Glaucomul este o boală oculară cronică gravă care în timp, în lipsa unui tratament corespunzător, duce la orbire. Boala este caracterizată prin afectarea nervului optic (moartea progresivă a fibrelor nervoase care îl formează) și, în cea mai mare parte din cazuri, de creșterea tensiunii intraoculare.
În stadii incipiente nu prezintă simptome, astfel că pacientul nu își poate da seama că are o problemă. În stadii mai avansate pacientul poate sesiza reducerea câmpului vizual și scăderea vederii. În funcție de tipul glaucomului, pacientul poate prezenta disconfort ocular, dureri oculare. Foarte important este și faptul că tot ce s-a pierdut din câmpul vizual și din acuitatea vizuală nu se mai poate recupera, dar administrarea unui tratament corect poate stopa evoluția.
Printre factorii de risc ai glaucomului sunt ereditatea, vârsta (în majoritatea cazurilor apare după 50 de ani, dar sunt cazuri în care apare și mai devreme), miopia (pentru glaucomul cu unghi deschis), hipermetropia (pentru glaucomul cu unghi îngust), afecțiunile cardiovasculare.
Cum descoperim glaucomul?
Deoarece în stadii incipiente nu prezintă simptome, singura modalitate de a-l descoperi este prin consultații oftalmologice periodice, mai ales după 40 de ani. Pentru a pune diagnosticul de glaucom este necesar să efectuăm mai multe investigații oftalmologice precum: măsurarea tensiunii intraoculare (TIO, valorile normale fiind între 10 și 21 mmHG), gonioscopia, examinarea fundului de ochi, stereofotografia fundului de ochi, perimetria computerizată (câmp vizual), pahimetria corneană, tomografia în coerență optică (OCT) a nervului optic și a retinei, măsurarea unghiului irido-cornean (Pentacam). Toate aceste investigații ne ajută să punem un diagnostic corect și apoi să urmărim evoluția afecțiunii și răspunsul la tratamentul prescris.
Există mai multe tipuri de glaucom: primar sau secundar, cu unghi deschis, îngust sau închis.
Tratamentul glaucomului
Principalul scop al tratamentului este oprirea evoluției glaucomului și conservarea câmpului vizual restant în momentul diagnosticului. Acesta trebuie personalizat în funcție de tipul glaucomului, de vârsta pacientului, de severitatea afectării funcționale, de stadiul bolii. Deoarece tensiunea oculară este singurul factor de risc asupra căruia putem să intervenim, prin tratament se urmărește scăderea valorii acesteia, dar în același timp și îmbunătățirea microcirculației la nivelul nervului optic și neuroprotecția lui. Pacientul trebuie să urmeze cu strictețe tratamentul prescris și să vină la control periodic, pentru evaluare.
Tratamentul pentru glaucom poate fi medicamentos, laser și/sau chirurgical. Cel medicamentos constă în picături care se administrează zilnic, la oră fixă, pentru toată viața. În funcție de tipul glaucomului se pot efectua diverse intervenții laser precum iridotomie, iridoplastie sau trabeculoplastie. De asemenea, pacienții cu glaucom insuficient controlat prin tratament medicamentos și/sau chirurgical, pot beneficia de subciclofotocoagulare laser, o procedură de ultimă generație, care ne permite reducerea tensiunii intraoculare, cu riscuri minime. Se realizează cu anestezie locală, nu necesită incizie și nu este dureroasă.
Glaucomul este o boală cu care pacientul trăiește toată viață și deși nu poate fi vindecată complet, dacă este descoperită la timp și tratată corespunzător, prin diversele tratamente pe care le avem astăzi la dispoziție, afecțiunea poate să fie ținută sub control. Desigur, pacientul trebuie să înțeleagă severitatea afecțiunii, să urmeze tratamentul prescris și să vină la controale periodic.
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro