1
None

Este posibilă configurarea unui panel pediatric de alergeni la nivel naţional?

Alergiile alimentare afectează între 2,2% şi 5,5% din copiii până într-un an de viaţă, 8% din copiii cu vârsta de la 1 an la 5 ani şi aproximativ 3,5% din populaţia generală. La mulţi copii, alergia alimentară coexistă cu alte manifestări atopice ca dermatita atopică, astmul sau rinita alergică.

Ultimele decade au înregistrat o prevalenţă în continuă creştere pentru dermatita atopică[1]. În Europa de Vest 20% din copii dezvoltă dermatită atopică, dintre care 15% au afectare severă[2]. Prezenţa dermatitei atopice creşte riscul de a dezvolta astm bronşic[3]. Afectează sever calitatea vieţii, impactul fiind mai sever decât cel determinat de prezenţa psoriazisului şi egal cu cel determinat de instalarea diabetului zaharat[4].

Pentru diagnosticarea unei alergii, clinicianul respectă un protocol în funcţie de gravitatea şi manifestările clinice. Majoritatea testărilor presupun contactul bolnavului cu alergenul incriminat. Testările cutanate pot duce la reacţii alergice severe la scurt timp după efectuarea lor sau tardiv. De asemenea, există posibilitatea ca un pacient să nu aibă un răspuns aşteptat în timpul testării lor, dar să dezvolte o reacţie alergică ulterioară.

Avantajul folosirii testelor de laborator este faptul că nu implică niciun risc pentru pacient şi astfel se evită reacţii alergice severe. Testele de laborator sunt indicate în condiţiile în care pacientul suferă de eczemă generalizată severă, psoriazis, este deja sub tratament care nu poate fi întrerupt cu antihistaminice sau se suspectează doar o alergie alimentară.

 
Pentru a veni în sprijinul diagnosticării alergiilor la copii şi adulţi, DIAMEDIX împreună cu compania R-Biopharm oferă PANELURI gata configurate sau configuraţii personalizate pentru utilizatori. Avantajul principal pentru specialist constă în posibilitatea alegerii panelului potrivit fiecărui pacient. Numărul mare de alergeni disponibili, peste 700, conferă un meniu extins, care acoperă din punct de vedere clinic o plajă largă de reacţii alergice la care contribuie şi flexibilitatea mare atât pentru compoziţia alergenilor cât şi pentru numărul de alergeni aleşi pentru un pacient. Meniul de alergeni cuprinde alergeni respiratori, alimentari, insecte, agenţi poluanţi şi ocupaţionali, combinaţii de alergeni pentru evaluarea atopiei multiple, atopiei sezoniere sau perene, alimente pentru copii (cei mai frecvenţi alergeni) şi alergeni de casă. În meniu sunt incluse depistarea alergiilor la peste 60 de medicamente (antibiotice, analgezice, anestezice, expectorante şi alte medicamente). Determinarea concentraţiei de IgE specific se realizează complet automat. Este posibilă de asemenea şi determinarea IgE total, test folosit împreună cu IgE specific, pentru depistarea bolilor care pot fi asociate cu atopia (urticarie, edemul Quincke, exantemidiopatic), în scopul diagnosticării unor boli care au şi manifestări alergice (Sindrom Churg-Strauss, boli autoimune silimfom).
 
Atitudinea terapeutică ulterioară este bazată pe tabloul clinic al pacientului, istoricul bolii, dar şi pe analizele de laborator, de aceea ar fi util ca societăţile ştiinţifice de profil împreună cu medicii specialişti pediatri şi alergologi să creeze un panel pediatric de alergeni la nivel naţional, ceea ce ar ajuta la diagnosticarea rapidă.

Bibliografie: [1] Hanifin JM. Epidemiology of Atopic Dermatitis. Immunol Allergy Clin NA 2002; 22: 1-24 [2] European Dermatology Forum. White Book - Dermatology in Europe. Editor Peter Fritsch. Innsbruck, 2000. [3] Brinkman L, Raaijmakers JA et al. Bronchical ans skin reactivity in asthmatic patients with and without atopic dermatitis. Eur Respir J 1997; 10: 1033-40 [4] Su JC, Kemp AS et al. Atopic eczema: its impact on the family and financial cost. Arch Dis Child 1997; 76:159-62  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha