Rinita alergică este o boală inflamatorie a mucoasei nazale şi a sinusurilor paranazale, care se dezvoltă şi este întreţinută de factori alergici.
Rinita alergică este boala alergică cea mai frecventă, care afectează circa 10-20% din populaţie. În ultimii ani, în special în tarile industrializate, această boală are o rată de creştere accelerată. Secolul XXI. este supranumit şi secolul alergiei.
Rinita alergică nu este o boală gravă, dar simptomele ei neplacute pot deteriora în mare masură calitatea vieţii. La 20% din cazuri se asociază şi tulburari respiratorii de tip astmatic.
Rinita alergică are urmatoarele simptome caracteristice:
• Prurit nazal
• Strănut
• Rinoree şi obstrucţie nazală,
• Mâncarime a faringelui, a meatului auditiv extern şi ale ochilor
• Lăcrimare
• Edem palpebral
• Pierderea simtului olfactiv
Bolile imflamatorii ale foselor nazale si ale sinusurilor vecine au de cele mai multe ori origine alergică. Pe baza simptomelor cele mai evidente, bolnavii de rinită alergică se împart în doua grupe:
• o parte din bolnavi acuza în primul rând stranut si rinoree, simptome care survin în crize si care sunt mai pregnante ziua
• o alta parte a bolnavilor acuza obstrucţie nazală masivă, cantitatea de secreţii este minimă; secreţiile sunt vîscoase şi se drenează spre faringe. La aceşti bolnavi, simptomele sunt mai evidente în cursul noptii.
Recunoaşterea rinitei alergice
Cel puţin una dintre simptomele specifice persistă mai multe zile pe saptamână, una sau mai multe ore pe zi. În funcţie de sezonalitatea şi durata acţiunii alergenului asupra mucoasei nazale, care va produce reacţia alergică imflamatorie, deosebim rinita alergică perenă (simptomele persistă pe tot parcursul anului) şi rinita alergică sezonială (simptomele sunt prezente câteva săptamâni sau luni). Cea din urmă este prezentă de obicei primăvara, vara şi toamna timpurie şi se numeste febra fânului, termen utillizat (incorect) pentru definiţia rinitei alergice ca atare. Simptomele nu sunt totdeauna severe, dar este indicat ca bolnavul să consulte un medic specialist, deoarece în cazul rinitei alergice asocierea astmului bronşic se constată de 3-6 ori mai frecvent decât în populaţia care nu suferă de rinita alergică.
Când trebuie să ne gândim că simptomele sunt provocate de alergie:
• În familie s-au înregistrat îmbolnaviri alergice
• În cazul primului copil sunt mai frecvente îmbolnavirile alergice
• În cazul baieţilor sunt mai frecvente îmbolnavirile alergice
• Daca la bolnav s-au înregistrat în prealabil alte îmbolnaviri alergice
• Simptomele apar în acelasi anotimp sau/şi sunt legate de un anumit loc (ex: casa veche)
• Simptomele sunt legate de o anume activitate (ex. munci agricole)
În tara noastra pentru aparitia rinitei alergice sezonale cel mai frecvent sunt raspunzatoare polenurile diferitelor pomi, ierburi, flori si buruieni. Plantele anemofile produc cantitati mari de polenuri de mică greutate care provoacă simptome alergice la persoanale sensibile. Polenurile sfreice ale plantelor anemofile sunt de dimensiunile 15-20 µm. Aceste polenuri în cazul conditiilor meteorologice favorabile lor: timp secetos, vânt, se raspândesc la distanţe mari de la planta de origine provocând simptome alergice în masă. În România se pot destinge 3 sezoane de polenuri.
Sezonul de primavara („sezonul de arbori”): polenul de alun, ulm, arin, salcie, durează aproximativ din 1 februarie pâna în 30 Aprilie. Debutul înfloririi acestor arbori este destul de variabil dar de obicei acesta se situează la începutul lunii martie.
Sezonul verii timpurie ( “sezonul ierburilor” ): pajisti cereale 1 mai- 31 iulie. În perioada amintită apar polenurile ierburilor, a cerealelor, buruienilor şi unele polenuri a arborilor târzii (salcâmul, teiul) înfloriti.
Sezonul sfârsitului de vară şi toamnă („sezonul buruienilor”): polenuri de ambrozie, pelin, urzică, patlagină 16 iulie- începutul lunii octombrie Severitatea simptomelor alergice depinde în mare masura de concentraţia actuală a polenului, dar este influenţată şi de factori nespecifici (ex. poluarea aerului, starea fizică şi psihică a pacientului.)
Cami
Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit-o si online pe Longeviv.ro
Aug. 28, 2015, 5:18 p.m.