǎrarea unui astfel de aparat, este important sǎ fie verificaţi câţiva parametri.

Puterea pompei de vacuum trebuie sǎ fie mare şi uşor de setat (setǎri electronice clare şi simplu de programat). Calitatea şi designul piesei manuale trebuie sǎ asigure confortul operatorului şi precizia în timpul utilizǎrii. Capetele de tratament de calitate sunt cele de unicǎ folosinţǎ (plastic transparent) sau cele metalice. De evitat capetele de sticlǎ, uşor erodate de fluxul de cristale (ceea ce lǎrgeşte aria de accelerare şi scade eficienţa vacuumului). Tuburile (circuitul pentru cristale) trebuie sǎ fie îmbinate solid cu maşina, pentru a evita pierderile de presiune. Sunt de preferat containerele de unicǎ folosinţǎ. Acestea sunt ataşate ermetic la maşinǎ şi aruncate (închise) dupǎ folosire. Maşinile având containere înglobate în construcţie şi care se alimenteazǎ manual, sunt depǎşite tehnic şi nu asigurǎ standardele de igienǎ. Calitatea cristalelor este esenţialǎ. Obţinerea unor cristale de calitate superioarǎ este o adevǎratǎ provocare tehnicǎ. De urmǎrit uniformitatea cristalelor în ce priveşte dimensiunea şi forma (sunt preferate cristalele sferice, faţetate). Cristalele de calitate superioarǎ conţin peste 99% oxid de aluminiu, fǎrǎ contaminare cu siliciu.

Sunt câteva caracteristici adiţionale de analizat: dimensiunile maşinii, designul, zgomotul şi vibraţiile pe care le produce, detalii care atrag sau sperie pacienţii şi fac viaţa operatorului uşoarǎ (sau grea). De verificat garanţia (cât de viabilǎ este maşina), ţara de origine şi reputaţia producǎtorului, calitatea şi calificǎrile personalului care asigurǎ instruirea şi suportul educaţional. Şi, în final, de comparat rezultatele obţinute de diferite maşini. Nu sunt identice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha