14
None

“Există tratamente accesibile pentru psoriasis”

Psoriazisul, boală cronică autoimună, afectează circa 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani. Din păcate, deşi nu este o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel decât în mod normal. 

Despre campaniile de Ziua Mondială a Psoriazisului precum şi despre proiectele următoare ale Societăţii Române de Dermatologie, stăm de vorbă cu Dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Care este rolul campaniilor legate de această afecţiune, uşor de diagnosticat dar greu de tratat, care afecteză pielea şi stima de sine a pacientului?

Campaniile noastre au de obicei două linii:

Prima este cea de educaţie a populaţiei sănătoase care se fereşte de populaţia cu psoriazis şi încearcă uneori pe nedrept să îi marginalizeze pe cei care au această boală. Se organizează conferinţe de presă în centre universitare, acţiuni în mass-media, se tipăresc flyere, postere, distribuite acolo unde este mai evident contrastul între bolnavii de psoriazis şi persoanele sănătoase: la frizerii, hairstylisti, make-up artists, la centrele de relaxare: bazine de înot, săli de fitness, acolo unde în momentul în care se dezbracă pacientul cu psoriasis, ceilalţi au tendinţa de a spune “dă-te la o parte, eşti contagios”.

În cea de-a doua parte a campaniei noastre încercăm să includem asociaţiile de pacienţi: sa colaborăm şi să le susţinem pentru a explica bolnavilor de psoriazis că avem posibilitatea să îi tratăm, trebuie doar să se adreseze medicului şi sigur, să urmeze tratamentul prescris de către acesta. Dorim să transmitem mesajul că această afecţiune poate fi ţinută sub control, că există tratamente accesibile, compensate, gratuite pentru toate formele şi toate stadiile de psoriasis.

Ca o realizare a activităţii SRD, doresc să menţionez demararea Registrelor Unice, patru la număr: pentru dermatita atopică şi bolile alergice, boala venoasă cronică, tumori maligne- leziuni precanceroase şi psoriazis. Acestea au început deja să fie completate, ceea ce duce la o evidenţă transparentă a istoricului pacientului (medicul care îl tratează, medicaţia prescrisă, răspunsul la tratament).

În anul viitor ne propunem finalizarea Tratatului de Dermatologie, care să reprezinte unica programă pentru studenţi, rezidenţi şi medicii specialişti. Este un tratat naţional, este un tratat la care scriu toti liderii de opinie din ţară, este un tratat care se va distribui ca primă ediţie la medicii dermatologi.

Implicaţia SRD a făcut ca populaţia să conştientizeze gravitatea afecţiunilor şi să meargă la timp la dermatolog?

Campaniile noastre sunt pentru prevenţie, mai ales în rândul populaţiei tinere. Adolescenţii sunt cei mai vulnerabili. Ei sunt rebeli, au uneori tendinţa de a nega ceea ce este evident. Pentru noi, ei sunt populaţia ţintă, pe ei trebuie să îi convingem că pot fi la fel de apreciaţi de prietenii lor şi dacă stau sub umbrelă, şi dacă se dau cu crema de protecţie şi dacă îşi tratează acneea.

Menirea noastră este să conştientizăm populaţia că problemele de piele nu se mai rezumă la câteva leziuni, iritaţii tratate cu crème. Din păcate, există foarte multe afecţiuni grave care, nedepistate la timp, pot avea urmări grave, chiar decesul.

Prof. Dr. Alexandru Tătaru: „Psoriazisul şi Dermatita atopică sunt, cred eu, bolile exemplu care necesită o abordare multidisciplinară. Psoriazisul implică frecvent perturbări metabolice (cum ar fi diabetul zaharat) şi psihologice, prin afectarea importantă a calităţii vieţii, deci se impune colaborarea cu nutriţionişti şi psihologi, pe lângă deja bine stabilita colaborare cu reumatologii. Explorarea şi terapia Dermatitei atopice se realizează corect numai printr-o colaborare apropiată cu specialiştii alergologi. 

Deocamdată avem acces prin program naţional la o parte din terapiile biologice dedicate psoriazisului. Luptăm să dispunem pe viitor şi de restul terapiilor biologice pentru psoriazis şi de asemenea pentru terapiile biologice dedicate bolilor buloase autoimune şi sperăm, şi a celor oncologice.

Realizarea Registrelor Naţionale  pentru : psoriazis, boli alergice şi dermatită atopică, boala venoasă cronică şi oncodermatologie a fost un succes. Ele sunt deja funcţionale, urmează să începem a le completa şi utiliza concret”.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha