20
None

Cum influențează alimentele tratamentele medicamentoase?

Deoarece majoritatea medicamentelor se administrează oral, adică se înghit cu un pahar de apă- preferabil apă plată, este logic că primele interacţiuni între medicament şi aliment pot avea loc în stomac sau duoden, alimentele consumate putând să scadă sau să crească viteza şi cantitatea medicamentului care se absoarbe. Desigur, există şi varianta optimă în care alimentul -teoretic- nu influenţează absorbţia medicamentului. Spun teoretic, deoarece multitidinea de tipuri de alimente fac practic incalculabil efectul mai multor tipuri de medicamente folosite în anumite tratamente. De aici derivă şi regula generală de administrare a medicamentelor şi anume: în majoritatea cazurilor, medicamentele administrate per os se înghit cu un pahar de apă (atenţie nu carbogazoasă pentru că aciditatea din apă poate influenţa absorbţia medicamentului) înainte de masă cu cel puţin 30 minute, sau după masă cu minimum 2 ore.

Iată câteva medicamente la care alimentele scad absorbţia: peniciline, tetracicline, eritromicină, ciprofloxacină, levodopa, fenitoina, digoxin, captopril. Există şi medicamente unde alimentele au efect invers, adică cresc absorbţia lor: spironolactona, indapamida, itraconazol, statine. Plecând de la acest fapt, se administrează statinele seara, după mâncare. Faptul că aceste medicamente foarte des folosite în practica medicală se dau seara şi preferabil nu în cursul ziei se explică prin faptul că nivelul colesterolului creşte în timpul nopţii şi astfel efectul farmacologic al medicamentul acoperă mai bine orele respective. Un exemplu unde teoretic nu are importanţă momentul administrării vizavi de alimente este produsul fluconazol, dar şi metoprololul. Sfatul meu este -din prudenţă- să se administreze şi aceste medicamente pe stomacul gol.

Medicamentele care conţin acenocumarol (produsele Trombostop şi Sintrom) se încadrează în grupa anticoagulantelor orale. Produsele alimentare bogate în vitamina K (legume verzi, roşii, cafea, ceai verde suplimente sau medicamente cu conţinut de vitamina K) scad considerabil activitatea acenocumarolului şi în astfel de situaţii (mai ales primăvara şi vara) trebuie să sfătuim pacienţii să-şi facă mai des analizele de INR şi medicul curant la un INR scăzut să crească doza de acenocumarol pe perioada respectivă. Un INR scăzut la aceşti pacienţi reprezintă un risc grav ce poate fi şi letal.

Sucul de grapefruit creşte efectul sau toxicitatea următoarelor medicamente: carbamazepină, diazepam, sertralina, felodipina, statine, amiodaron şi sildenafil (Viagra). Chiar dacă poate să sune bine această creştere de efect, totuşi mare atenţie la acest suc de grapefruit care la foarte multe clase de medicamente poate să crească semnificativ incidenţa efectelor secundare. Noi farmaciştii avem datoria să atenţionăm aceşti pacienţi care au în graficul lor astfel de medicamente să se abţină de la folosirea sucului pe perioada tratamentului.

Suplimente alimentare ce conţin Ginseng pot creşte toxicitatea Digoxinei chiar până la toxicitate letală. Din nou trebuie să amintim acest aspect pacienţilor în cauză.

Alimentele bogate în calciu precum suplimentele alimentare cu conţinut de calciu pot scădea semnificativ până la eşecul terapeutic eficacitatea medicamentelor cum ar fi: tetraciclină, ciprofloxacin, fenitoin.

Alimente bogate în piridoxină-Vitamina B6 (avocado, fasole, cartof, bacon, ficat de viţel, carne de porc, peşte) scad eficacitatea levodopei, tratament esenţial în cazul bolnavilor de Parkinson. Pacienţii respectivi trebuie sfătuiți să consume moderat din aceste produse. Şi produsele „la modă” cu conţinut de Magneziu şi vitamina B6 trebuie evitate la aceste persoane.

Comentarii


ioana niculescu

Dupa parerea mea, cred ca sunteti cei mai de incredere. Va rog, asadar, sa ma sfatuiti ce alimente, ceaiuri si alte bauturi sunt interzise , cu adevarat, pentru cei care iau Sintrom. Multe dezinformari apar pe Net . Sunt bucuroasa ca pot apela la ajutorul d-voastra autorizat (si nesperat..) Cu deosebita stima, ioana niculescu

Oct. 17, 2017, 1:51 p.m.
22
3

Enasescu Mirela

Va rog sa ma informati in legatura cu alimentatia adecvata in tratamentul cu trombostop, in tromboflebita venoasa profunda. Va multumesc anticipat pentru raspuns !rnCu stima, rnEnasescu Mirela

Dec. 22, 2017, 3:07 p.m.
5
2

andrica eugenia

va og sa-mi spuneti daca fructul pomelo se poate consuma in cazul tratamentukui cu sintrom

March 15, 2018, 5:58 a.m.
2
2

Titescu Violeta

Buna ziua! Mama mea este pe tratament cu trombostop iar acum și-a făcut inr-ul și este 3,67. Ia 2 zile-3/4 iar a treia 1 cp. Cum trebuie ajustata doza?

June 18, 2018, 2:06 p.m.
7
0

vasile

Buna ziua .Am fost operat pe coed deschis sa inlocuit o valva acum fac tratament cu sintron si nu creste valoarea inr.Va rog sa imi spuneti ce alimente ,fructe si legume nu am voie sa consum sicare am voie pentru a se ridica valoarea inr.Va multumesc din suflet pentru raspuns cit mai urgent.

June 12, 2019, 9:25 a.m.
0
0

Radulescu Teodora

Mama mea a făcut inr-ul si e 1,72. Luna trecută a fost 2,57 si lua 2 zile care o jumătate apoi o zi un sfert dupa care se repeta. Ce doza sa ia acum?

March 12, 2020, 1:46 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha