None

Tratamentrul complex al artritei articulatiei temporomandibulare

articulaţiei temporomandibulare

Procesele inflamatorii acute ale articulaţiei temporomandibulare pot interesa sinovia (sinovita), capsula (capsulita), ţesutul retrodiscal (retrodiscita) sau articulaţia în totalitate (artrita). Se pare că cele mai multe dintre aceste afecţiuni sunt cauzate de disfuncţia temporomandibulară. Dacă această disfuncţie se menţine, apar fenomenele de inflamaţie cronică degenerative de tip artrozic, care deformează capetele articulare.

Disfuncţia temporomandibulară poate apărea ca urmare a deschiderii exagerate a gurii, cu tensionarea capsulei şi a sinoviei, mişcării masticatorii exagerate efectuate în vederea triturării unor alimente dure la nivelul molarilor cu elongarea capsulei articulare etc.

Metodele diagnostice utile sunt radiografia, tomografia computerizată şi RMN-ul. Acestea evidenţiază o lărgire a spaţiului articular unilateral, asimetria poziţiei structurilor osoase şi a discului, precum şi lichid în articulaţie.

Pacientul acuză iniţial doar un disconfort în timpul masticaţiei. Ulterior, acest disconfort se transformă în durere localizată la nivelul articulaţiei, spontan, dar şi la palpare, putând fi însoţită şi de spasme musculare.

Tratamentul se face, în funcţie de etiologie, cu analgezice, antiinflamatore, antibiotice şi se limitează pe cât posibil deschiderea gurii şi eforturile masticatorii.

Diagnosticul clinic se bazează pe existenţa cracmentelor şi a tulburărilor de mobilitate ale articulaţiei temporomandibulare. Durerea este simptomul dominant, dar nu este caracteristică decât dacă se localizează strict la nivelul articulaţiei.

Diagnosticul paraclinic ne oferă cele mai multe informaţii. Examenul radiologic este de departe cea mai importantă explorare imagistică. Se execută doua incidente ale articulaţiei, cu gura deschisă şi respectiv cu gura închisă. În momentul în care modificările degenerative apar pe radiografie, boala este deja constituită. Cel mai important dezavantaj al radiografiei este imposibilitatea furnizării de date despre starea părţilor moi. Pentru a obţine informaţii despre morfologia discului, poziţia lui, starea ligamentelor, a sinovialei şi a capsulei se face o artrografie sau o tomografie computerizată.

Tratamentul profilactic constă în evitarea apariţiei disfuncţiilor articulare. Tratamentul paliativ este o terapie pe termen scurt şi urmăreşte doar ameliorarea simptomatologiei pacientului, dar nu intervine asupra factorilor etiologici sau asupra evoluţiei bolii.

Principalul simptom care trebuie eliminat este durerea. Tratamentul este complex. În prezent există mai multe metode de eliminare a durerii din cadrul artrozei degenerative a articulaţiei temporomandibulare, şi anume: tratamentul medical, fizicalkinetic sau blocajul intermaxilar. Tratamentul medical poate fi local şi/sau oral.

Tratamentul medical se referă la administrarea de analgezice, tranchilizante, anestezice locale, substanţe antiinflamatorii nesteroidiene şi relaxante musculare.

Terapia care asigură ameliorarea sindromului algic şi a celui inflamator este fototerapia, care foloseşte căldura emisă de o sursă de raze infraroşii, curenţii de înaltă frecvenţă sau laser. Ei i se adaugă terapia analgetică prin refrigeraţie sau crioterapia, folosind elenul. Acestora li se adaugă cu succes masajul miorelaxant şi biotroficizant al ţesuturilor din zona dureroasă, cât şi stimularea electrică neurală transcutană aplicată în scop analgetic.

De asemenea, de mare ajutor este şi terapia de miorelaxare locoregională sau de relaxare a musculaturii periarticulare, care constă în electroterapie, diatermie, magnetoterapie, presopunctură, acupunctură.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha