GLAUCOMUL iti “fura” treptat vederea periferica si netratat produce in mod ireversibil, ORBIREA!
Glaucomul este una din principalele cauze de orbire, ce afecteaza 1 din 50 de adulti . Desi poate sa apara la orice varsta, riscul creste dramatic dupa varsta de 35-40 de ani, fiind mai mare la hipermetropi, cei cu istoric familial de hipertensiune oculara sau glaucom, diabetici. Deoarece simptomele in fazele incipiente ale bolii sunt greu sesizabile de catre pacient, glaucomul deseori nu are manifestari pana la stadiul de pierdere importanta si permanenta a vederii.
Cu mijloacele moderne de diagnostic precoce ale glaucomului si tratament corespunzator, se poate preveni scaderea vederii datorata acestei boli.
Ce este glaucomul?
Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni care distruge nervul optic. Cand lumina patrunde in ochi, o imagine este focalizata pe retina, un fin strat de fibre nervoase ce tapeteaza interiorul ochiului. Retina transforma imaginile luminoase in impuls electric ce se transmite prin nervul optic, creierului. Distrugerea nervului optic si a retinei produce aparitia unor “puncte negre” in campul vizual, ce sunt ireversibile.
Tipuri de glaucom:
1. Glaucomul cronic cu unghi deschis, forma cea mai frecventa: se caracterizeaza prin blocarea graduala a sistemului de drenaj al umorii apoase (lichidul produs in ochi), cu cresterea lenta a tensiunii intraoculare. In majoritatea cazurilor pacientii nu au nici o manifestare la debutul bolii, anumite portiuni ale vederii periferice sunt primele afectate, initial cele superioare si inferioare ale campului vizual, ulterior este afectata vederea centrala, apar dureri de cap moderate si dificultati in vederea nocturna. Acest tip de glaucom evolueaza foarte lent si este o boala ce dureaza toata viata.
2. Glaucomul acut cu unghi inchis : apare prin blocarea totala a sistemului de drenaj, cu cresterea brusca a tensiunii intraoculare. Pacientul acuza greata, vedere incetosata, durere oculara importanta, halouri in jurul surselor de lumina.
3. Glaucomul secundar este consecinta traumatismelor, infectiilor, tumorilor intraoculare, inflamatiilor, medicamentelor. Apar aceleasi caracterisitici cu cele ale glaucomului cronic cu unghi deschis.
4. Glaucomul congenital : sistemul de drenaj al ochiului este anormal de la nastere. Este o URGENTA oftalmologica ce trebuie tratata imediat dupa nastere pentru a preveni orbirea.
Cum se diagnosticheaza precoce glaucomul? De cele mai multe ori la un examen oftalmologic de rutina, inainte ca pacientul sa aiba vreo manifestare.
Evaluarea glaucomului nu este dureroasa, include: masurarea presiunii oculare (tonometrie Goldmann), examinarea nervului optic (oftalmoscopie), sistemului de drenaj al umorii apoase (gonioscopie). Daca se detecteaza un minim semn de glaucom este indicat campul vizual, pahimetria (grosimea corneei) si cel mai modern Gdx (evaluarea stratului de fibre nervoase), ce determina riscul de a dezvolta aceasta boala.
Diagnosticat precoce si tratat corespunzator, glaucomul este aproape intotdeauna controlat si vederea conservata. Totusi, este o boala ce nu se vindeca, tratamentul dureaza toata viata iar vederea distrusa nu mai poate fi restabilita. Managementul bolii presupune o monitorizare riguroasa (la fiecare 6 luni), si un tratament constant.
Dr. Miruna Nicolae
Medic specialist oftalmolog
Doctorand in stiinte medicale
budeanu gabriela
sunt diagnosticata cu glaucom secundar de 12 ani la ochiul drept la care am si cataracta din nastere,am 38 de ani; cu ochiul drept nu mai vad deloc si as dori sa stiu cada se poate face ceva ca un implant de cristalin acum stiu doar ca ochiul e doar un amalgam de vase; mi s-a spus ca atunci cand tratamentul nu va mai da rezult voi avea nevoie de o proteza; tratamentul pe care il i-au acum e cosopt cate 1 picatura dim si seara multumesc;sunt din suceava
Sept. 23, 2012, 7:53 p.m.