47
None

Pericolele sezonului rece pentru sănătatea ochilor

Sezonul rece aduce, pe lângă zăpada care ne place atât de mult, câteva pericole pentru ochii noştri de care nu suntem întotdeauna conştienţi. De exemplu, razele ultraviolete ne fac rău şi iarna, mai ales în prezenţa zăpezii, chiar dacă soarele nu străluceşte puternic. Traumatismele oculare din perioada sărbătorilor cauzate de loviri ale ochilor, petarde, artificii, dopuri de şampanie pot produce efecte nedorite asupra vederii noastre.

Lumina solară reflectata de zăpadă este intensă şi deosebit de nocivă pentru ochi. În funcţie de intensitatea luminii şi timpul de expunere, corneea, conjunctiva, cristalinul şi retina, cu alte cuvinte toate structurile ochiului, pot fi afectate.

La nivelul corneei pot apărea arsuri (afecţiune numită keratită) care se manifestă prin înroşirea ochilor, durere, lăcrimare şi fotofobie. Temperaturile foarte scăzute şi vântul, alături de expunerea îndelungată la soare, provoacă leziuni la nivelul conjunctivei, precum pinegula şi pterigionul. Pe termen lung, poate apărea cataracta, afecţiune care duce la pierderea treptată a vederii prin opacifierea cristalinului. Iar la nivelul retinei, identificăm retinopatiile solare şi arsura maculară, două boli extrem de grave, care pot duce la orbire, cauzate de expunerea fără protecţie la soare.

Pentru a evita astfel de situaţii, trebuie să ne protejăm ochii purtând ochelari de soare cu filtre de protecţie UV şi lentile de calitate care oferă o imagine clară, nedistorsionată. Atunci când alegeţi ochelarii de soare, aveţi grijă la marcajul CE – acesta trebuie să fie vizibil, afişat pe ramă, nu pe un sticker lipit pe ochelari.

Dacă practicaţi sporturi de iarnă (schi, snowboarding, etc.), vă sfătuiesc să purtaţi ochelari speciali proiectaţi pentru respectiva activitate, care pe lângă filtrul UV vă protejează şi de traumatismele oculare. Este important să ştiţi că la aceşti ochelari se pot monta lentile cu dioptrii.

Şi pentru că am ajuns la traumatismele oculare, mai ales în perioada sărbătorilor, se pot întâmpla destul de multe accidente de care este bine să vă feriţi. Artificiile, petardele, dopurile de şampanie sau orice alte lovituri la nivel ocular pot produce de la leziuni minore până la spargerea ochiului, o situaţie extrem de gravă care duce la pierderea vederii.

În general, în toate cazurile este bine să vă prezentaţi la medicul oftalmolog pentru a se institui rapid tratament pentru prevenirea complicaţiilor. Dacă vedeţi în ceaţă, sângeraţi sau nu mai puteţi deschide ochiul, trebuie să mergeţi de urgenţă la oftalmolog. Ca măsură de prim ajutor, puteţi aplica o compresă rece pe care să o ţineţi pe ochi chiar şi 20 de minute, dar nu este indicat, niciodată, să vă trataţi singuri, cu picături sau diverse medicamente fără avizul prealalbil al medicului.

Recuperarea după un astfel de traumatism depinde de serveritatea lui, dar şi de starea de sănătate generală şi de cât de repede s-a intervenit medical. Tratamentul diferă în funcţie de diagnostic şi gravitatea lui, poate fi topic (cu picături), medicamentos în cazurile mai uşoare sau chirurgical în cazurile complicate.

Dacă sunteţi miopi, vă recomand să evitaţi pe cât posibil traumatismele oculare pentru că sunteţi predispuşi la complicaţii mai grave, cum este dezlipirea de retină.

Aveţi grijă de ochii voştri!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha