45
None

Chirurgia endoscopică a rinobazei

Baza craniului reprezintă unul dintre cele mai complexe segmente anatomice şi, în acelaşi timp, o zona foarte dificil de abordat chirurgical. Pana în urma cu aproximativ 20-25 de ani abordul chirurgical extern era singurul posibil şi presupunea importante sacrificii estetice şi funcţionale precum şi costuri mari.

Progresul tehnologic important al ultimelor decenii, şi în special dezvoltarea endoscopiei rinosinusale, a facut posibil ca această zona chirurgicală, în trecut apanajul exclusiv al neurochirurgilor, să devină accesibilă echipelor interdisciplinare ORL - neurochirurgie.

În tara noastră, prioritatea natională în chirurgia prin abord endoscopic transnazal a patologiei inflamatorii şi tumorale a rinobazei şi regiunii selare aparţine subsemnatului împreuna cu colectivul Prof. A.V. Ciurea şi Vasile Ciubotaru.

Preocuparea constantă pentru această chirurgie de graniţă, precum şi dorinţa de minimizare a riscurilor şi dificultăţilor intraoperatorii pe care această zona chirurgicală le implică sunt în prezent minimizate în clinica noastra odată cu achiziţionarea, în premieră natională, a unui echipament de neuronavigaţie de ultimă generaţie. Dorinţa veche a noastră, acest sistem de ghidare imagistică permite urmărirea în timp real a progresiei intrumentelor chirurgicale atât sub control video-endoscopic, cât şi pe 3 tipuri de secţiuni computer-tomografice şi/sau RMN (axiale, coronale, sagitale), cu o precizie de sub 1-1,5 mm. Deasemenea, beneficiind şi de un software performant de planning operator, avem posibilitatea de a marca preoperator pe imaginile CT şi/sau RMN atât zonele de interes, cât mai ales structurile extrem de „sensibile” (precum nervul optic, arteră carotidă internă, meningele, structurile orbitare, etc.) care de cele mai multe ori trebuie evitate. În acest fel, sistemul avertizează intraoperator asupra apropierii sau iminenţei lezări unor astfel de elemente periculoase şi de multe ori greu decelabile doar vizual, permiţând luarea unor decizii operatorii rapide şi în acelasi timp în siguranţă.

Indicaţiile chirurgiei endoscopice de bază de craniu sunt în prezent variate, depinzând foarte mult atât de dotarile tehnice, cât şi de experienţa şi îndemânarea chirurgului şi echipei. Astfel pot fi rezolvate chirurgical fistule de lichid cefalorahidian iatrogene, posttraumatice sau spontane prin procedee de acoperire în maniera onlay sau underlay (în funcţie de mărimea defectului), dublate uneori de procedee obliterative (în funcţie de localizarea bresei durale). Deasemenea, decompresiile de nerv optic necesare în cazul unor leziuni înflamatorii sau traumatisme la acest nivel au o rezolvare endoscopică elegantă, rapidă şi fară sacrificii funcţionale şi estetice.

O alta indicaţie a acestui tip de chirurgie este reprezentat de decompresiile de orbită realizate atât pentru evacuarea de colecţii purulente intraorbitare, ablaţia sau biopsia unor formaţiuni tumorale, cât şi pentru unele afecţiuni endocrinologice (Boala Basedow) ce conduc la exoftalmii importante. În ultima perioadă, progrese semnificative s-au realizat în ceea ce priveşte chirurgia tumorală a rinobazei, rezervată iniţial biopsiilor, în prezent realizându-se ablaţii de tumori benigne de rinobază cu extensie intracraniană extra- sau intradurale, biopsii ghidate sau uneori, în cazuri selecţionate, ablaţii de formaţiuni tumorale maligne ale acestei zone. Deasemenea, este posibil un abord extins al leziunilor selare şi paraselare (adenoame, prolactinoame etc).

Neuronavigaţia, extrem de utilă în toate aceste situaţii, se dovedeşte a fi indispensabilă în cazurile de chirurgie de revizie, când reperele anatomice „clasice” sunt de cele mai multe ori desfiinţate de intervenţiile chirurgicale anterioare, făcând de multe ori dificilă, uneori chiar imposibilă, orientarea intraoperatorie în condiţii de siguranţă. Acest aparat, deşi se găseşte în dotarea Clinicii ORL „Sfanta Maria” este o investiţie privată care permite alinierea valorică a actului medicoterapeutic din acest serviciu la normele şi dotările din Uniunea Europeană.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha