În copilărie, problemele de ORL sunt foarte des întâlnite, iar părinţii trebuie să fie informaţi, pentru a şti cum trebuie să procedeze şi ce să-i explice medicului specialist când va merge cu cel mic la un consult.
Obstrucţia nazală se întâlneşte cel mai frecvent atunci când mucoasa nazală este iritată (răceală, contaminare bacteriană, praf, alergeni, corpi străini etc.). Nasul este un „laborator complex“ şi joacă un rol important în procesul respiraţiei. El „prepară“ aerul cu scopul de a-i asigura calitatea optimă necesară organismului – filtrează particulele mari (praf, puf, alergeni, corpi străini); îi ajustează temperatura astfel încât acesta să ajungă la parametri optimi în faringe şi plămâni; îl umidifică, îl orientează către căile respiratorii inferioare şi ajustează activ diametrul interior al foselor nazale în funcţie de necesarul de oxigen de moment. Obstrucţia nazală constă în reducerea semnificativă a volumului de aer care tranzitează fosele nazale şi, implicit, în incapacitatea de a mai asigura „prepararea“ eficientă a aerului. Secreţiile nazale care stagnează în spatele nasului irită rinofaringele, simptomele tind să fie mai evidente când copilul este în poziție orizontală – după câteva ore de somn apare tusea, care-l poate trezi; dimineaţa, copilul poate fi răguşit. De aceea, se impune suflarea eficientă a nasului şi, la nevoie, ajutată de administrarea de soluţii saline izotone pentru a elimina secreţiile în exces.
Hipertrofia adenoidiană este cauzată în principal de o obstrucţie prelungită a foselor nazale – persistenţa secreţiilor prin incorecta toaletare a foselor nazale. Ea agravează şi mai mult obstrucţia nazală. Evaluarea gradului de obstrucţie nazală, precum şi aprecierea evoluţiei tratamentului medical se pot face printr-o metodă neinvazivă şi uşor accesibilă – endoscopia nazală.
Cum se administrează soluţia salină de spray nazal?
Copilul va sta în şezut sau în picioare, cu capul uşor aplecat înainte; se poziţionează cu grijă pulverizatorul într-o nară şi se apasă ferm, pulverizând paralel cu orizontala (către spatele nasului, paralel cu cerul gurii) timp de una-trei secunde; se repetă şi la cealaltă nară. Administrarea este corectă atunci când copilul simte că soluţia sărată a ajuns în gât. După câteva minute i se va solicita acestuia suflarea eficientă a nasului, fiecare nară, pe rând. După ce nasul este astfel curăţat se pot administra, la nevoie şi cu efect maxim, celelalte medicamente cu administrare intranazală prescrise de medic – ele vor acţiona pe o mucoasă curată, pe toată suprafaţa nasului.
Acumularea de lichid în spatele timpanului este evoluţia nedorită a otitei medii acute congestive. Tabloul clinic este reprezentat prin scăderea auzului şi ameţeli provocate de mişcările capului.
Otita seroasă acută - întrucât perioada de vindecare sub tratament corect instituit este în jur de 14 zile. în caz de repetate episoade de otită seroasă, copilul mic va fi privat de informaţia auditivă completă şi poate fi întârziat în limbaj (între vârstele de 2 şi 4 ani plasticitatea creierului pentru informaţia auditivă este maximă). Consultul ORL cu examinarea endoscopică otică, timpanograma şi audiograma sunt paşii de urmat pentru vindecarea rapidă a copilului, care va trebui să fie urmărit şi ulterior.
Otita medie acută congestivă (timpanul roşu, congestionat) apare frecvent la câteva zile de la debutul obstrucţiei nazale acute şi blochează canalul de drenaj al urechii în faringe (inflamaţia produsă de secreţiile nazale, favorizată de prezenţa vegetaţiilor adenoide la copii). Simptomele dominante sunt durerea (de diferite intensităţi şi care ţine una-două zile), scăderea uşoară a auzului şi febra. Se impune prezentarea rapidă la medicul ORL pentru tratament.
Dr. Vlad Postelnicu, Medic specialist O.R.L.
Doctor în Ştiinţe Medicale
Hyperclinica Medlife Băneasa
www.medlife.ro
nicoleta
ce se administreaza mai intii:sol de colalgol sau rinonef t?o sol de colalgol sigilata cit timp poate fi ulilizata?multumesc
Oct. 2, 2014, 6:58 p.m.