30
None

Cum tratăm astenia de primăvară?

Iarna, cu frigul şi întunericul ce o însoţesc , a rămas în urmă, însă de multe ori razele de soare ale primăverii ne găsesc obosiţi şi irascibili şi sleiţi de putere.

Această paletă de simptome este denumită astenie de primăvară și chiar dacă nu reprezintă o boală recunoscută, nu trebie tratată cu indiferență. Anumite cazuri pot da naștere depresiei, care este o problemă mai serioasă și mai greu de tratat.

Astenia de primăvară afectează toate categoriile de vârstă și se manifestă prin simptome  cum ar fi stările de epuizare fizică și mentală.

Cauzele asteniei de primăvară sunt multiple: lipsa de vitamine și minerale cauzată de alimentația din timpul iernii, nivelul scăzut de serotonină, care este rezultatul lipsei de lumină și activitate fizică, precum și starea alterată de sănătate, influențată de afecțiuni cronice sau de sezon.

Stare de bine

Serotonina, supranumită “hormonul fericirii”, contribuie la starea generală de fericire, de bine și de echilibru, iar nivelul acestuia scade pe perioada iernii, fiind influențat de lumină.

Pentru a crește secreția de serotonină și pentru un plus de voie bună și energie un pas excelent de plecare sunt exercițiile fizice. Studiile au demonstrat că, pe lângă numeroase alte beneficii, exercițiile fizice cu un nivel moderat de dificultate promovează secreția de serotonină. O combinație perfectă ar fi să vă antrenați în aer liber, profitând în acest fel de lumina soarelui, care vă ajută să vă refaceți în același timp rezervele de vitamina D, epuizate în timpul iernii.

Alte metode de stimulare sunt masajul, meditația și revenirea la amintiri plăcute din trecut, toate acestea fiind asociate cu o creștere a valorilor serotoninei.

Nivelul acestui hormon atât de important poate fi crescut și prin alimentație - apelând la ciocolata neagră, produse bogate în acizi grași Omega 3 (pește, nuci)  și evitând consumul de alimente procesate excesiv.

Refaceţi-vă rezervele de vitamine

Alimentația joacă un rol important în prevenția și vindecarea asteniei de primăvară printr-o multitudine de mecanisme, ajutându-ne să ne refacem stocul de vitamine din organism. Pentru a simți efectele alegeți o dietă bogată în fructe și legume proaspete, în special cele cu un conținut ridicat de vitamina C și vitamina B.

În cazul în care simptomele asteniei sunt mai severe, s-ar putea să fie necesară suplimentarea cu ajutorul unui complex de vitamine și minerale, pentru o perioadă de cel puțin o lună de zile. Pe lângă vitaminele amintite mai sus, utilă pentru a reduce stresul și pentru a crește randamentul fizic este și combinația dintre Magneziu și vitamina B6.

Alături de alimentele potrivite, nu trebuie să uităm de hidratarea adecvată a organismului. Recomandările specialiștilor sunt de circa 3 litri pe zi pentru bărbați și 2, 2 litri pentru femei.

Nu în ultimul rând, odihna și somnul sunt extrem de importante în reechilibrarea organismului și adaptarea la noul anotimp. Încercați să dormiți cel puțin 7-8 ore în fiecare noapte, să mergeți la culcare la aceeași oră și să dormiți într-un mediu aerisit, cu cât mai puține echipamente electronice în jur.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha