30
None

Influența nutrienților asupra sănătății feminine

Organismul conține mii de tipuri de molecule, dar necesită, pentru menținerea unei stări normale de sănătate, aportul unui număr mic de compuși organici – 9 aminoacizi esențiali, un acid gras și 13 vitamine – asociate unui aport suficient de apă, energie și minerale. Majoritatea compușilor organici din alimentație, deși metabolizați și asimilați de către organism, sunt neesențiali, în sensul că lipsa lor din dietă nu determină îmbolnăvirea.

Majoritatea componentelor ingerate din alimente, incluzând lipide complexe, carbo-hidrați și proteine, sunt degradate în părțile lor componente, care sunt folosite pentru sinteza de novo a materialului energetic și a constituenților organismului. În contrast, cele mai multe molecule anorganice din alimentație sunt esențiale din punct de vedere nutrițional -  calciu, fosfor, potasiu, sodiu, clor și magneziu sunt constituenți principali ai organismului; sunt necesare și cantități medii de fier și zinc, iar fluorul, cuprul, cromul, iodul, manganul, molibdenul și seleniul sunt necesare în cantități foarte mici (mai putin de 1 mg/zi).
Necesarul de factori nutriționali esențiali este definit ca fiind cea mai mică cantitate care menține masa corporală, compoziția chimică, morfologia și funcțiile fiziologice în limite normale și care previn orice semne clinice sau chimice ale unei stări de deficiență.
Necesitățile minime diferă de la individ la individ și sunt determinate de o serie de variabile care țin de mediul înconjurător și de profilul genetic, hormonal și fiziologic al fiecăruia.
Ingestia doar a unor nutrienți esențiali sub un nivel critic determină boala, iar ingestia a mai multor factori nutritivi peste un nivel specific afectează în egală măsură structura sau funcția organismului. O ingestie mai mare decât o toleranță zilnică maximă poate determina o disfuncție acută, progresivă sau permanentă: obezitatea, fluoroza, ateroscleroza, hipervitaminoza A și hipervitaminoza D.
Manifestările acute ale intoleranței la dietă include greață, crampe abdominale, vomismente și diaree (în excesul de alimentație); aritmii (în intoxicația cu potasiu) și hiponatremie (în intoxicația cu apă). O dietă sănătoasă determină niveluri ale ingestiei factorilor nutritivi cuprinse între două treimi ale necesarului minim și toleranță maximă.
Mecanismele gastrointestinale (senzația de plenitudine, voma, absorbția incompletă, diareea), care protejează în mod obișnuit față de consecințele unei ingestii în exces de factori nutritivi, sunt scurtcircuitate.
Tulburările digestive sunt multiple și foarte răspândite, un regim de viață și de alimentație dezordonate reprezentând unele dintre cele mai comune cauze ale acestora. GASCURE Tablete este un produs 100% natural, din plante medicinale ayurvedice, care susțin funcționarea normală a sistemului gastrointestinal, asigurând o digestie și un tranzit intestinal normale, permițând, astfel, restabilirea frecvenței și consistenței scaunelor, eliminarea din intestine a gazelor și toxinelor provenite dintr-o digestie deficitară, susținând astfel procesul natural de detoxifiere. Complexul de fitonutrienți din GASCURE Tablete asigură o digestie normală prin stimularea secretiei gastrice și a enzimelor digestive. Digestia gastrică este susținută de aportul de papaină, enzimă implicată în digestia proteinelor la nivelul stomacului. GASCURE Tablete, prin susținerea funcțiilor gastrice, intestinale, hepatobiliare și a tranzitului intestinal, ajută la eliminarea neplăcerilor cauzate de excesele alimentare, alimente greu digerabile sau o dietă dezechilibrată.
Comunicarea între celule este mediată de sistemele endocrin, nervos și imun, care constituie o rețea de interrelație.
Sistemul imun reprezintă subiectul modulărilor neuronale și hormonale, iar citokinele, sintetizate de limfocite pot influența funcția endocrină. Conexiunea naturală în cadrul acestei relații pare să fie realizată de hipotalamus, la nivelul căruia un sistem imunologic-neuroendocrin asigură integrarea și coordonarea activităților metabolice a organismelor superioare. Câțiva hormoni, precum testosteronul la femei sau dihidrotestosteronul și estradiolul la bărbați, sunt secretați de gonade și formați în țesuturi extraglandulare, din precursori circulanți numiți prohormoni.
Întrucât funcția normală reproductivă depinde de acțiunea integrată a sistemului nervos central, a glandelor endocrine și a organelor reproductive, anomaliile ciclului menstrual, disfuncția sexuală și sterilitatea pot fi rezultatul tulburărilor sistemice și psihologice, la fel ca și al defectelor primare endocrine și ale organelor reproductive.
Bolile asociate tractului reproductiv feminin pot fi clasificate în: tulburări menstruale, dureri pelvine, tulburări ale funcției sexuale sau sterilitate.

Tulburările menstruale
Pot fi împărțite în: sângerări uterine anormale și amenoree. Între menarhă și menopauză, majoritatea femeilor suferă unul sau mai multe episoade de sângerare uterină anormală, definite ca orice tip de sângerare care depășește limitele normale de frecvență, durată și/sau cantitate a sângelui pierdut. Cauzele sângerarii uterine anormale pot fi împărțite în cele asociate cu cicluri ovulatorii și cele asociate cu cicluri anovulatorii.

Durerea premenstruală sau menstruală - la femeile cu ovulație normală, simptomele somatice de-a lungul a câtorva zile dinainte de menstruație pot fi nesemnificative. Un simptom complex de iritabilitate, depresie și letargie ciclică este cunoscut ca sindromul premenstrual (PMS). Crampele uterine severe din timpul menstrelor ovulatorii și în absența bolilor pelvine dovedite, sunt denumite dismenoree primară – această afecțiune este cauzată de ischemia uterină indusă de prostaglandine.
Dismenoreea severă asociată cu afecțiuni pelvine este denumită dismenoree secundară. Cauzele organice ale durerii pelvice pot fi clasificate în uterine, anexiale, vulvare sau vaginale, asociate sarcinii.
Durerea uterină este adesea cronică și continuă și crește în intensitate la menstruație și contact sexual.
Durerea anexială - cea mai obișnuită cauză de durere la nivelul anexelor (trompe și ovare) este infecția.
Durerea vulvară sau vaginală este de cele mai multe ori datorată vaginitelor infecțioase cauzate de Monilia, Trichomonas sau bacterii și este asociată cu scurgeri vaginale și prurit. Vulvita herpetică, condiloma acuminatum și chisturile sau abcesele glandelor lui Bartholin pot cauza de asemenea durere vulvară.


Suplimentul alimentar SHECURE Sirop conține plante medicinale ayurvedice care mențin echilibrul hormonal feminin, fiind un excelent tonic al aparatului genital feminin. Contribuie la funcționarea normală a ciclului menstrual (fluxul menstrual normal, stoparea hemoragiilor, refacerea endometrului) și diminuează neplăcerile din perioada premenstruală și menstruală (nervozitate, irascibilitate, dureri în zona pelvină). Susține capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitări, oboseală și conferă o stare de bine prin inducerea calmului, relaxării și obținerea de performanțe fizice și intelectuale.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha