14
None

Fitofotodermatoza

Aceasta este o reacție inflamatorie fototoxică care rezultă din contactul cu substanțe fotosensibile (furanocumarine) și ultraviolete tip A (lungime de undă 320-380 nm – Fig. 1).

Reacția fototoxică produsă de furocumarine fotoactive (ex. psoraleni) prezente în plante (ex. pajiște) este o variantă destul de spectaculoasă de reacție fototoxică. Clinic, pacientul prezintă eritem, papule, veziculo-bule, dispuse pe trasee, de obicei, liniare (neregulate, întrerupte, angulare) la locurile de contact al pielii cu substanțele fotosensibilizante, când contactul a fost concomitent cu expunerea la soare. Semnele unei fotodermatoze nu sunt specifice: roseață, umflare a țesuturilor cutanate, mici coșuri și bașicuțe. Traseele liniare apar ca urmare a frecării plantelor de piele în timpul deplasării pacientului sau prin aplicarea unui ulei și expunerea la soare sau solar. Drept rezultat apar: arsură solară și bășici, eritem grav însoțit sau nu de edeme și, apoi, modificări de pigmentație (care pot fi permanente sau se pot rezolva în timp).
Culegatorii de țelină, procesatori de morcovi, grădinari (expuși la părțile verzi ale morcovilor sau la „plante de gaz” (Dictamnus albus)) și barmani (manevrează diverse varietăți de sucuri – ex. lime) care sunt expuși la soare în afara barului.
Alte categorii afectate ar fi: persoanele casnice; utilizatorii de parfumuri care conțin ulei de bergamotă; persoanele care merg pe pajiști (inclusiv copiii aflați la joacă) dezvoltă fitofotodermatoză la nivelul membrelor inferioare (iarba din pajisti contine o planta numită turița-mare (Agrimonia)).
Fototoxicitatea nu trebuie să ne facă să nu mai folosim uleiurile fototoxice, ci doar să ne îndemne la atenție.

Uleiuri fototoxice comune:

  • uleiul de bergamotă obținut prin presare (engl. Bergamot, lat. Citrus bergamia)
  • uleiul de lime obținut prin presare (engl. Lime, lat. Citrus x aurantifolia si Citrus x latifolia)
  • uleiul de portocală amară obținut prin presare (engl. Bitter Orange, lat. Citrus x aurantium)
  • uleiul de lămâie obținut prin presare (engl. Lemon, lat. Citrus limon)
  • uleiul de grepfrut obținut prin presare (engl. Grapefruit, lat. Citrus paradisi).

Sunt importante toate detaliile legate de un ulei esențial atunci când îl cumpărăm. Uleiurile de mai sus sunt fotosensibilizante, însă unele dintre ele, obținute prin distilare pot fi folosite în siguranță. Spre exemplu, uleiurile de lime și de lămâie obținute prin distilare NU sunt fototoxice. De asemenea, nu toate uleiurile din citrice sunt fotosensibilizante. Uleiul din portocală dulce (engl. Sweet Orange), uleiurile din mandarină obținute prin presare (engl. Mandarin, Tangerine) NU sunt fototoxice. (Fig. 3).
Prevenirea bolii se face prin protejarea pielii față de radiația solară cu ajutorul cremelor de tip ecran solar (SPF). Fotosensibilizarea poate fi evitată prin neaplicarea uleiurilor fototoxice pe zone de piele care vor fi expuse la radiațiile ultraviolete (UV). Dacă le aplicăm pe zone care sunt acoperite de haine, ne aflăm în zona de siguranță.
Dacă apar leziuni ca în figura 2 atunci ne adresăm medicului dermatolog pentru un tratament corect.


NU aplicăm:

  • spirt medicinal/alcool sanitar (doar irită)
  • iaurt (doar răcorește)
  • crema de gălbenele (poate da reacții de alergie încrucișată)
  • Baneocin (doar dacă indică medicul).

Până la consultul medical putem să aplicăm:

  • comprese cu ser fiziologic (schimbate regulat)
  • soluție de violet de gențiana (pe zonele cu bule)
  • creme epitelizante (ex. Cicaplast baume, Cicalfate, Keloplast etc) sau creme cu oxid de zinc (FĂRĂ PARFUM)
  • creme SPF 50+/protecția mecanică de soare (acoperirea prin îmbrăcăminte a zonelor afectate).


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha