20
None

Experienţa americană în Evitarea erorilor de prescripţie a unor medicamente

Un raport publicat de Institutul de Medicină al Academiei Nationale de Ştiinţă din SUA subliniază că numărul erorilor medicale comise în spitalele din SUA este de peste 400.000 pe an (şi care puteau fi prevenite). 
 
Totuşi din cauza acestora au decedat peste 98.000 de oameni. Numărul acesta depăşeşte numărul celor decedaţi ca urmare a infecţiei cu HIV, a cancerului şi a accidentelor auto. O altă statistică, aparţinând aceluiaşi Institut, demonstrează că 1,5 milioane de pacienţi americani suferă în fiecare an din cauza greşelilor de prescriere sau administrare a medicamentelor care sunt comise în spitale.
 
Care ar fi cauzele acestor erori? 
Una dintre cele mai răspândite este confuzia numelor medicamentelor. De exemplu, medicamentul pentru artrita Celebrex este uşor confundat cu anticonvulsivul Cerebyx, dar există şi un antidepresiv pe nume Celexa. Alte erori sunt semnalate de un raport al US Food and Drug Administration: Flomax (contra tumorilor benigne de prostată) în loc de Flovent (se prescrie în SUA pentru crize de astm), s.a.m.d. Alte erori se produc frecvent din cauza unor „factori de mediu precum lumina, caldura, zgomotul şi întreruperile care distrag cadrele medicale”, asa cum se precizează în raportul „Medical Errors: past and present”(Erori medicale: trecut si prezent) susţinut de medicul Dan Child la televiziunea ABC.
 
Grave probleme ale bolnavilor trataţi apar şi din cauza efectelor secundare. Astfel medicamentul Mirapex, utilizat in SUA în lupta împotriva bolii Parkinson, se mai foloseşte la combaterea sindromului picioarelor agitate, însa provoacă amnezii severe. Companii farmaceutice de prestigiu au fost acuzate de pacienţi că unele blockbustere produse de acestea au avut puternice reacţii adverse (în unele cazuri atrofie şi dureri musculare, care au dus în unele cazuri la pierderea controlului şi a coordonării muşchilor). Un alt banal medicament utilizat în SUA pentru a trata insuficienţa cardiacă congestivă şi HTA poate provoca pierderea mirosului şi gustului, acufene (ţiuituri în urechi), înceţoşarea vederii şi uscăciunea ochilor. Vestita Viagra, folosită pentru a trata disfuncţia erectilă, s-a confruntat la început cu numeroase observaţii ale pacienţilor privind efectele adverse, cum ar fi înceţoşarea vederii.
 
Un alt raport preciza ca un medicament pentru tratarea malariei, care era administrat soldaţilor americani care luptau în zone unde ţântarul anofel, principalul vector transportator al bolii era extrem de răspâdit, avea” efecte neuropsihiatrice adverse”, dupa cum relata agenţia Associated Press, încă din 2005. Se crede ca acest medicament (bazat pe mefloquine) este vinovat de tendinţe suicidare. De aceleasi efecte secundare a fost acuzat şi un medicament al unui gigant mondial bazat pe paroxetină. Însă producatorul a demonstrat că aceste efecte se pot produce numai dacă tratamentul este întrerupt brusc. Dar şi un medicament antifumat, bazat pe vareniclină, medicament considerat banal în SUA, a fost făcut răspunzator de aproape 50 de sinucideri şi de peste 8 ori mai multe tentative nereuşite.
 
În SUA, FDA aprobă astăzi un medicament dupa teste extrem de dure, care durează în unele cazuri chiar ani, iar efectele secundare sunt extrem de bine reliefate în prospecte şi articole ştiinţifice. Însă cazurile menţionate mai sus au fost dezvăluite în rapoarte cu acces universal pe Internet, sau publicate de prestigioase instituţii mass-media, cum ar fi ABC News, MSNBC, sau în Revista FDA Consumer. PRECIZARE: Niciuna din indicaţiile/contraindicaţiile medicamentelor menţionate mai sus nu constituie recomandare pentru a prescrie sau nu un anumit medicament pe piaţa românească. 

Alte articole despre:

Comentarii


ANDREKA LAURA

Buna ziua,multumesc pentru aceste informatii ,sa dori sa imi trimiteti si mie pe adresa de mail,eu prepar solutii perfuzabile si datorita unor ,presiuni ale timpului,si colegilor care doresc a primi preparatul inainte de-al "trimite" si datorito unor intreruperi foarte usor pot ararea ERORII GRAVE,SPRE NOROCUL MEU AM REUSIT SA EVIT LA TIMP PANA IN PREZENT ,dar as dori sa prezint o astfel de informatie pentru ai CONSTIIENTIZA. MULTUMESC . LAURA ANDREKA

Jan. 21, 2016, 2:20 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha