În câteva clipe, ne fuge pământul de sub picioare. Lumea îşi pierde conturul şi culorile se amestecă. Frica se instalează pe loc. Senzaţia că realitatea ne scapă de sub control. Un simptom cu care se confruntă milioane de oameni.
În ultima vreme, oamenii se plâng tot mai des că au stări inexplicabile de pierdere a echilibrului. Mai concret: ameţeli. Şi nu numai în Romania. În Germania, de exemplu, fenomenul a dus la apariţia unor ambulanţe speciale, care se deplasează la domiciliul pacienţilor. Care sunt cauzele acestor probleme de echilibru?
Într-adevăr, ameţeala a devenit un fenomen de masă, întrecută în statisticile internaţionale doar de migrene şi de dureri de cap. Ea nu este însa o boala, ci efectul unor alte disfuncţionalităţi ale organismului, de natură senzorială. Ameţeala poate să apară pe fond de oboseală, stres, scăderea glicemiei, la orice vârsta şi în orice moment al zilei. Ea poate fi cauzată de afecţiuni ca anemia, tensiunea oscilantă, diabetul zaharat sau bolile febrile, dar şi de suprasolicitari nervoase, cure de slăbire, atacuri de panică etc. Tot o formă de dezechilibru este şi instabilitatea, care se manifestă printr-o senzaţie de plutire, de pierdere a direcţiei, care apare frecvent fară motiv. Se întalneşte în unele boli ale urechii interne şi este declanşată de dezorganizarea cristalelor de carbonat de calciu (sindromul otolitic). Aceşti mici otoliţi nu mai informează corect creierul despre poziţia capului şi a gâtului şi nici despre mişcările acestora. Acelaşi lucru se întamplă şi în cazul unor boli ale coloanei vertebrale (scolioze, spondiloze), boli osteoarticulare (artroze de genunchi) sau în afecţiuni grave - tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale. Răul de mişcare este, şi el, o senzaţie de ameţeală şi instabilitate, asociată cu greaţă sau chiar vomă, în cazul în care pacientul merge cu maşina, pe curbe (cel mai frecvent nu pe locul soferului, ci alături sau în spate), cu vaporul sau barca, ori dacă se dă în leagan sau alte mecanisme în mişcare. În sfârşit, vertijul este o iluzie de rotaţie a corpului şi a obiectelor din jur. În majoritatea cazurilor, el este însoţit de stări de vomă şi transpiraţii reci. Vertijul poate surveni şi când ne dăm în carusel, dar dacă apare fară o cauză anume, poate sugera o afecţiune a aparatului vestibular, cauzată de viroze ori infecţii, sau chiar probleme mult mai grave. Între aceste probleme de echilibru este o mare diferenţă, pentru că şi tratamentul lor este diferit. As vrea să dezbatem cu predilecţie problema vertijului, care este de departe cea mai gravă dintre afecţiunile amintite, deoarece afectează negativ calitatea vieţii şi devine invalidant pentru pacient, care capată o anxietate ce îi influenţează întreaga activitate.
Să înţelegem ca vertijul este cauzat de probleme mai grave?
Vertijul se poate declanşa din mai multe cauze. Pe primul loc se afla traumatismele craniene. Persoanele care au suferit o lovitură puternică la nivelul capului pot dezvolta o leziune temporară sau permanenta a urechii interne, care determină tulburări de echilibru. Şi infecţiile virale cantonate la nivelul urechii interne pot cauza vertij, iar infecţiile bacteriene severe pot sa ducă la tulburări de echilibru, inflamaţii ale nervului vestibular, cu ameţeli şi vertijuri rotatorii de lungă durată (zile), cu greţuri, vărsături şi instabilitate prelungită.
Având atât de multe cauze declanşatoare, diagnosticarea se face cu uşurinţă?
Nu, iar de multe ori, pacientul primeşte tratamente greşite, din cauza unor diagnostice eronate! Pentru diagnosticare, la Clinica Nova efectuăm teste performante, cu aparatură specializată. Din pacate, în toată ţara există doar doua laboratoare de diagnostic! Pacienţii cu tulburări de echilibru sunt supusi unui examen clinic complex, care ajută la identificarea precisă a cauzei şi a modalităţii de tratament. Pacienţii ne descriu senzaţiile pe care le percep (tipul ameţelii, durata, modul de debut), iar in funcţie de datele obţinute în urma anamnezei, alegem testele la care vor fi supuşi. În scopul evaluarii echilibrului utilizam Posturograful dinamic Multitest Equilibre - un aparat care are o platformă cu senzori de presiune ce depistează mişcarile centrului de greutate al pacientului, acesta fiind supus simultan la diferiţi stimuli care-i provoacă senzaţii de rotire, oprire bruscă etc. - in funcţie de problema de care suferă. Informaţiile sunt analizate şi interpretate de un computer specializat. În urma acestor analize este identificat tipul dezechilibrului: tulburări vestibulare, vizuale, somatice sau mixte. Pacientul este supus şi unei serii de teste vestibulare, care oferă medicului specialist informaţii preţioase. În funcţie de rezultate, medicul va stabili diagnosticul şi tipul tratamentului ori va îndruma pacientul către specialitatea medicală corespunzatoare afectării lui (neurologie, oftalmologie, ortopedie).
Ce înseamnă reeducarea vestibulară?
Toate patologiile despre care am vorbit necesită sedinţe de reeducare, de compensare a echilibrului cu cealaltă ureche sănatoasă. De regulă, pacientul merge la medicul de familie, la neurolog, la neurochirurg, face investigaţii costisitoare şi nu de puţine ori primeşte tratamente greşite, cu medicamente toxice, care îi încetinesc recuperarea. Greşeala, în acest caz, este faptul ca medicamentele acţionează bilateral (atât pe urechea bolnavă, cât şi pe cea sănatoasă), ceea ce duce în timp la disfuncţii ale ambelor sisteme interne de echilibru, de multe ori iremediabile. În cele mai multe cazuri, problemele de echilibru pot fi rezolvate prin câteva sedinţe de reeducare vestibulară. Cum facem acest lucru? Daca o ureche este bolnavă, încercăm s-o vindecăm. Daca echilibrul este compromis de o cauză obiectivă, care nu poate fi tratată medical, atunci intervenim cu această aparatură complexă. Practic, învăţăm creierul să funcţioneze fară a lua în calcul parametrii eronaţi, rezultatul fiind menţinerea în echilibru a pacientului. Recuperarea posibilităţii de deplasare a bolnavului este foarte importantă, pentru că toate cazurile de vertij, instabilitate sau rău de mişcare reprezintă handicapuri majore. Imposibilitatea deplasării bolnavului de unul singur, fără însoţitor, frica de cădere pe strada, cu riscul unor traumatisme periculoase, fac ca reeducarea funcţiei echilibrului să reprezinte un obiectiv major, indispensabil în lupta cu aceste probleme grave. Care este durata tratamentului?
În funcţie de diagnostic şi de gradul afectării, se fac între 5 si 10 şedinţe de reeducare, evoluţia pacientului fiind monitorizată permanent. Durata unei şedinţe de reeducare este de 30 de minute, fiind necesare doua-trei şedinţe pe săptamână. Cât costă diagnosticarea şi reeducarea vestibulară?
O testare completă costă 300 de lei, dar rareori este nevoie de toate testele. Apoi, fiecare şedinţă de reeducare costă 50 de lei. Pacienţii care au beneficiat deja de serviciile noastre au declarat că nu este un preţ „ameţitor”, iar eficienţa raportului cost-beneficii este inestimabilă!
Pentru răul de mişare se fac câteva şedinţe optocinetice de reeducare, se recomandă o medicaţie specifică, iar recuperarea pacientului este foarte rapidă. În cazul vertijului cauzat de ischemie, după tratamentul medical recomandat în criză, cu numai cinci şedinţe de reeducare a urechii sănătoase, imediat după criză (în primele 24-36-72 ore), se poate face o recuperare durabilă. Cu persoanele vârstnice, care suferă de presbivestibulie, se lucrează interdisciplinar - odată cu reeducarea vestibulară, se încearcă şi ajustarea problemelor oftalmologice, neurologice, reumatologice şi geriatrice. Preocuparea noastră este să-i redăm pacientului cu probleme de echilibru autonomia, independenţa şi siguranţa de sine.
