Aerosolii sunt microparticule de natură lichidă, solidă sau gazoasă, dispersate într-un mediu gazos. Terapia cu aerosoli se referă la administrarea anumitor substanţe medicamentoase sub formă de microparticule la nivelul căilor respiratorii superioare. Gândită iniţial ca o metodă de tratament sistemic (datorită suprafeţei mari de absorbţie de la nivel pulmonar), în prezent această metodă terapeutică este folosită în special datorită efectului topic asupra mucoasei respiratorii.
Folosită în special în tratamentul afecţiunilor bronhopulmonare, terapia bazată pe aerosoli este deosebit de utilă şi în numeroase afecţiuni ORL.
Un grup important de afecţiuni rinosinusale pot beneficia de terapia cu aerosoli. Aceştia au fost folosiţi cu succes în tratamentul rinosinuzitelor sau rinitelor, inclusiv a celor alergice. Principalul avantaj al terapiei constă în concentraţia crescută a substanţelor utilizate la nivelul mucoasei rinosinusale, ceea ce duce la un efect terapeutic rapid şi o reacţie sistemică minimă. De aceea, terapia cu aerosoli reprezintă o metodă terapeutică extrem de utilă în combinaţie cu tratamentul medicamentos oral sau intravenos.
De asemenea, terapia bazată pe aerosoli în asociere cu tratamentul antibiotic şi antiinflamator poate fi regăsită şi în protocolul terapeutic al laringitelor acute sau cronice, al nodulilor vocali.
Această metodă terapeutică îşi găseşte utilitatea şi în tratamentul disfuncţiei tubare sau al otitei seroase cronice, în acest caz aerosolii fiind realizaţi dintr-o mixtură de substanţe vasoconstrictoare şi/sau antibiotice. Şedinţele realizate au efect benefic asupra mucoasei trompei lui Eustachio şi a urechii medii.
Datorită paletei largi de substanţe medicamentoase utilizate în terapia cu aerosoli (antiinflamator, mucolitic, vasoconstrictor, antibiotic) şi efectele terapeutice pot fi variate.
În ceea ce priveşte aparatele de aerosoli, există trei tipuri de dispozitive utilizate: inhalator presurizat cu doze măsurate (MDI), utilizat în special la pacienţii cu afecţiuni pulmonare, inhalator cu pulbere uscată şi nebulizatoarele (DPI). În patologia ORL, nebulizatoarele sunt cel mai frecvent folosite. Acestea nu necesită coordonarea pacientului şi se folosesc pentru a elibera o cantitate mai mare de medicament într-un timp scurt. Utilizează cantităţi ridicate de substanţe medicamentoase, ceea ce duce la creşterea concentraţiei la nivel mucos şi pulmonar. Presiunea înaltă de operare îi asigură o rată de nebulizare ridicată, pentru o eficienţă ridicată din punct de vedere terapeutic. Nebulizatoarele de capacitate mai mică pot fi utilizate atât pentru adulţi cât şi pentru copii, chiar şi pe timpul somnului.
Deosebit de eficientă ca mod de administrare, în condiţiile unei indicaţii corecte, terapia bazată pe aerosoli reprezintă o alternativă terapeutică în patologia inflamatorie sau infecţioasă din sfera ORL.