În oricare domeniu al ştiinţei, dar mai ales în medicină, cercetarea ştiinţifică deţine o poziţie privilegiată, fiind mecanismul prin care sunt împinse mereu şi din ce în ce mai departe frontierele cunoaşterii, doar aşa putând fi asigurate evoluţia şi progresul în viitor.
Cercetarea cauzelor care duc la îmbolnăvire, a metodelor de prevenire, a tehnicilor şi modalităţilor de diagnosticare, precum şi a noilor abordări în tratament, conduc în final la scăderea mortalităţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, atât pentru pacienţii cu afecţiuni acute, cât şi pentru cei cu afecţiuni cronice.
Există numeroase abordări ale activitătii de cercetare, astfel încât studiile clinice pot oferi informaţii importante despre eficacitatea intervenţiilor medicale, identificarea efectelor adverse relativ rare, dezvoltarea de noi terapii, validarea inovaţiilor medicale şi multe alte aspecte.
Cercetarea medicală are o mare importanţă atât pentru pacient, cât şi pentru societate. Astfel, cercetările orientate către pacient fac posibile progrese medicale rapide, esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Totodată, putem vorbi şi despre importanţa pentru societate, deoarece doar prin intermediul rezultatelor cercetării pot fi obţinute informaţii importante despre boală, factorii de risc ce conduc la îmbolnăvire, rezultatele aşteptate ale unor scheme terapeutice sau intervenţii medicale, protocoale şi proceduri moderne de îngrijire a sănătăţii. Toate aceste repere contribuie la elaborarea unor linii directoare pentru cele mai bune practici medicale şi pentru sisteme de sănătate care să poată asigura o prevenţie eficientă şi o îngrijire medicală de înaltă calitate pentru o populaţie sănătoasă, activă, implicată optim în toate domeniile.
În spatele noilor descoperiri din domeniul medical sunt protocoale, proceduri şi regulamente respectate cu obligativitate, cercetători cu înaltă pregătire şi ţinută ştiinţifică, studii bine documentate şi avizate de comisii şi comitete de etică, modele experimentale riguros elaborate, o prelucrare a datelor şi informaţiilor obţinute cu metode statistice alese şi aplicate corect, pentru a se confirma semnificatia statistică. La final, studiile cu rezultatele şi concluziile obţinute sunt prezentate la manifestări ştiinţifice cu participare internaţională, dar şi publicate în jurnale şi reviste de înalt nivel ştiinţific în domeniu, cu cotaţii recunoscute la nivel internaţional. Astfel, studiile ajung să fie cunoscute, dezbătute, verificate şi confirmate de întreaga lume ştiinţifică.
În exemplu elocvent este studiul KiSel-10. În anul 2012 cercetătorii suedezi au publicat rezultatele acestui studiu în Jurnalul de Cardiologie, ocazie cu care au demonstrat ştiinţific faptul că prin administrarea unor combinaţii zilnice sănătoase de seleniu şi coenzima Q10 se obţine o îmbunătăţire a funcţionării muşchiului cardiac, persoanele în vârstă se bucură de o calitate mai bună a vieţii, fiind mai puţin predispuse la boli, alături de reducerea la mai mult de jumătate a mortalităţii din cauze cardiovasculare.
Consider că este un exemplu concret pentru modul în care cercetarea medicală de înaltă ţinută ştiinţifică este pusă în slujba sănătăţii oamenilor, pe care îi ajută să obţină informaţii demonstrate ştiinţific, maniera cea mai sigură prin care vor reuşi să îşi îmbunătăţească starea de sănătate şi calitatea vieţii.