Boala Meniere poate da, şi ea, vertij. Această afecţiune creează o hiperpresiune la nivelul structurilor urechii interne - atât de echilibru, cât şi de auz, fiind caracterizată de triada vertij (mare, rotator, de lungă durată, cu greaţa, vărsături, stare intensă de rău general), zgomote în urechi (tinitus sau acufene) şi scădere progresivă a auzului (hipoacuzie neurosenzoriala), 10-15% dintre pacienţi suferind de hipoacuzii severe. Boala Meniere este o afecţiune evolutivă, invalidantă, ce poate duce la scădere mare de auz, cu ameţeli ce nu pot fi tratate, deseori persoanele afectate fiind pensionate anticipat. În boala Meniere putem întâlni crize vertiginoase periodice, a căror frecvenţă poate varia de la una pe an, la una pe zi. Tratamentul medicamentos este unul de fond, de întreţinere, fiind eficient numai în crize. Vertijul paroxistic poziţional benign poate fi declanşat de o mişcare bruscă a capului. Cu un diagnostic corect, poate fi vindecat prin câteva manevre de repoziţionare fară medicamente. Şi ischemia poate provoca vertij. În acest caz, apar şi simptome neurologice. În cazul infarctelor sau accidentelor ischemice pe nervul vestibular, poate apărea moartea nervului vestibular (diagnostic numit neuronita vestibulară) - un vertij rotator, care durează zile întregi, cu instabilitate totală, insoţit de greaţă şi vărsături. Medicamentele, în special antibioticele (streptomicină, kanamicină, gentamicină injectabilă), pot deteriora permanent sistemul vestibular, daca sunt utilizate în doze mari, pe termen lung sau dacă dozajul este greşit. Şi aspirina, cafeina, alcoolul, nicotina sau drogurile pot provoca dezechilibre temporare la nivelul urechii interne. Vertijurile de origine centrală pot fi cauzate de tulburări de coordonare şi de tonus: mişcări sacadate, tremor cauzat de Parkinson, vedere dublă, dureri de cap, parestezii (furnicături în membre sau muşchi). În acest caz, sunt necesare investigaţii complexe, examene neurologice şi RMN cerebral.
Florian Stoica
Buna ziua ,\r\n\r\nMa numesc Florian Stoica ,am 55 de ani, 1.78m inaltime si 88 kg , tensiunea arteriala 12.7\r\nSimptomatologie existenta:\r\n- zgomote în urechi ,tiuituri in urechi, (au debutat in 2009 pe stanga sub forma pulsatila dupa care s-a trasformat intr-un tiuit continu , deci inițial la o singurǎ ureche dar in timp s-a dezvoltat și la cea de-a doua)\r\n- auz in limite normale varstei(audiograma fisier)\r\n- amețeli la intoarcerea brusca a capului, usoara senzatie de dezechilibru \r\n- de cateva zile au inceput si senzatiile de voma cu tuse dimineta la trezire\r\n\r\nIn urma investigatiilor RMN ureche interna si RMN cap+gat(cu secventa angio) -- am fost la medicul ORL-ist care mi-a spus ca-i ok ,concluzia dansului,contractura musculaturii cervicale si maxilo-faciale\r\n - medicul neurolog mi-a confirmat ca din punct de vedere neurologic totul este in limite normale ! Dansul la fel mi-a reconfirmat ca-i vorba de contracturi(degenarari) pe zona cap+gat si de aici acest zgomot(tiuit) in cap(urechi)\r\nIn aceste circumstante mi-a recomandat sa merg la un chiropractician BUN.\r\nAm facut si asa ceva DAR din pacate nici un fel de rezultat ,....M-AM SATURAT DE DAT BANI FARA UN DIAGNOSTIC CONCRET SI CLAR !\r\nintrebare , la Clinica Nova se poate face o diagnosticare CORECTA ????\r\nVA MULTUMESC !
April 26, 2015, 9:43 a.m.Barbu Costica
ameteli,dureri de cap,stari de rau zilnice
June 24, 2015, 6:16 p.m.clau
ameteala.. so what.. get on with it :)
Sept. 2, 2015, 9:45 a.m.Ciprian
Buna ziua! Am stari de ameteala.. simt ca plutesc de multe ori.. am avut o cadere de calciu acum ceva timp si oarecum fac pe an cate 1-2 cure de calciu a cate 10 zile cu 2 fiole pe zi .... am un program ff intens.. am abut parte de mukt stres si acest lucru incerc sa il elimin cat mai mult! Cu toate acestea cand am starile de ameteala care sunt practic zilnice iau calciu dar imi e teama sa nu fie si altceva... si apoi sa iau calciu si sa tot iau si sa nu isi mai faca efectul! Am inteles ca sunt doua clinici in tara.. doresc ca fac toate analizele complete! Doresc sa fiu sunat sa ma ajute cineva! Va rog mult! Multumesc!
Dec. 31, 2015, 3:44 p.m.Nelu
AM GĂSIT UN TRATAMENT PENTRU VERTIJURI ! În urmă cu 2 luni mama, în vârstă de 77 de ani, a început să sufere cumplit de simptomul de vertij, adică senzaţia de învârtire a casei cu totul, stare de vomă, pierderea echilibrului, a stabilităţii. Eu am avut o singură dată aceste senzaţii când eram mami tânăr şi când am mâncat 2 mici în autogara de la Piteşti şi am zis că mor. Groaznic!!! Am citit pe Internet fel şi fel de păreri, am cerut sfatul soţiei care este medic, dar... nu prea am găsit un tratament încurajator. Am fost disperat. Soţia îi făcea şi câte 2 injecţii cu calmante ca să se poată liniștii cât de cât dar după 2-3 zile senzaţiile apăreau din nou. Trebuia s-o ajut să se ducă la toaletă, să-i pun masa, chiar a trebuit să plec de la cheful de sfârşit de an în toiul petrecerii pentru ca soţia să-i facă injecţii. Ajunsesem la disperare! Venea Crăciunul, aveam invitaţi finii, eram terminat psihic! Atunci mi-a venit o idee... i-am dat un preparat făcut de mine, pe care n-am voie să-l nominalizez conform politicii site-ului, cred. SURPRIZĂ ! A funcţionat imediat! I-am pus câte o picătură în urechi şi i-am dat să bea câte 20 ppm pe zi. Rezultatul a fost neverosimil! Din data de 20 dec, cand am început tratamentul şi pănă astăzi 13.01.2016, am continuat tratamentul iar mama se simte excelent, n-a mai avut niciun episod. Pentru mine a fost o surpriză aşa zisul tratament găsit de mine şi mulţumesc lui Dumnezeu pentru inspiraţia avută. Dacă doriţi informaţii despre cele menţionate mai sus, puteţi să mă sunaţi pe nr. 0722583909. Poate că vă pot fi de folos!
Jan. 13, 2017, 11:01 a.m.Popa
Buna ziua, Am si eutot aceeasi problema cu mama mea care are 76 de ani si sufera de aceleasi simptome o ia cu ameteli si varsa , am fost si la neurolog i-a data niste medicamente dar tot un si-a revenit chiar este mai rau, am fost si la ORL ea are si o hipoacuzie si acum poarta si proteza auditiva. Va rog sa ne spuneti si noua cce ati tratat-o pe mama dv.ca suntem disperati. O zi buna.
Jan. 25, 2017, 2:20 p.m.Marta
Daca a-ti facut unul sau mai multe tratamente rnde SPECIALITATE pentru problemele de mai sus rog pe acesta cale ca alta nu am gasit, sa-mi spuneti si mie daca e posibil .Poate acolo unde a mers o data mai merge incodata .SA AUZIM NUMAI DE BINE . Astept un rasuns pe Email-ul de mai sus
June 19, 2017, 2 p.m.